Triggers vermijden is weerstand tegen genezing.

Weerstand komt op veel verschillende manieren naar voren. Misschien begraaf je jezelf wel in je werk als je je kwetsbaar voelt in je intieme relaties. Misschien sport je extra hard in de sportschool in de hoop de emoties uit je lichaam te krijgen. Of veeg je het onder het tapijt en negeer je de triggers in de hoop dat ze weggaan. Maar ze gaan niet weg. Triggers kun je niet vermijden.

Ze sijpelen door in andere delen van je leven, wat meer stress en meer ongeluk veroorzaakt. Helemaal contra-intuïtief.

Triggering is je geest en de manier waarop je lichaam je vertelt dat er meer aan genezing moet worden gedaan. Duw er doorheen. Daar vind je groei. Bekijk ook het artikel over onze werkwijze.

Wat is een emotionele trigger?

Een trigger is alles wat een reactieve, vaak intense, emotionele reactie in je oproept. Het kan iets zijn dat iemand heeft gezegd, een gebeurtenis of een artikel dat je leest. Het kan een geur, geluid of gedachte zijn die je doet denken aan een eerdere ervaring. Het kan zelfs iemand zien die je niet mag of een uitspraak horen waar je het helemaal mee oneens bent.

Waardoor worden deze reacties veroorzaakt?

Wanneer we worden getriggerd, neemt de amygdala, ook bekend als ons integratieve centrum voor emoties, de controle over onze reacties. Dit deel van onze hersenen regelt ook onze vecht – of vluchtreactie, wat handig is in geval van gevaar, maar moeilijk te beheersen kan zijn wanneer we worden geconfronteerd met situaties die sterke emoties in ons dagelijks leven oproepen.

Deze intense reacties kunnen ertoe leiden dat we reageren zonder helder na te denken over ons uit de hand gelopen en immense emotionele pijn.

Leren omgaan met jouw triggers en de onderliggende oorzaken kan je helpen genezen en uw kwaliteit van leven verbeteren.

Leven op basis van hoe je je voelt

Wanneer je jouw triggers niet onder ogen ziet, traint je jouw geest om jouw emoties de overhand te laten nemen. Je geeft de controle over je reacties op.

Dit betekent leven op basis van hoe je je voelt, in plaats van hoe je handelt of wat je doet, wat nogal een precaire toestand is om in te verkeren.

Coping-mechanismen

Als je het omgaan met je triggers vermijdt, kun je je wenden tot bepaalde coping-mechanismen om je emotionele trauma te verlichten.

Helaas wenden velen zich tot middelenmisbruik om hun pijn te verdoven, wat verdere complicaties kan veroorzaken.

Toevlucht nemen tot vroegere coping-mechanismen betekent in je comfortzone blijven, waardoor je niet kunt groeien en verbeteren.

Verhoogde gevoeligheid

Als je niet aan je huidige triggers werkt, loop je het risico nog meer dingen te vinden die je triggeren.

Dit leidt tot een verhoogde emotionele gevoeligheid die het leven in sommige gevallen tot een hel kan maken.

triggers vermijden
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Verantwoordelijkheid

Wanneer je jouw triggers niet onder ogen ziet en er verantwoordelijkheid voor neemt, kan dit ertoe leiden dat je een slachtoffermentaliteit cultiveert en anderen voortdurend de schuld geeft van jouw negatieve emoties.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, je emoties, reacties en alles wat je doet, is een kernelement van een gezonde, goed aangepaste volwassene.

Als je je het slachtoffer voelt, ben je bezig met zelfbedrog, waarbij je jezelf voor de gek houdt dat anderen schuld hebben aan hoe jij je voelt.

Weerbaarheid en veerkracht ontwikkelen

Door je triggers niet onder ogen te zien, vermijd je ook om emotioneel en mentaal sterker te worden. Daardoor word je niet sterk genoeg om met de schommelingen om te gaan die het leven je zeker zal bezorgen.

Zelfreflectie doen

Je begint het vermogen te ontwikkelen om achter je negatieve emoties te kijken, waardoor je emotioneel bewustzijn opbouwt, wat zelfreflectie aanmoedigt. Hoe beter je met je emoties om kunt gaan, hoe zelfverzekerder je zult zijn, wat je op zijn beurt zal helpen om veel beter om te gaan met wat je dwarszit.

Vertrouwen in jezelf, dat zal je ook de kracht geven om beter om te gaan met mensen die je misschien naar beneden willen halen. Als je jezelf kent, wordt het leven minder een strijd. Je maakt makkelijker keuzes en gaat rustig om met crises.

Zelfliefde ontwikkelen

Als je van jezelf houdt, zelfverzekerd bent en je niet laat afschrikken door wat buiten je is of je naar beneden haalt, dan zullen je relaties gedijen. Je zult al dat goeds in je opnemen en het delen met degenen van wie je houdt en waar je het meest om geeft.

Jagen en rennen zijn geen coping-mechanismen. Het zijn traumareacties

Wanneer leren we het best onszelf te genezen? video

Trauma en traumazorg in Europa

Zelfreflectie sleutel zelfgenezing.

Triggers zorgen dat we meer over onszelf kunnen leren.

Projectie: Waar eindigt mijn en begint jouw identiteit? Deel 2


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees