De werkwijze van een narcist(e).

Toxische mensen zoals kwaadaardige narcisten, psychopaten en mensen met antisociale eigenschappen houden zich bezig met onaangepast gedrag in de relaties met hun intieme partners, familieleden en vrienden om hen uiteindelijk uit te buiten, af te wijzen en te kwetsen.

Kennis over de werkwijze van een narcist en de manipulatieve tactieken  kan je wapenen om op zijn minst een plan ontwikkelen om de controle over je eigen leven te behouden. Als je weet hoe ze je zelfgevoel zullen ondermijnen wil je wellicht weg van deze giftige mensen.

 

Hoe gaat een narcist met dergelijk absurd en schadelijk gedrag te werk?

Hoe doet de narcist(e) het? Voor het grootste deel overtuigt hij/zij schijnbaar normale mensen. Wie dan ook, zou je kunnen samenvatten.  De enige voorwaarde is zijn mogelijkheden van dat moment.

Wat gek dat je verliefd wordt op hem/haar? Of zelfs nog meer verwarrend: waarom blijf je bij hem/haar?

Als onderdeel van zijn persoonlijkheidsstoornis is het verliezen van controle over een ander voor een narcist(e) verschrikkelijk. In zijn/haar verwoede pogingen om controle te houden, neemt de narcist(e) zijn toevlucht tot een groot aantal ongelofelijk inventieve narcistische strategieën en mechanismen. Het geheel noemen we de werkwijze van een narcist.

Narcistisch misbruik in relaties.

Als slachtoffers van narcistisch misbruik voor het eerst leren over narcisme zijn ze allemaal even overweldigd.  Plots beseffen ze, dat ze er niet meer alleen voor staan.  Om die reden beseffen ze dat zij niet gek zijn!

Het is alsof ze ontwaken uit een boze droom. Dan beginnen ze hun situatie nader te onderzoeken. Ze beginnen om de waarschuwingssignalen die ze zo lang negeerden te zien.

Een opsomming van een werkwijze van een narcist(e) :

1ste werkwijze van een narcist(e) : Introjectie.

Een interessant aspect is ‘introjectie‘. Een narcist(e) zal elke goede kwaliteit spiegelen die jij hebt. Hij/zij zal vast je voorkeuren, antipathieën en keuzes nabootsen die jij hem in vertrouwen hebt verteld.

Door dit te begrijpen, kunnen we inzicht krijgen in hoe hij/zij in eerste instantie sympathiek kan lijken. Zijn luisteren had een doel. Dit wordt vaak aangeduid als “mirroring“.

Als hij/zij deze ‘introjectie’ uitvoert, assimileert hij/zij met jouw plannen, filosofieën, dromen en doelen.

Daardoor lijkt hij/zij een droomprins. Hij/zij bootst jouw woorden en ideeën na. Je denkt dat je de perfecte partner hebt ontmoet. Het duurt alleen nooit lang. De echte persoon, komt ooit naar voren. Geen droomprins maar de wrede gestoorde narcist(e).

Sinds wanneer word je niet meer beloond? Word je gestraft?  Meestal na een bijzonder geruststellende tijd samen, zal hij/zij je beledigen. Dan volgen ook de bedreigingen dat hij/zij de relatie zal verbreken.

Om nog niet te begrijpen redenen zal hij/zij je vertellen dat hij het niet meer ziet zitten. Hij beweert dat je zo veeleisend bent.  Daarbij geef je hem niet wat hij nodig heeft, zegt hij.

Je speelt psychologische spelletjes met hem (projectie). Je kunt aannemen alsof het een gevoel is, omdat hij/zij niet specificeert. Zelfs als je er naar vraagt, generaliseert hij/zij nog meer.

 

3. 2. Objectiveren.

De meeste mensen hebben de behoefte om te geloven in empathische vaardigheden en een goed hart van anderen. Verkeerd. Niet iedereen is een goed mens. Noch heeft iedereen empathische vaardigheden.

Door mensen te objectiveren valt de narcist(e) de fundamenten van het sociale verdrag aan.

Mensen tot dingen maken is een stap voor stap aktie.

Dit is het merkwaardige aspect van de narcist(e).  Hij/zij kan een uitstekende imitatie van een volwaardige volwassene worden, maar hij/zij is emotioneel gestoord, of op zijn best, onvolwassen.

3. Pathologisch liegen.

Sinds de narcist(e)  een pathologische leugenaar is geworden, kan hij/zij dwangmatig liegen. Het succes van zijn liegen ligt in het toepassen daarvan sinds zijn kinderjaren.

Liegen kan dwangmatig zijn. Toch mogen we niet aannemen dat het een ziekte of zelfs een afwijking is.  Hij/zij liegt niet door een hersenenbeschadiging. Noch door een kronkel in zijn dna. Noch daar een misvormd patroon sinds zijn geboorte. Je kunt het niet vergelijken met een dyslexie. Liegen is een gewoonte in het gedrag.

Als deze gewoonte gunstig geweest is in het verleden zal het worden herhaald. Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden. De narcist(e) liegt zelfs zichzelf voor. Het is een automatische reactie geworden. Hij/zij ontdekt meer en meer kansen op nieuwe effecten van liegen.

Ironisch genoeg is hij/zij de eerste die in zijn eigen leugens trapt. Dit is moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verklaren, maar bij een narcist(e) zijn fantasie en realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is deze rotsvaste overtuiging waardoor veel mensen misleid worden en gaan geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid. In zekere zin is hij ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens, maar hij/zij is zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid!

4 de werkwijze van een narcist(e) : Misbruik van informatie.

Vanaf het eerste moment van een ontmoeting is de narcist(e) uit op roof. Hij/zij verzamelt informatie met de bedoeling om later tegen je te gebruiken. Hoe meer hij/zij weet over je hoe beter hij/zij in staat is je te dwingen, manipuleren, charmeren, afdwingen of confronteren.

De narciste aarzelt niet om misbruik te maken van de informatie die hij/zij verzamelt, ongeacht de intieme aard of de omstandigheden waarin dit wordt verkregen.

Dit is een krachtig gereedschap in zijn arsenaal.

 

5. Buitenproportionele reacties.

Een van de favoriete instrumenten van manipulatie in het arsenaal van de narcist(e) is de onevenredigheid van zijn reacties.

Hij/zij reageert met opperste woede bij de geringste kleinigheid. Hij/zij straft zwaar. Of hij/zij doet zich voor als verzorgend, charmant en verleidelijk (zelfs oversekst, indien nodig).

Deze steeds verschuivende gedragscodes worden door de narcist(e) willekeurig gebruikt om hulpeloosheid aan te leren bij zijn slachtoffers.

6. Manipulatie. 

Tegelijkertijd met de bovenstaande werkwijze is  manipulatie een integraal en onafscheidelijk deel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Hoewel de narcist(e) eerst idealiseert, devalueert  hij/zij je vervolgens. Zelfs ontdoet hij/zij zijn slachtoffer van zijn eerste idealisering. Deze abrupte, gewetenloze devaluatie is misbruik.

Alle narcisten idealiseren om vervolgens te devalueren. In werkelijkheid draaien ze de aspecten van de idealisering om tot devaluatie.  Wat ze al van in het begin mogelijks hebben aangeduid als een klein minpuntje wordt daarbij ook nog eens uitvergroot.

Kortom, dit is de kern van narcistisch gedrag.

De narcist(e) zuigt uit. Hij/zij liegt, bedriegt en beledigt. Wanneer hi/zij  je verlaagt, negeert of  hij/zij je een stilte behandeling geeft is dat allemaal om zijn controle te kunnen uitvoeren.  Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik.

Het is omdat hij/zij een meester in heimelijke manipulatie is dat een onervaren persoon daar kan intrappen. Dat is geen naïviteit. Dat is onervarenheid. Dit meesterschap heeft hij/zij verworven met het voornemen tot controle van de andere.

In werkelijkheid is hij/zij een verborgen verslaafde. Zoals te bedenken valt moet je eigenlijk leven met een narcist(e) om getuige te kunnen zijn van het misbruik.

7. Destabiliseren.

De handelingen van de narcist(e) zijn onvoorspelbaar, onberekenbaar, inconsistent en irrationeel.  Inconsistent gedrag van de narcistische ouder brengt een enorme schade aan het kind die een onveilige hechting ontwikkeld.

Dit dient om bij anderen hun zorgvuldige wereldbeeld te slopen.

Ze worden afhankelijk van de volgende twist en draai van de narcist(e), zijn/haar onverklaarbare grillen, zijn uitbarstingen, ontkenning of glimlachen. Daardoor lopen personen in de omgeving van de narcist(e) op eieren.

Daardoor zijn ze constant op zoek naar patronen en mening van de gebeurtenissen.

Dit betekent voortdurend nadenken, wat zeer vermoeiend is, en op den duur niet meer tot rust komen. Dit is zeer uitputtend waardoor het slachtoffer machteloos wordt.

Met andere woorden: de narcist(e) zorgt ervoor dat hIJ/zij de enige stabiele entiteit in het leven van anderen is door de rest van hun wereld te verpletteren met zijn schijnbaar krankzinnig gedrag.

Hij/zij garandeert zijn aanwezigheid (voortdurend aan hem denken) in hun levens door hen te destabiliseren en angst te bezorgen. Zo ontstaat dan ook complex trauma.

Op de lange termijn zal een dergelijke omgeving jouw zelfvertrouwen en jouw eigenwaarde aantasten. Vaak worden de slachtoffers paranoïde of schizofreen. Immers ze worden dan dus nog meer blootgesteld aan kritiek en oordeel.

De rollen worden dus omgedraaid: het slachtoffer wordt beschouwd als geestelijke gestoorde en de narciste als de lijdende ziel.

 

8. Uitputting.

Met alle middelen zal de narcist(e) zelf heeft nogal rare slaapgewoonten realiseren. Waag het niet hem daar bij te storen. Verrassend kun je daarbij onthouden dat hij/zij een ander daarentegen geen moment rust gunt.

Dikwijls gaat een narcist(e) dan ook slapen bij de kinderen. Om er ook op te wijzen dat dat er voor zorgt dat de kinderen ‘s nachts ook geen rust kennen. Het gevolg daarvan is dat dan gedurende de dag zij ook uitputtend gedrag vertonen tegenover de niet-narcist.

Met dit in gedachten bevestigen ervaringsdeskundige dat de narcist(e) zelfs slaap als een vorm van misbruik gebruikt! Vaak wordt over het hoofd gezien dat hij/zij zo je met opzet wakker houdt en bewust stoort, als je net even ‘n minuutje voor jezelf neemt.

Onder die omstandigheden zal hij/zij juist als je moe bent, puur en alleen om je te verzwakken, om je uit te putten, toeslaan met zijn woedeaanvallen. Die hebben dan een grotere impact op jouw systeem. Het kost hem/haar dan ook minder moeite je te onderwerpen.  etc. Zodat je geen kracht meer hebt om weerstand te bieden!

9 de werkwijze van een narcist(e) : Projecteren.

Op unieke wijze projecteert de narcist(e) zijn/haar gebreken. In veel gebeurtenissen zal hij/zij tekortkomingen en gedragingen op andere mensen projecteren. Soortgelijk gedrag doet hij/zij om het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen.

Even belangrijk is het dat hij/zij projectie bereikt door schuld, kritiek en bewering. Zodra je jezelf dit realiseert zal je in het algemeen snappen dat iedere kritiek en bewering van de narcist(e) over zichzelf gaat. Zijn kritiek is eigenlijk als een illustratie van zijn gedrag, als een openbaring van de narcist(e) zelf.

Een ding is zeker, deze kennis kun je gebruiken.  Bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden zelf uitvoert.

Wanneer de narcist(e) je beschuldigt van vreemdgaan, is het waarschijnlijk dat de narcist(e) zelf overspel pleegt. Dat wil zeggen dat als de narcist(e) je beschuldigt van “lafheid” of een “negatieve houding” is het de narcis(e) die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

Inderdaad, de waarheid is: HIJ/zij IS NIET NORMAAL. Maar voelt zich beter als hij/zij kan manipuleren om de last van zijn stoornis en hun gedrag te dragen.

10. Agressie.

Bovendien kan een narcist(e) gevaarlijk zijn. Hij/zij is dat niet alleen omdat hij/zij een onvoorspelbaar karakter heeft. Waarschijnlijk werd hij/zij in zijn vroege kinderjaren verwaarloost. Om met die situatie te kunnen leven moest hij/zij wel zijn frustratie bovenmaats afreageren met agressie.

Hij/zij wordt agressief als hij/zij de situatie niet onder controle blijkt te hebben, net als in zijn kinderjaren.  Het gaat niet zoals hij/zij had gedacht. Dan gaat de narcist(e) onberekenbaar worden, De narcist(e) stalkt. Hij wordt agressief. Meestal doet hij/zij zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer.  In grote lijnen weet hij/zij heel goed dat slachtofferschap naar de buitenwereld over te dragen!

In essentie verspreidt hij/zij roddels over mensen (exen) om zichzelf schoon te praten.

Aanrader om narcisten te stoppen en bewustzijn te ontwikkelen.

Liken en sharen bewijst niet alleen de waardering voor dit artikel.  Op korte of lange termijn kan liken en sharen ook één van uw vrienden of kennissen helpen. Immers veel lezers bevelen hun kennissen bij mij aan als ze een specifieke vraag rond narcisme hebben.

Jij bent zo’n speciaal persoon.  Voortaan zal je de narcist(e) in je leven vermijden. Dank U om je tijd te nemen.  Dank je om dit te lezen en te beluisteren. Kom regelmatig terug naar een artikel waar je behoefte aan hebt. Op lange termijn zal je  de informatie gebruiken in je leven.

Wat was het artikel dat je aansprak? Welke toevoegingen zou jij doen? Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties. Welke tactiek vind jij het moeilijkst om mee om te gaan, en te doorzien? Laat het me weten.

 

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijk worden! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een verdomd goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel te liken en te sharen van dit artikel of foto.

 

 

Over Johan.

Ik ben Johan Persyn, geen psychiater,  geen psycholoog en geen therapeut.

Een out-reacher die hier is om je te helpen onoverwinnelijk te worden en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

Ik schrijf  over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

 

Echt bruikbare suggesties om actie te ondernemen vind je hier. Ga nu actie ondernemen.

 

van kwetsuur naar littekenVan kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma. Paperback.

Super interessant boek voor professionals en de hulpverlening. Je krijgt een goed inzicht in het hoe en waarom van trauma en hoe dit het functioneren van een kind en zijn gezin beïnvloed.

Boek voorbij het narcisme van Mjon van OersVoorbij het narcisme. EBOOK. Narcisme in je relaties, familie en werk. Hardcover.

Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven.

Tevens laat het je zien wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Van een narcistische ouder tot leidinggevende, van een narcistische partner tot de CEO: narcisme komt overal voor.

Voorbij het narcisme is vanuit het hart geschreven voor iedereen die met dit complexe fenomeen te maken heeft. Bij een narcist denken veel mensen aan iemand met teveel eigenliefde.

Maar eigenliefde komt in vele gradaties. Een gezonde dosis is goed om te kunnen functioneren in onze complexe maatschappij. Bij een narcist gaat het echter om een diepgaand patroon van grootsheid, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie.

De vraag is: hoe kun je een narcist doorgronden als een persoon met een gestoorde persoonlijkheid en jezelf beschermen?

Je kunt niet in iemands hoofd kijken om te zien of diegene misschien grootheidswaanzin heeft, of denkt bijzondere rechten te hebben. Daar komt bij dat narcisten soms ook hele leuke, spannende en charmante mensen zijn.

Daarom is het belangrijk om signalen van een narcistische stoornis te leren herkennen. ook leren hoe je je ertegen kunt wapenen is erg belangrijk. Voorbij het narcisme is een zeer compleet boek vol voorbeelden, bewijzen, ervaringsverhalen, tips en technieken.