Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De aanpak van de narcist: zijn werking en manier. +video

Wat doen Toxische mensen zoals kwaadaardige narcisten, psychopaten en mensen met antisociale eigenschappen?

Ze houden zich bezig met onaangepast gedrag in de relaties met hun intieme partners, familieleden en vrienden om hen uiteindelijk uit te buiten, af te wijzen en te kwetsen. Dit is in het kort de aanpak van de narcist waar we hier dieper op ingaan.

Kennis over de aanpak van de narcist en de manipulatieve tactieken kan je wapenen om op zijn minst een plan te ontwikkelen om de controle over je eigen leven te behouden.

Als je weet hoe ze je zelfgevoel zullen ondermijnen wil je wellicht weg van deze giftige mensen.

de aanpak van de narcist
De werkwijze van een narcist(e)

Hoe gaat een narcist met dergelijk absurd en schadelijk gedrag te werk?

Hoe doet de narcist(e) het? Voor het grootste deel overtuigt hij of zij schijnbaar normale mensen. Wie dan ook, zou je kunnen samenvatten.  De enige voorwaarde is zijn mogelijkheden van dat moment. Wat gek dat je verliefd wordt op hem of haar? Of zelfs nog meer verwarrend: waarom blijf je bij hem of haar?

Als onderdeel van zijn persoonlijkheidsstoornis is het verliezen van controle over een ander voor een narcist(e) verschrikkelijk. In zijn of haar verwoede pogingen om controle te houden, neemt de narcist(e) zijn toevlucht tot een groot aantal ongelofelijk inventieve narcistische strategieën en mechanismen. Het geheel noemen we de aanpak van de narcist.

Narcistisch misbruik in relaties.

Als slachtoffers van narcistisch misbruik voor het eerst leren over narcisme zijn ze allemaal even overweldigd.  Plots beseffen ze dat ze er niet meer alleen voor staan. Om die reden beseffen ze dat zij niet gek zijn! Het is alsof ze ontwaken uit een boze droom. Dan beginnen ze hun situatie nader te onderzoeken. Ze beginnen om de waarschuwingssignalen die ze zo lang negeerden te zien.

Een opsomming van de aanpak van de narcist(e):

1ste aanpak van de narcist(e): Introjectie.

Een interessant aspect is ‘introjectie‘. Een narcist(e) zal elke goede kwaliteit spiegelen die jij hebt. Hij of zij zal vast je voorkeuren, antipathieën en keuzes nabootsen die jij hem in vertrouwen hebt verteld.

Als hij of zij deze ‘introjectie’ uitvoert, assimileert hij of zij met jouw plannen, filosofieën, dromen en doelen.

Daardoor lijkt hij of zij een droomprins. Hij of zij bootst jouw woorden en ideeën na. Je denkt dat je de perfecte partner hebt ontmoet. Het duurt alleen nooit lang. De echte persoon, komt ooit naar voren. Geen droomprins, maar de wrede gestoorde narcist(e).

Sinds wanneer word je niet meer beloond? Word je gestraft?  Meestal na een bijzonder geruststellende tijd samen, zal hij of zij je beledigen. Dan volgen ook de bedreigingen dat hij of zij de relatie zal verbreken. Om nog niet te begrijpen redenen zal hij of zij je vertellen dat hij het niet meer ziet zitten. Hij beweert dat je zo veeleisend bent.  Daarbij geef je hem niet wat hij nodig heeft, zegt hij.

Je speelt psychologische spelletjes met hem (projectie). Je kunt aannemen alsof het een gevoel is, omdat hij of zij niet specificeert. Zelfs als je er naar vraagt, generaliseert hij of zij nog meer.

2. Objectiveren.

De meeste mensen hebben de behoefte om te geloven in empathische vaardigheden en een goed hart van anderen. Verkeerd. Niet iedereen is een goed mens. Noch heeft iedereen empathische vaardigheden. Door mensen te objectiveren valt de narcist(e) de grondslag van het sociale verdrag aan.

Mensen tot dingen maken is een stap-voor-stap-actie.

Dit is het merkwaardige aspect van de narcist(e). Hij of zij kan een uitstekende imitatie doen van een volwaardige volwassene, maar hij of zij is emotioneel gestoord, of op zijn best, onvolwassen.

3. Pathologisch liegen is voortdurend aanwezig in de aanpak van de narcist.

Sinds de narcist(e) een pathologische leugenaar is geworden, kan hij of zij dwangmatig liegen. Het succes van zijn liegen ligt in het toepassen daarvan sinds zijn kinderjaren. Liegen kan dwangmatig zijn. Toch mogen we niet aannemen dat het een ziekte of zelfs een afwijking is. Hij of zij liegt niet door een hersenenbeschadiging. Noch door een kronkel in zijn DNA.

Noch daar een misvormd patroon sinds zijn geboorte. Je kunt het niet vergelijken met een dyslexie. Liegen is een gewoonte in het gedrag.

Als deze gewoonte gunstig geweest is in het verleden zal het worden herhaald.

Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden. De narcist(e) liegt zelfs zichzelf voor. Het is een automatische reactie geworden. Hij of zij ontdekt meer en meer kansen op nieuwe effecten van liegen.

Ironisch genoeg is hij of zij de eerste die in zijn eigen leugens trapt.

Dit is moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verklaren, maar bij een narcist(e) zijn fantasie en realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is deze rotsvaste overtuiging waardoor veel mensen misleid worden en gaan geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid. In zekere zin is hij ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens. Maar hij of zij is zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid!

4 de aanpak van de narcist(e): Misbruik van informatie.

Vanaf het eerste moment van een ontmoeting is de narcist(e) uit op roof. Hij of zij verzamelt informatie met de bedoeling om later tegen je te gebruiken. Hoe meer hij of zij weet over je, hoe beter hij of zij in staat is je te dwingen, manipuleren, charmeren, afdwingen of confronteren.

De narciste aarzelt niet om misbruik te maken van de informatie die hij of zij verzamelt, ongeacht de intieme aard of de omstandigheden waarin dit wordt verkregen. Dit is een krachtig gereedschap in zijn arsenaal.

5. Buitenproportionele reacties.

Een van de favoriete instrumenten van manipulatie in het arsenaal van de narcist(e) is de onevenredigheid van zijn reacties. Hij of zij reageert met opperste woede bij de geringste kleinigheid. Hij of zij straft zwaar. Of hij of zij doet zich voor als verzorgend, charmant en verleidelijk (zelfs oversekst, wanneer nodig).

Deze steeds verschuivende gedragscodes worden door de narcist(e) willekeurig gebruikt om hulpeloosheid aan te leren bij zijn slachtoffers.

6. Manipulatie. 

Tegelijkertijd met de bovenstaande aanpak van de narcist is manipulatie een helemaal en onafscheidelijk deel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Hoewel de narcist(e) eerst idealiseert, devalueert hij of zij je vervolgens. Zelfs ontdoet hij of zij zijn slachtoffer van zijn eerste idealisering. Deze abrupte, gewetenloze devaluatie is misbruik.

Alle narcisten idealiseren om vervolgens te devalueren. In werkelijkheid draaien ze de aspecten van de idealisering om tot devaluatie.  Wat ze al van in het begin mogelijks hebben aangeduid als een klein minpuntje wordt daarbij ook nog eens uitvergroot.

Kortom, dit is de kern van narcistisch gedrag.

De narcist(e) zuigt uit. Hij of zij liegt, bedriegt en beledigt. Wanneer hij of zij je verlaagt, negeert of hij of zij je een stilte behandeling geeft, is dat allemaal om zijn controle te kunnen uitvoeren.  Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik.

Het is, omdat hij of zij een meester in heimelijke manipulatie is, dat een onervaren persoon daar kan intrappen. Dat is geen naïviteit. Dat is onervarenheid. Dit meesterschap heeft hij of zij verworven met het voornemen tot controle van de andere. In werkelijkheid is hij of zij een verborgen verslaafde. Zoals te bedenken valt moet je eigenlijk leven met een narcist(e) om getuige te kunnen zijn van het misbruik.

7. Destabiliseren.

De handelingen van de narcist(e) zijn onvoorspelbaar, onberekenbaar, inconsistent en irrationeel. Inconsistent gedrag van de narcistische ouder brengt een enorme schade aan het kind die een onveilige hechting ontwikkeld. Dit dient om bij anderen hun nauwkeurige wereldbeeld te slopen.

Ze worden afhankelijk van de volgende twist en draai van de narcist(e), zijn of haar onverklaarbare grillen, zijn uitbarstingen, ontkenning of glimlachen. Daardoor lopen personen in de omgeving van de narcist(e) op eieren.

Daardoor zijn ze constant op zoek naar patronen en mening van de gebeurtenissen.

Dit betekent voortdurend nadenken, wat zeer vermoeiend is, en op den duur niet meer tot rust komen. Dit is zeer uitputtend waardoor het slachtoffer machteloos wordt. Hij of zij garandeert zijn aanwezigheid (voortdurend aan hem denken) in hun levens door hen te destabiliseren en angst te bezorgen. Zo ontstaat dan ook complex trauma.

Op de lange termijn zal een dergelijke omgeving jouw zelfvertrouwen en jouw eigenwaarde aantasten.

Vaak worden de slachtoffers paranoïde of schizofreen. Immers ze worden dan dus nog meer blootgesteld aan kritiek en oordeel. De rollen worden dus omgedraaid: het slachtoffer wordt beschouwd als geestelijke gestoorde en de narciste als de lijdende ziel.

8. Uitputting.

Met alle middelen zal de narcist(e) zelf heeft nogal rare slaapgewoonten realiseren. Waag het niet hem daar bij te storen. Verrassend kun je daarbij onthouden dat hij of zij een ander daarentegen geen moment rust gunt.

Dikwijls gaat een narcist(e) dan ook slapen bij de kinderen. Om er ook op te wijzen dat dat er voor zorgt dat de kinderen ‘s nachts ook geen rust kennen. Het gevolg daarvan is dat dan gedurende de dag zij ook uitputtend gedrag vertonen tegenover de niet-narcist.

Met dit in gedachten bevestigen ervaringsdeskundige dat de narcist(e) zelfs slaap als een vorm van misbruik gebruikt! Vaak wordt over het hoofd gezien dat hij of zij zo je met opzet wakker houdt en bewust stoort, als je net even een minuutje voor jezelf neemt.

Onder die omstandigheden zal hij of zij juist als je moe bent, puur en alleen om je te verzwakken, om je uit te putten, toeslaan met zijn woedeaanvallen. Die hebben dan een grotere invloed op jouw systeem.

Het kost hem of haar dan ook minder moeite je te onderwerpen. etc. Zodat je geen kracht meer hebt om weerstand te bieden!

9. De aanpak van de narcist(e): Projecteren.

Op unieke manier projecteert de narcist(e) zijn of haar gebreken. In veel gebeurtenissen zal hij of zij tekortkomingen en gedragingen op andere mensen projecteren. Soortgelijk gedrag doet hij of zij om het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen.

Even belangrijk is het dat hij of zij projectie bereikt door schuld, kritiek en bewering. Zodra je jezelf dit realiseert, zul je je in het algemeen snappen dat iedere kritiek en bewering van de narcist(e) over zichzelf gaat. Zijn kritiek is eigenlijk als een illustratie van zijn gedrag, als een openbaring van de narcist(e) zelf.

Een ding is zeker, deze kennis kun je gebruiken.  Bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden zelf uitvoert.

Wanneer de narcist(e) je beschuldigt van vreemdgaan, is het waarschijnlijk dat de narcist(e) zelf overspel pleegt. Dat betekent dat als de narcist(e) je beschuldigt van “lafheid” of een “negatieve houding” is het de narcis(e) die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

Inderdaad, de waarheid is: HIJ of zij IS NIET NORMAAL. Maar voelt zich beter dan hij of zij kan manipuleren om de last van zijn stoornis en hun gedrag te dragen.

10. Agressie.

Bovendien kan een narcist(e) gevaarlijk zijn. Hij of zij is dat niet alleen omdat hij of zij een onvoorspelbaar karakter heeft. Waarschijnlijk werd hij of zij in zijn vroege kinderjaren verwaarloost. Om met die situatie te kunnen leven moest hij of zij wel zijn frustratie bovenmaats afreageren met agressie.

Hij of zij wordt agressief als hij of zij de situatie niet onder controle blijkt te hebben, net als in zijn kinderjaren.  Het gaat niet zoals hij of zij had gedacht. Dan gaat de narcist(e) onberekenbaar worden.

De narcist(e) stalkt. Hij wordt agressief. Meestal doet hij of zij zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer.  In grote lijnen weet hij of zij heel goed dat slachtofferschap naar de buitenwereld over te dragen! In essentie verspreidt hij of zij roddels over mensen (exen) om zichzelf schoon te praten.

de aanpak van de narcist
1 op de drie Nederlanders vindt huwelijksgeweld in sommige gevallen toegestaan

Aanrader om narcisten te stoppen en bewustzijn te ontwikkelen.

Liken en sharen bewijst niet alleen de waardering voor dit artikel.  Op korte of lange termijn kan liken en sharen ook één van uw vrienden of kennissen helpen. Immers veel lezers bevelen hun kennissen bij mij aan als ze een specifieke vraag rond narcisme hebben.

Jij bent zo’n speciaal persoon.  Voortaan zul je je de narcist(e) in je leven vermijden. Dank u om je tijd te nemen.  Dank je om dit te lezen en te beluisteren. Kom regelmatig terug naar een artikel waar je behoefte aan hebt. Op lange termijn zal je je de informatie gebruiken in je leven.

Wat was het artikel dat je aansprak?

Welke toevoegingen zou jij doen? Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties. Welke tactiek vind jij het moeilijkst om mee om te gaan, en te doorzien? Laat het me weten.

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijk worden! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een verdomd goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Zoals altijd, erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel te liken en te sharen van dit artikel of foto.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees