Hoe ga je bewustzijn rond narcisme vermeerderen?

Narcisme is enigszins een “modieus probleem” aan de andere kant bestaat het al duizenden jaren. En het is altijd goed om het bewustzijn over problemen te vergroten. Vooral als er veel misverstand is over de kwestie, wat helaas ook het geval is met narcisme.

Specifiek met narcisme en misbruik waarbij narcisme betrokken is, kan bewustzijn bij de mensen, bij de wetshandhaving en gerechtigheid niet hoog genoeg zijn.

Bij het afhandelen van deze gevallen worden steeds weer fouten gemaakt, waardoor de slachtoffers in zeer ongewoon slechte posities komen, alleen vanwege een gebrek aan kennis over het onderwerp.

Je bent goed genoeg.

Overlevenden van narcistisch misbruik zetten een belangrijke stap in hun herstelproces om zichzelf te informeren over wat NPD is.

Door studie en inzicht kunnen ze beter begrijpen wat ze hebben doorgemaakt met het soort persoon dat ze in hun leven hebben.

Als iemand het grootste deel van zijn leven met cluster B — individuen in de buurt heeft doorgebracht, weet je dat het absoluut belangrijk voor jezelf is zoveel mogelijk over persoonlijkheidsstoornissen te weten.

Maar uiteindelijk komen je geen stap vooruit door je partner, of anderen in je omgeving als narcisten te belasteren.

Ik meen dat het over gedrag gaat en niet over de mens.

Maar ik meen wel dat het monsterlijk gedrag is dat zich gaat uiten.

Of de narcist 100 % schuld treft op zichzelf, zou een ontkenning zijn dat veel narcisten door narcisten werden opgevoed. Soms speelt erfelijkheid een rol. Soms spelen hechtingsstoornissen en complex trauma een rol.

Wie ben ik om te zeggen het is allemaal en voor iedereen hun eigen schuld?

Dat wil niet zeggen dat er schuld dient toegewezen te worden op het slachtoffer.

Immers ik geloof dat het zelfs meer belangrijk is om uiteindelijk af te zien van het belasteren van alle narcisten en denken dat ze 100% de schuld hebben. Omdat het in werkelijkheid hoe moeilijk dit ook voor sommige mensen kan zijn om dit te aanvaarden, het is niet allemaal hun schuld.

Het kan zeker geen kwaad dat het bewustzijn over narcisme in de samenleving wordt vergroot, om de gevolgen van narcisme in de samenleving op te lossen.

Zeker zijn niet alle problemen in de samenleving het gevolg van narcisme.

Door de zondebok naar narcisten te verschuiven doen we eigenlijk meer kwaad dan goed.

Het is niet, omdat narcisten de verantwoordelijkheid van zich afschuiven, trianguleren, aan zwart-wit denken doen dat we in die polarisatie dienen mee te spelen door de vinger terug te wijzen naar hen.

De verantwoordelijkheid naar iemand of iets anders doorgeven stelt je immers in staat om zelf te ontsnappen aan het nemen van verantwoordelijkheid om de verandering te zijn die we nodig hebben.

Sinds het zondebokmechanisme gekend is, werkt het niet meer zo goed om een valse solidariteit te organiseren door een negatief aspect van ons bestaan ​​op een specifieke groep mensen te leggen.

De omgekeerde richting werkt ook niet. We leven dus op een punt van verdeeldheid, waar de enige “ontspanning” kan komen door naar binnen te keren, het is te zeggen een eigen mening te vormen, eigen daden te stellen en niet mee te gaan in de polarisatie.

De enige reden dat narcisten in staat zijn om te doen wat ze doen, is omdat er veel kapotte / beschadigde personen zijn die niet zelf “heel” zijn.

Als we zelf en anderen helpen reflecteren over ongezonde grenzen, over ons reddersyndroom, over behaagziek, over liefdestekort enz.  kunnen ze zich meer bewust worden dat ze daardoor een goed doelwit zijn om te misbruiken door een narcist.

Narcisten zijn buitengewoon goed in het spotten van zwakheden van anderen.

Welke manier hebben we om deze dynamiek op te lossen?

Wanneer we onze energie stoppen op het in staat stellen om mensen de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor hun levenservaring en hen daarbij een helpende hand geven en bereid zijn om actief te luisteren dat deze narcistische slachtoffer dynamiek kan doorbroken worden in sommige gevallen.

Er zijn voldoende voorbeelden te vinden dat als slachtoffers van misbruik een helpende hand krijgen ze zeer sterke persoonlijkheden kunnen worden met unieke kwaliteiten.

Dat is dus de reden waarom we slachtoffers aanmoedigen om het vooral zelf te doen dat werk dat nodig is om hen in staat te stellen ‘heel’ te worden en dit is wat ook meestal in therapie wordt aangeleerd.

Naarmate meer en meer mensen zich richten op het herstellen van zichzelf in plaats van de schuld te geven aan narcisten, zou het aantal mensen dat zelfs zou vallen voor de trucjes die narcist spelen, zoveel verminderen.

Immers als het liefdestekort is ingevuld door zelfliefde en compassie heeft de narcist geen kans.

Absoluut is het zo dat er een beter beleid moet zijn rond partnergeweld, misbruik, oudervervreemding.

Niet iedereen zal zich concentreren op het genezen van zichzelf. Ook dat is een utopie. Als er geen prooi meer zou zijn om de narcist te voeden dan is er nog altijd de oplichterij.

De narcist zal het subtieler dienen aan te pakken.  We kunnen niet zomaar denkpatronen bij mensen installeren die de denkpatronen van manipulatie onmiddellijk door zien.

sterkere grenzen van slachtoffer

Maar het spreekt vanzelf dat we daar de moeite dienen blijven voor te doen zowel naar ongezonde cognitieve patronen, als het helpen mensen zoeken naar hun hulpbronnen. Daardoor kunnen we hun zelfbekrachtiging bevorderen.

Het blijft een feit dat het grootste wapen die we hebben tegen narcisten is om onszelf te repareren en in te schakelen in een gemeenschap met compassie voor elkaar, waar empathie een belangrijke waarde is.

Er is nog een type narcist waar we ons weinig bewust van zijn. De sociale narcist.

De sociale narcist verwijst naar mensen wiens hoge kijk op zichzelf is afgeleid van hoeveel ze denken dat ze bijdragen aan anderen. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op de vriend die naar uw problemen luistert, niet omdat hij echt wil helpen, maar omdat hij zijn acties ziet als een bewijs dat hij zo’n geweldige vriend is.

Ze zijn zo vol van zichzelf omdat ze denken,’Ik ben de meest onbaatzuchtige persoon die ik ken.

Wie zijn bewustzijn kan hier verhogen?

Het is onwaarschijnlijk dat narcisten zelfhulpboeken lezen of op zoek gaan naar therapie om te veranderen. Er is veel onderzoek dat suggereert dat narcisten zich bewust zijn van hun narcisme, dus het probleem ligt niet nodig in een gebrek aan zelfbewustzijn.  Wel een gebrek aan reflecteren over wat ze aanrichten bij een ander.

Toch vinden narcisten het moeilijk om te accepteren dat ze ook een probleem hebben.

Ze zullen eerder denken dat andere mensen het probleem hebben.

Dus als je van een narcist houdt, concentreer je dan op het zorgen voor jezelf.

Je kunt niet verwachten dat door hem als partner een spiegel voor te houden, hem les te geven, hem suggereren om boeken te lezen rond narcisme enzovoort.  Immers verwacht niet dat je liefde hem of haar kan veranderen

Je hebt gaven, talenten en vaardigheden. Ook minder aangename tot zeer traumatische  reacties op narcisten en narcisme.  We beschouwen het als onze taak om je te helpen deze te delen met de wereld.  Je helpen actie te ondernemen na misbruik door een narcist zul je je in de gezonde zone brengen.

actie ondernemen na misbruik door een narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Dat kan zijn door je te doen stappen nemen naar hulpverlening. Misschien raad ik je aan om uit je isolement te treden.  Wellicht dien je je zelfliefde verder te ontwikkelen door creatief te zijn. De spanning in je lichaam kan je verminderen door mindfulness, meditatie, osteopathie, acupunctuur enz.

Het kan belangrijk zijn dat je in beweging komt door sport of fitness.

Bovendien blijft het enorm belangrijk om op je voeding te letten, zodat je niet verzwakt. Een volledige check-up bij de huisarts kan belangrijk zijn gezien je enkele gezondheidsrisico’s kan lopen.

Herhaling van traumatische situaties wil je vermijden door bewustwording, engagement in een gemeenschap (online & offline), zodat je nieuwe vertrouwvolle contacten vindt die kunnen uitgroeien tot vriendschap.

Heb je al geluisterd naar de audio van deze blog?  Dat kan namelijk helpen om de boodschap verder te laten inzinken. Herhaling is immers de bakermat van de kennis aan je vingertoppen om te gebruiken, klaar om toegepast te worden nadat je er over hebt gemediteerd en je eigen mening hebt gevormd.

Het is belangrijk dat je deze website volgt om regelmatig op de hoogte gebracht te worden.

Het is als je blijft kloppen op dezelfde nagel dat je resultaat krijgt. Daarom plaats ik ook regelmatig nieuwe onderwerpen. Deze site volgen doe je door je beste email in te vullen op de site-bar rechts.

Ik hoop dat dit bericht, video en audio je behulpzaam was. Bovendien kijk ik ernaar uit je te ontmoeten in de reacties. Jouw commentaren zijn de raketbrandstof die me inspireert om dit werk voort te zetten.

Voel je vrij om dit artikel te delen en de liefde te verspreiden.

Als je lijdt onder de pijn als gevolg van blootstelling aan narcistische mishandeling, bekijk dan alle mogelijkheden die je vindt op mijn website om je leven te veranderen.

Je kunt ook toetreden tot één van de Facebook groepen bestemt om je verder te ondersteunen.

Steun voor volwassen kinderen van narcisten.

Je kunt ook uw boodschap via Facebook Messenger over maken.

En/of mij bevrienden of Facebook, zodat wij elkaar beter leren kennen om een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Aanvullende informatie in kleinere statussen dan de eerder langere artikels hier op deze site vind je op mijn Facebook pagina’s.

Zonder actie te ondernemen na misbruik door een narcist wordt je zeker niet bewust van wat je overkomt. Je voelt je leeg, overweldigt, je energie lijkt verdwenen.

Helaas de weg terug is niet gemakkelijk zonder de nodige steun en kennis.

Maar geen paniek, je hoeft immers het wiel niet uit te vinden. Narcisme kent een zeer lange geschiedenis. En vaak vind je in je omgeving iemand die het ook meegemaakt heeft als je het durft te uiten.

Anders vind je ook mij op sociale media en anderen die zorgen voor bewustmaking. Die kun je ook liken en sharen zonder daarvoor bevriend te zijn.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees