Fake-news Mythen over narcisme en narcistische stoornis.

Fake-news Mythen over narcisme en narcistische stoornis.


Laat u niet misleiden door het fake-news over narcisme dat op het internet en sociale media rondzweeft.

Wat is narcisme?

Toen ik voor het eerst begon te lezen over narcisten en narcisme op internet, besefte ik al snel dat veel van de informatie die werd gedeeld verkeerd was. Mensen met en zonder papieren over geestelijke gezondheid bestempelden allerlei soorten beledigende exen, vrienden en ouders als narcisten zonder echt een duidelijk idee te hebben van wat die diagnose eigenlijk betekent.

Hun beschrijvingen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis waren vaak zo overdreven en onrealistisch dat ze narcisten lieten klinken alsof ze stripboekschurken of superhelden waren.

Hier zijn een paar van de opmerkingen die ik keer op keer herhaald zag alsof ze absoluut waar waren:

“Narcisten zijn allemaal slechte demonen die op empathische mensen jagen om hun leven te ruïneren.”
“Je kunt een narcist niet weerstaan, want ze zijn allemaal ongelooflijk zelfverzekerd, sexy en meestermanipulators.”
“Alle narcisten bedriegen.”

Een verscheidenheid van deze valse mythen over narcisten zijn door naïeve en niet-geïnformeerde mensen als de absolute waarheid aanvaard. Deze ideeën werden keer op keer op internet herhaald. Het gevolg is dat ze het narcisme niet ontmaskeren, maar vooral wie er te maken mee heeft ontkrachten.

In dit artikel ga ik zeven veel voorkomende mythen beschrijven over een narcistische persoonlijkheidsstoornis die ik herhaaldelijk ben tegengekomen.

fake-news narcisme
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te ontwikkelen.

Sommige mythen werden als waarheid voorgesteld door zelfbenoemde experts in narcisme.

Een paar buitengewoon grandioze exhibitionistische narcisten zonder geldige graden of opleiding over geestelijke gezondheid hebben besloten dat ze de echte experts zijn in een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hun inzichten zijn niet veel beter dan die van gekwalificeerde deskundigen over geestelijke gezondheid.

Zoals je weet scoort overdreven alleen maar nieuws goed bij een publiek. Zo kun je gemakkelijk beroemd worden via sociale media.

Deze frauduleuze zelfbenoemde experts hebben vele video’s en blogs geproduceerd die veel valse en verwarrende informatie naar buiten brengen. Deze video’s en essays bevatten af ​​en toe een paar handige klompjes inzichten over NPD. Die ideeën liggen begraven in een vuilnisbelt van claims en ingewikkelde aannames.

De waarheid over fake-news narcisme is droeviger en eenvoudiger.

Narcisten zijn mensen die geen emotionele empathie hebben. Ze beschouwen zichzelf en andere mensen niet op een realistische, stabiele en geïntegreerde manier. Ze hebben een gebrek aan relaties met het hele object. Zwart-wit denken, ongelooflijke egocentrisch zijn, veel belang hechten aan waardeprestatie en status komt dikwijls naarvoor. Het is hun manier om zich aan te passen aan hun vroege opvoeding door het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Ze overschatten hun eigen kunnen. Bovendien idealiseren zichzelf of zijn jaloers op mensen die succesvoller zijn of een hogere status hebben. Ook kunnen ze iedereen die hen bekritiseert of van wie ze denken dat ze onder hen staan, devalueren welke statushiërarchie ze ook hebben.

Hoewel sommige mensen met NPD goed getalenteerd kunnen zijn en het goed kunnen doen in bepaalde werkomgevingen, beperkt hun narcistische persoonlijkheidsstoornis hun vermogen om wederzijds bevredigende relaties met andere mensen aan te gaan. Hun leven is een lange zoektocht naar externe validatie en perfectie.

Opmerking: ik gebruik de termen narcistisch, narcisme en NPD als een afkorting voor het beschrijven van iemand die in aanmerking komt voor de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Waarom zijn deze beschrijvingen zo’n foutieve fake-news over narcisme?

Als mens gebruiken we een paar veelvoorkomende hulpmiddelen om het vreemde gedrag van andere mensen te begrijpen. In het geval van narcisten hebben we de neiging om ons eigen waardesysteem op hen te projecteren. We stellen ons voor dat ze vergelijkbaar zijn met onszelf alsof we zouden doen wat ze doen.

Meestal wordt dit gedaan door mensen met een slechte relatie, die zich misbruikt voelen door hun partner, vriend, baas of ouder. Ze doen hun best om te proberen te begrijpen wat er aan de hand is. De andere veel voorkomende soorten mythen die ik tegenkom over narcisme zijn mythen die narcisten ontmenselijken.

Helaas ziet de gemiddelde persoon alleen het veralgemeende gedrag. Hij of zij raadt nooit de onderliggende problemen die dit gedrag moet aanpakken. Dus hoeven ook niet steeds alle kenmerken aanwezig te zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden:

Fake-news narcisme 1: Alle narcisten zijn zeer ongewoon zelfverzekerd.

De realiteit is dat wat lijkt op narcistische grootheid en zelfvertrouwen een magere, defensieve façade is die probeert indruk te maken op andere mensen, hun eigen schommelende zelfrespect te stabiliseren, hun zelftwijfel te beheersen en gevoelens van schaamte en zelfhaat.

Fake-news narcisme 2: Alle narcisten zijn van plan hun naasten pijn te doen.

De realiteit is dat narcisten zich vaak niet bewust zijn van de schade die ze aanrichten.

Ze proberen in hun eigen emotionele en praktische voorzieningen. Een groot deel van de pijn die veroorzaakte, is een simpele weg secundaire schade en niet hun doel. Hun doel is om narcistische voorraden te krijgen of zichzelf te verdedigen tegen wat ze beschouwen als verwoestende aanvallen op hun zelfrespect en gevoel voor belangrijkheid.

Fake-news narcisme 3: Alle narcisten zijn seksueel immoreel.

De realiteit is dat narcisten veel verschillen in hun normen voor hun eigen gedrag. Ik ken die hun partner nooit bedriegen en anderen die leugenaars zijn en dwangmatig seksueel gedrag vertonen.

Fake-news narcisme 4: Alle narcisten zijn meestermanipulatoren.

De realiteit is dat alhoewel ik een paar narcisten heb ontmoet die goede langetermijnplanners zijn en goed in het manipuleren van andere mensen, ze net zo zeldzaam zijn als geweldige schakers en ze zijn niet zo verschillend van hen. De meeste narcisten lijken meer op kinderen die met vallen en opstaan ​​leren hoe ze van hun ouders kunnen krijgen wat ze willen. Ze profiteren van de bereidheid van de ander om toe te geven. Als je eigen vaste grenzen hebt, laat dan op wat er werkelijk aan de hand is en twijfel niet aan je eigen oordeel; je zult waarschijnlijk dwars door de pogingen van de meeste narcisten heen zien om je te manipuleren.

Fake-news narcisme 5: Alle narcisten zijn vampierachtige roofdieren of demonen.

De realiteit is dat narcisten mensen zijn zoals wij. Narcisten hebben andere mensen nodig om ze te valideren om hun gevoel van eigenwaarde te behouden. Door hun stoornis zijn ze ongevoelig voor de gevoelens en behoeften van de mensen om hen heen. Ze missen emotionele empathie en zijn erg egocentrisch. Deze combinatie van behoefte en ongevoeligheid + egocentrisme leidt vaak tot dat mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis overdreven egoïstisch en vastberaden zijn in hun streven naar wat ze willen.

Fake-news narcisme 6: Alle narcisten zijn slecht.

De realiteit is dat narcisten zich op een kwetsende manier gedragen, maar ze zijn niet inherent slecht. Ze zijn slecht in intieme relaties, maar velen van hen doen veel goeds in de wereld. De buitenwereld ziet een volledige andere kant van wat jij als partner ziet. Dus kun je er best geen relatie mee hebben.

Veel van onze ziekenhuizen, bibliotheken, culturele instellingen en scholen worden ondersteund door exhibitionistische narcisten die hun narcistische benodigdheden halen uit het doen van goede daden. Het enige wat ze in ruil daarvoor vragen, is dat de ziekenhuisvleugel van het theater hun naam prominent vermeldt.

Fake-news narcisme 7: Alle narcisten zijn charmant.

De realiteit is dat hoewel sommige narcisten oppervlakkig charmant kunnen zijn als je ze voor het eerst ontmoet, anderen behoorlijk saai en vervelend zijn. De charmante narcisten zijn goed in het vertellen van verhalen die hun leven fascinerend laten klinken.

Waarschijnlijk weten hoe ze een goede eerste indruk kunnen maken. Hun charme verslijt als je ze keer op keer dezelfde verhalen hoort vertellen. Dan besef je dat ze absoluut geen interesse in je leven hebben en dezelfde technieken gebruiken bij iedereen die ze ontmoeten.

Zoals iemand me vertelde: “Ik dacht dat ik zo speciaal voor hem was, want hij stuurde me mooie kaarten voor mijn verjaardag en vele andere gelegenheden. Maar toen ik bij hem thuis was en een schuif opende om een ​​pen te zoeken, vond ik stapels van exact dezelfde kaarten die hij me had gestuurd.​

https://narcisme.blog/wp-content/uploads/2019/08/breek-met-jouw-narcist-en-word-vrij.mp4

Punchline: Narcistische persoonlijkheidsstoornis is het resultaat van de poging van een soort om zich aan te passen aan zijn of haar thuissituatie.

Narcisten zijn geen superhelden of schurken. Ze doen zich wel zo voor. Het zijn onrustige, erg egocentrische mensen met een laag emotioneel empathisch vermogen, veel andere narcistische kenmerken, en zijn bezig met het ondersteunen van hun wankele zelfrespect. Helaas verhinderen hun narcistische tekortkomingen dat ze wederzijds bevredigende relaties met andere mensen hebben. Daarom is het goed er van weg te blijven.

Heb je vragen of opmerkingen, ik antwoord graag.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Stigmatisering en Mythen rond persoonlijkheidsstoornissen.

Hoe menselijk te zijn in een narcistische wereld?

Een dunne lijn tussen narcisme en vriendelijkheid voor jezelf.

Je kunt de realiteit van de narcist niet geloven.


Reacties

2 reacties op “Fake-news Mythen over narcisme en narcistische stoornis.”

  1. Lydia avatar
    Lydia

    Zou er dan een realistische beschrijving kunnen komen waarin wel goed beschreven wordt wat de kenmerken van een persoon met nps ?

  2. johanpersyn avatar

    https://narcisme.blog/tag/kenmerken-van-een-narcist-persoonlijkheidsstoornis/ Voor bijna alle vragen rond trauma van een toxische relatie vind je antwoorden op onze blog. Het is natuurlijk wel nodig wat rond te neuzen in categorieën, archieven en tags. groeten Johan

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees