Erkennen – je voelt niet OK is eerste stap om OK te zijn.

Vandaag is nogal een zware dag. Ligt het aan het missen van L. en de onzekerheid wanneer, hoelang en met wie we hem gaan mogen zien? Het voelt niet OK.

Ik ben een positief persoon. Daarbij heb ik veel werk aan mezelf gedaan en heb mezelf in een positie gebracht waarin me niet veel triggert.

Bovendien zie ik in alles meestal het voordeel en weet dat alles wat er gebeurt, voor mijn goed gebeurt, niet om me kapot te maken. Om iets te bereiken dien je 100% positief en realistisch te zijn als voorwaarde, attitude bij wat je doet.

Maar af en toe is er een zware dag.

Geen negatieve dag, alleen een moeilijkere dan normale dag. En vandaag is één van die dagen. Ik ben uitgeput, het is een paar dagen te laat geworden.

Mijn lichaam doet pijn. Ik verlang naar chocolade en koeken. Het gaat moeilijker met het nieuws te volgen over corona. Vooral als mijn brein zegt “dat moet je nog doen, je moet dat voor elkaar krijgen”.

Is al die positiviteit juist niet O?. Zou het kunnen dat ik me meer moet richten op wat ik precies wil vermijden? Zoals: Wil ik vermijden dat L. stagneert in zijn ontwikkeling? Ja, dat wil ik en dan is de vraag hoe kan ik dat vermijden. Dat voelt volledig anders om daaraan te werken.

Maar weet je wat, het is oké.

Soms zie je dat je erkent dat je niet ok bent, eigenlijk de eerste stap is om ok te zijn. Het neemt de weerstand weg. Je kunt je verzet tegen je gevoel stoppen.

Zo veel pijn van narcistisch misbruik wordt veroorzaakt door de poging van het lichaam om het te bestrijden. Dat is PTSS. Je kunt wat je meemaakt uit een andere hoek bekijken.

Het wil je beschermen, maar het is vermoeiend om de hele tijd te vechten. Soms moet je stoppen en de gevoelens erkennen voor wat ze zijn, in plaats van te vechten om ze te doen stoppen.

Ja, ze moeten de kinderen op de eerste plaats zetten in de samenleving en pleegzorg.

Maar dat doen ze niet. En je voelt je zo machteloos en hulpeloos, hoewel je hoopgevende initiatieven blijft stimuleren.

Accepteren van de situatie is niet de zo nodige solidariteit met de kwetsbare kinderen vergoelijken als die er niet is, maar het is er op dit moment eventjes niet tegen vechten.

Ja, het is niet eerlijk dat toxische personen ook binnen de jeugdzorg schijnbaar met hun gedrag kunnen wegkomen.

Veel draait vierkant in de bijzondere jeugdzorg en in de jeugdrechtbanken.

Maar het gebeurt. Daar tegen vechten verandert daar nu niets aan. Loslaten kan tijdelijk vrede brengen om de nodige strategieën te vinden, om de informatie te verzamelen en ervaringen uit te wisselen. Maar je wilt wel bewustmaken ondertussen.

Dus probeer er vandaag, net als ik, er even letterlijk bij stil te staan.

Vecht niet om iets te doen wat je nu gewoon niet kunt doen. Maak eerst je hoofd leeg, of neem wat afstand van je gevoelens en gedachten. Tenslotte zijn gevoelens en gedachten meestal tijdelijk en ook niet je gehele persoonlijkheid.

Accepteer dat het OK is om even te rusten. Je mag voelen wat je voelt. Bovendien ben je OK, waar je ook bent. Je kunt in de goede afloop geloven en vasthouden aan je hoop, soms moet je echt wachten en niets doen. En dan komt weer het moment dat je massaal actie onderneemt.

Tot slot

Ik hoop echt dat dit een inzicht voor je is geweest vandaag. Weet dit alsjeblieft, want het is een leugen en het is niet de waarheid – het is niet de bedoeling dat je je licht dimt om veilig te zijn voor een narcist en/of narcistische organisaties. Even je nodige rust nemen, zelfliefde beoefenen is net je licht beschermen.

Andere misbruikforums zullen zeggen dat als je een helder licht bent en je geweldig bent, narcisten je zullen aanvallen. Dat is onzin. Gooi dat geloof weg. In tegendeel, hoe meer klaarheid je hebt, hoe beter je resultaat zal zijn in onderhandelen met een narcist of narcistische organisaties.

In schril contrast, je bent hier om jouw licht nog helderder te maken dan ooit tevoren.

Je moet in de huid en ziel stappen van wie je bedoeld bent te zijn, als een ware zelf met ware bron, zo alleen kan een narcist je niet raken. Voel het in elke cel van je lichaam, want het is de waarheid. De groeitaken en tips voor zelfgenezers die je hier vindt, kunnen daarbij helpen.

Dit is precies waar Thriving-Bloeien na narcistisch misbruik over gaat. Wanneer je die oriëntatie en die ontwikkeling op je neemt om jezelf volledig te bevrijden, om jezelf te zijn, hoef je je nooit meer zorgen te maken over wie de narcist was en waar de volgende op de loer ligt of wat ze aan het doen zijn, want je was gewoon vrij om volledig je eigen authentieke zelf te zijn.

Ik zou het leuk vinden als je een kijkje neemt in het menu en samen met mij op deze ongelooflijke reis gaat.

Als dit niet past voor jou op dit moment dan is dat OK. Dat kun je enkel weten natuurlijk als je jouw opties bekijkt. Heb je vragen daarover laat het me weten. Het voelt ook niet OK als je denkt dat je grote stappen moet zetten. Vooruitgang wordt immers geboekt met dagelijkse babystapjes.

Ik wil dat je me in de reacties hieronder laat weten of deze aflevering je aansprak. Ben je op weg om narcistisch vrij te worden? Is dit wat je wilt bereiken? Ik kijk erg uit naar het gesprek dat we hierover hebben.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!