Er is werk als je onafhankelijk van de narcist wil worden. Deel 3 +video

Er is werk als je onafhankelijk van de narcist wil worden. Deel 3 +video

Mooie vrienden vind ik dat. Wordt het niet hoogtijd dat je daarin gaat snoeien?

En ook dat jezelf stopt met een lichte vorm van stalking? Zet eens een post op je facebook die duidelijk verwijst naar narcisme? Niemand geeft erom. Onzin denken ze. Alleen diegene die het hebben meegemaakt of meemaken krijg je een like van, en zelden een commentaar. Likes gaan meestal niet over onafhankelijk van de narcist worden.

Wie zal er meevoelen met jou buiten diegene die het hebben meegemaakt? Misschien enkele hulpverleners en vrijwilligers van hulporganisaties, die zijdelings in contact geweest zijn met misbruik. Mensen die sociaal geëngageerd zijn.

Zoals ik al zei, mensen die het hebben meegemaakt. Helaas is er nog een derde categorie, mensen die er plezier in hebben dat je in de miserie zit. Boven is dat niet om omdat ze onschuldig zijn. Immers ze wentelen zich er.

Precies alsof ze snakken naar die negativiteit en zich beter voelen nu dat zo iemand met zoveel talenten, en een grote uitstraling vroeger, dreigt gebroken te worden.

En als laatste categorie heb je nog de narcisten zelf.

Die willen je helemaal vernietigen en je openlijk aanvallen als je onafhankelijk van de narcist wil worden.

Wat moet je dus doen met die vliegende apen en toxische personen? Hun toegang uitschakelen want je zult versteld staan welke negatieve cirkel zich rondom jou heeft gevormd in al die jaren.

Of wel blijf je rondhangen met deze mensen die je neerhalen of je engageert je met mensen die je bekrachtigen.

Ik beloof je dit, deze mensen hebben geen sympathie voor jou als je blijft bij de pakken zitten. je bent als het ware verplicht om 51% voor jezelf te zorgen.

Mensen zijn bang om te verliezen wanneer andere mensen het kunnen merken.

Ik heb er totaal geen probleem mee om te mislukken.

Mislukken heb ik al meermaals gedaan. Mislukt! Zowel financieel als in relaties. Toch veerde ik steeds weer opnieuw op. Ben ik bang om te mislukken? Neen, want ik heb er steeds meer uit geleerd.

Ja, ik heb een fysiek probleem die heel complex is om het te behandelen en die door de last dat het me bezorgd ook psychisch een last is. Gelukkig niet meer in mijn relaties, omdat ik weet wat er gaande is met mij.

Zeker als ik ongeduldig word, ga ik me forceren. Ik neem dus veel minder risico, omdat ik mezelf veel beter ken.

Als ik me forceer, ben ik gedoemd om te mislukken, want dan ben ik een paar maanden uit circuit.

Een paar maanden niets kunnen doen is dodelijk voor elke ondernemen. Maar niet per se voor je persoonlijkheid. Het hangt ervan af van wat je doet met die tijd dat je niet uit de voeten kunt. Tegenwoordig kun je zelf gedeeltelijk ondernemen vanuit je bed met een smartphone.

In de laatste tien jaar is me dat maar 2 keer voorgevallen. Op zo’n moment heb je de neiging om met alles te stoppen. Maar sinds dat ik op lange termijn werk, zou dat geen probleem meer zijn, maar ’t is niet aan te raden natuurlijk.

Immers ik moet niet meer tot in de morgen doorwerken om succesvol te zijn.

Maar zelfs al zou ik mislukken, het kan me eigenlijk ook weinig schelen wat je ervan zou denken. Je weet immers te weinig van wat ik doormaak, dus hoe zou je oordeel dan belangrijk kunnen zijn?

Ik heb een rotsvast oordeel over mezelf dat ik er alles aan doe om uit de lariekoek situatie te komen. En dat is goed genoeg. De mening van een ander daarover vind ik niet belangrijk.

Keer op keer stel ik immers vast dat wie me liet vallen een gebrek aan empathie had, wat hun goed recht is. Maar gelukkig ben ik daar dan van verlost.

Maar zelfs al zou ik mislukken met één of ander project, ik zal ervan geleerd hebben, omdat ik er zo hard aan gewerkt heb. En de strijd die ik het laatste jaar voer om bewustzijn rond narcisme te brengen is niet verloren, als ik ze niet kan verder voeren dan zullen ander de fakkel overnemen.

Zelfs mijn vrouw weet ondertussen genoeg hoe onlinemarketing werkt, om het verder te kunnen zetten.

In alle geval ik heb minstens de strijd gevoerd en niet gezwegen. Kun je dat ook?

Ik weet dat het niet allemaal perfect is wat ik schrijf. Voor sommigen zal mijn stijl niet academisch genoeg zijn. Voor anderen zullen er nog te veel fouten in staan. Anderen zullen het dan weer over de lay-out hebben.

Maar het kan tegenstrijdig klinken dat je moet geduld hebben en dat je moet snelheid hebben. Geduld gaat bij mij samen met heel praktisch zijn. Kalmte is niet met je vingers draaien.

Geduld is ook snelheid. Kijk je kunt niet blijven wachten om veel te doen, totdat je alles onder de knie hebt. Je moet niet alleen snel lezen, maar ook snel schrijven.

En ook veel van uw ideeën onmiddellijk toepassen nadat je je hebt geïnformeerd bij mensen die het kunnen weten en ervaring hebben met jouw situatie.

Het is niet zo moeilijk om pannenkoeken te bakken. Maar om vlot met vier pannen pannenkoeken te bakken, zal je snelheid nodig hebben. Je dient geconcentreerd te zijn.

Als je formule 1 piloot wil worden moet je geduld hebben, maar je moet ook niet wachten tot je 70ste jaar voordat je met een sportwagen rijdt. Niemand zegt dat je eerste wagen waarmee je rijdt een sportwagen moet zijn.

Je bouwt dat op met het veel te doen, en terwijl je het veel doet wat je wilt doen, moet je geduld hebben. Maar de snelheid waarbij je leert moet hoog liggen door het veel te doen.

Je kunt echter het best leren van de besten. De enige voorwaarde is dat ze een gelijkaardige situatie hebben meegemaakt waarin jij nu staat. Dat is niet alleen een kwestie van empathie, maar van aanwezigheid en willen leren uit de situatie en uitproberen om een situatie in kleine stappen te verbeteren. Je kunt het doelgericht coachen noemen of de methode van Andries Baart – outreaching.

Kijk, als je inzicht in narcisme wilt krijgen, ga je veel moeten lezen. Je moet daarbij geduld hebben, en vooral beseffen dat je zo goed als nog niets weet als je nog maar 100 uren hebt gelezen.

Als je je aha-moment krijgt moet je jezelf inhouden, om geen confrontatie aan te gaan. Geduldig bereid je je voor, er is veel te doen, dus kan het niet zo langzaam.

Maar als je een perfect plan verwacht kun je het vergeten.

Als je eenmaal de voorbereiding achter de rug hebt, dien je snel en massaal actie te ondernemen. Dat is duizenden keren belangrijker dan perfectie. Je gaat in een korte tijd, je hele leven veranderen door je te verwijderen, en de éne na de andere beslissing zal moeten genomen worden om je leven en eventueel dat van je kinderen goed te krijgen.

En gezien de narcist onvoorspelbaar is, zul je je nog steeds voor verrassingen komen te staan. Hij zal proberen je in de verdediging te drukken, terwijl je je leven verandert, wat voor hem een aanval is op zijn bezit. Jij bent zijn bezit, herinner het je.

Je gaat er dus dienen op te letten dat je genoeg verandert in plaats van te denken dat het nog eens nodig is, om met die of die te praten, of om een perfecte overgang te vinden. Je emotioneel lostrekken van je misbruiker kan immers niet op een perfecte manier.

We leven in een wereld waar er zoveel mogelijkheden zijn, en zoveel informatie. Sociale media, en internet hebben zoveel mogelijkheden voor ons gebracht dat je die ervaringen van anderen kunt vinden en gebruiken.

onafhankelijk van de narcist worden
Tools voor zelfgenezing vind je hier!

Complementair aan experten over narcisme.

Kijk, als je mij niet gelooft, of denkt dat iemand beter is, dan kan me dat weinig schelen. Net als het me niet kan schelen als je denkt dat ik de expert ben.

Lees wat experten schrijven, psychiaters, therapeuten, verstandige coachen enz., je zult zien dat ze het ook niet allemaal met elkaar eens zijn.

Sommige psychiaters behandelen hun patiënten op gruwelijke manier en verklaren dan dat het wetenschappelijk verantwoord is. Je kent toch de dossiers over de psychiatrische instellingen in België?

Zelfs Maggie De Block, vond dat ze een onderzoek moet instellen. Maar dat is al jaren zo.

20 jaar geleden werden autisten op gruwelijke manier behandeld en de psychiater beschouwde een autist die een psychose doormaakt van 21 jaar als zijn bezit, hij kon hem beïnvloeden, breken, terwijl hij de toegang voor familie en ouders tot de isoleercel kon verhinderen.

Hij kon zelfs elk contact verhinderen. En het is er niet op verbeterd, zelfs elektroshock wordt terug toegepast, niet als laatste hulpmiddel bij erg depressieve personen, maar als voornaamste therapie. In alle geval dat heb ik uit de eerste hand van familie.

Dus als je zegt, je overdrijft. Wat weet jij daarvan? Noem me een stuk blabla, of zo. Mij goed, bedankt voor de informatie. Ik weet wat jij niet weet. Laten we elkaar nog eens spreken binnen 10 jaar. En zien of ik gelijk had.

Narcistische politici maken de gemeenschap op lange termijn kapot.

Ken je die grap van de Soedanees die gefolterd werden na uitwijzing uit België. Er waren bewijzen, dan waren er geen bewijzen, en nu zijn er wel weer bewijzen. Kijk ken je het regime in Sudan?

Als je geen gezond verstand hebt en alleen maar goed kunt liegen dan gaat de grootste idioot blijven zeggen dat er niet gemarteld wordt in Sudan. En de media, nemen dat dan over. Maar wie gezond verstand heeft weet dat er in Sudan wordt gemarteld.

We zitten echter met verschillende politieke partijen in Europa die er hun corebusiness van gemaakt hebben mensen uit te sluiten, haat te zaaien en de solidariteit te breken. Iedereen weet dat op die manier de democratie genekt wordt. Er vallen slachtoffers onder de kwetsbare groepen.

Hun doel is maximalisatie van de winsten voor een kleine groep, een etnische zuivering door veel propaganda voor een valse identiteit.

Kijk er verdwijnen op een jaar 628 vluchtelingenkinderen, op zijn minst. Hoeveel gezond verstand moet je hebben met zo’n kwakkel van een staatssecretaris die smeekt om jouw likes en trollen gebruikt, hoe groot de motivatie is bij de politionele en juridische diensten om die kinderen te helpen?

Kijk, die motivatie is er niet, want die heeft geen voorrang. Laat staan dat ze er electoraal zouden mee winnen door daar energie in te steken.

Wat je meemaakt in familiale relaties speelt zich af op grote schaal.

Je kunt apathisch blijven rond uw narcistische misbruiker thuis, omdat er nog een paar goede momenten zijn. Maar het kan weinigen schelen wat je meemaakt tijdens een woedeaanval of welk gezondheidsrisico je loopt met een man die geen normen heeft.

Maar zijn dit niet de soort politici die nu populair zijn?

Zonder normen. Ze liegen er maar op los. Gebruiken vuile methodes.  Dit zijn dikwijls ook de volgers van dergelijke politici.

Ze streven naar een autoritaire maatschappij. Zijn dat de waarden waar jij voor staat? Elk voor zich. En het recht van de sterkste. Wie is nu en in de toekomst het grootste slachtoffer?  de kinderen.

Net als jij als kind emotioneel, of fysiek misbruik meemaakte zo maken veel kinderen in oorlog en vluchtsituaties dit mee.

Je kwetsuur werd gebruikt en wordt gebruikt door personen met narcistische kenmerken. Als je je verzet en veerkracht ontwikkelt in jouw situatie heeft dat zijn invloed op het groter geheel. Misschien beslis je toch nog om op de barricaden te staan voor jouw vrijheid om lief te hebben.

Ik zal je binnen 10 jaar nog eens spreken, als je niets gedaan hebt aan jouw situatie, hoeveel denk je dat er vanzelf zal veranderd zijn? En hoe denk je dat het met de solidariteit in onze maatschappij zal aan toegaan als je bij de pakken blijft zitten?

Dus denk er nog eens goed over na, je moet gewoon actie ondernemen, want met alle mogelijkheden die we hebben kunnen we een nieuw leven opbouwen als we geduld hebben, snelheid en zeer praktisch zijn.

Dit is een opiniestuk en bevat de ervaringen van één persoon met narcisten in hun leven. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van een professionele psychiatrische diagnose en dient niet te worden opgevat als medisch advies.

Het ervaren van de liefde en steun van vrienden, mensen die je zullen helpen wanneer je de moed vindt om te vertrekken, is ongeëvenaard. Ik weet dat het moeilijk is om een leven lang conditionering af te leren, maar we moeten ergens beginnen en er is nog nooit een betere tijd geweest dan nu.

Geef jezelf krediet voor hoe je omgaat met deze zeer moeilijke en soms onmogelijke narcist.

Als je de Engelse taal begrijpt en je wilt snel vooruit gaan met je leven dan kun je het programma van Melanie aanschaffen met deze link hier, dan steun je ook “narcisme.blog”, waarvoor dank.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle teksten over het persoonlijk verhaal van Annemie en Johan
knop voor alle groeitaken