Is het zinvol om een narcist te confronteren met zijn gedrag? Deel 1

Als je een narcist confronteert met zijn eigen gedrag wat denk je dat er dan gaat gebeuren?

Mag je een narcist confronteren? Wat gebeurt er als je hem of haar confronteert? Zal het spreekwoordelijke katje echt veranderen in een leeuw? Antwoorden op deze vragen zijn afhankelijk van de omstandigheden en de mensen die betrokken zijn. Voordat je besluit om iemand te confronteren met een persoonlijkheidsstoornis, moet je jezelf afvragen: ”Wat is het resultaat waarop ik hoop?”

Reden voor een confrontatie met een narcist.

Als je net ontdekt dat je partner of ouder een narcist is, kun je een sterke drang hebben om ze te confronteren met die informatie in de hoop dat ze zichzelf in wat je beschrijft herkennen en zijn spijt voor de pijn die ze hebben veroorzaakt hebben zullen tonen.

Als dat de uitkomst is dat je verwacht, dan zul je teleurgesteld worden. Narcisten kennen geen spijt voor een ander, ze kennen alleen maar spijt voor zichzelf. De narcist zijn gevoel van eigenwaarde is niet hoger ontwikkeld dan dit van een jong kind.

Hij of zij kan niet omgaan met een waarheid die laat zien dat ze minder dan perfect zijn.

In tegenstelling tot alcoholmisbruikers of andere misbruikers die uiteindelijk “het licht” kunnen zien, heeft een narcist gewoon niet de mogelijkheid om te kijken in zichzelf en zien ze de waarheid dus nooit.

confronteren
Gesprekken zijn geen gesprekken maar verbale wedstrijden voor een narcist.

Zelfreflectie is niet een instrument in de toolbox van de vaardigheden van de narcist.

Voordat wordt ingegaan op strategieën over hoe een narcist te confronteren, neem eerst eens kijkje op wat je wilt van deze confronterende interactie. Wil je gelijkheid in je relatie, aanvaarding, betekenis in zijn of haar ogen, of is het raadzaam dat je gewoon weg gaat.

Als je op zoek bent naar die resultaten hebt je grote hoeveelheden tijd en energie nodig, maar hebt je een minimale kans op succes.

Je voelt dat je in een positie bent waar je weinig of geen keuze hebt (bijvoorbeeld: getrouwd en je kan niet weg om financiële of religieuze redenen), behalve om een ​​narcist te confronteren, lees dan verder.

Reactie op een confrontatie.

Wat kun je verwachten als je een narcist confronteert? In het algemeen zullen ze hun toevlucht nemen tot  narcistische woede (explosief of passief-agressief) of ontkenning.

Hij of zij kan woedend worden, alles ontkennen, je een leugenaar noemen, de werkelijkheid betwisten, het jou kwalijk nemen om vervolgens het slachtoffer te spelen.

Je kunt het doel van hun woede en agressie zijn of het slachtoffer worden van de stille behandeling.

Het is ook gebruikelijk voor hem of haar om alles wat je zegt over hen te projecteren tegenover je.

Bijvoorbeeld, als je ze confronteert over ontrouw, zullen zij dat omdraaien en beweren dat je degene bent die hen bedriegt.

Als je sterk genoeg bent om om te gaan met deze behandeling  ga dan je gang en gebruik onderstaande strategieën om hem (of haar) te confronteren.

Als je hoopt op een permanente, positieve verandering in hun gedrag, dan ga je waarschijnlijk nog meer teleurstelling of pijn op je weg ontmoeten.

Narcistische razernij.

Waarom ontwikkelen ze een “narcistische woede”? Narcisten worden woedend, omdat ze denken dat ze perfect en onberispelijk zijn. Bovendien kunnen narcisten geen enkele soort van onenigheid, kritiek of verantwoording voor hun daden accepteren.

“Narcisten reageren met narcistische woede op narcistische schade ”.

“Narcistische schade” is  een  bedreiging (echte of ingebeelde, hoe klein ook) aan het zo perfecte of almachtige narcistische  grandioze zelfbeeld.

Zij zien elk meningsverschil als kritiek en elke kritische opmerking als abjecte vernedering.

Narcisten verlangen perfectie dus zelfs de geringste uitdaging op dat zelfbeeld wordt gezien als een bedreiging.

Dus wordt er gereageerd met overreactie.

Ze reageren defensief en verontwaardigd, agressief en emotioneel.

Zij “devalueren” de persoon die kritiek geeft, het oneens is of durft om hen te confronteren over hun gedrag. Door de devaluatie van die persoon minimaliseren ze de invloed van de bedreiging op hun eigenwaarde.

Het gedevalueerde individu is waarschijnlijk onderworpen aan ernstige voortdurende emotionele intimidatie, schuld en  misbruik (verbaal en fysiek). “Narcistische woede” is een reactie op een waargenomen (echte of ingebeelde)  kritiek, onenigheid of confrontatie.

Kortom, narcistische woede is een reactie op een narcistische verwonding.

Er zijn 2 soorten Narcistische woede: explosief en passief-agressief.

1.  Explosieve  – De narcist barst als een vulkaan, valt iedereen aan om hem heen, veroorzaakt schade aan voorwerpen of mensen, en is zeer beledigend.

2.  passief-agressieve  – De narcist mokt, geeft de stilte behandeling en maakt plannen over hoe de betrokkenen te bestraffen. Ze zijn kwaadaardig en wraakzuchtig. Ze treiteren, verstoren, saboteren  en maken schade aan het werk of bezittingen van de overtreders.

Hoe een narcist te confronteren?

Volgens Sam Vaknin, zelfbenoemde narcist en auteur van “het kwaadaardige Zelf” is de eenvoudigste manier om de narcist te behandelen door hem te verlaten of door te dreigen om hem te verlaten.

De dreiging mag vaag zijn en hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

“Als je wel / niet “iets” te doen –  zal ik je verlaten.”

Wanneer je een narcist gaat confronteren, moet je vasthoudend zijn en schreeuwen.

De narcist kan worden gecontroleerd door de exacte wapens die hij of zij gebruikt om anderen te overmeesteren.

Hun verlatingsangst overschaduwt bijna alles in het leven van een narcist.

Bijvoorbeeld, als de narcist emotioneel te dicht komt bij iemand begint de narcist te vrezen dat deze persoon hem of haar zal verlaten onvermijdelijk is.

Dat zorgt ervoor dat de narcist wreed gaat handelen en zich distantieert wat vaak leidt tot de verlatenheid, die hij of zij vreesde.

Het is de paradox van de narcist, waaraan ook de sleutel tot het confronteren ligt en het omgaan met de narcist.

Als de narcist zich bezighoudt met narcistische woede – woede naar zichzelf dan ontvlamt de angst om verlaten te worden en dus dan komt er rust en kalmeert hij zich.

De narcist zal proberen het goed te maken. Onmiddellijk zal zijn stemming omslaan van de ene kant van het emotionele spectrum (koude, boos, cynisch, en wreed) naar de andere kant van het spectrum (warme, liefdevolle, optimistisch).

Spiegel de acties van de narcist en herhaal zijn woorden tot hem:

Als hij dreigt – bedreig hem terug.

De narcist verlaat het huis – verlaat je het huis.

De narcist  handelt verdacht – handel je verdacht.

Afdalen naar zijn niveau en het gebruik van kritiek, vernederende opmerkingen en vernedering.

Spiegel terug naar hem en de narcist zal altijd terugtrekken.

Narcisten kunnen negatieve en schadelijke gevolgen aan ons en wat belangrijk is voor ons veroorzaken.

Narcisten zijn oppervlakkige personen voor wie het gevoel van eigenwaarde vaak hun gedrag bepaalt. Ze vergelijken zichzelf met hun partner, familie en vrienden.

Om succesvol en effectief een narcist te confronteren moet je eigenwaarde sterk zijn en je moet krachtig geloven in jouw recht om zijn of haar houding of gedrag te confronteren.

Kom op voor jezelf en confronteer de narcist door het spiegelen van zijn gedrag; door dit te doen kun je weer controle krijgen over je eigen leven.

Er is veel goede informatie over narcisten, maar meestal in de context van een man vrouw relatie. In verschillende artikels worden narcistische moeders besproken, en hoe moeders omgaan met hun dochters als de moeder alle macht heeft.

Maar als je het schema van de relatie ziet, dan kun je dat toepassen op elke vorm van persoonlijke relatie.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees