Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Duw en trek behandeling zonder logische patroon

Duwen en trekken patronen met de narcist: het krijgen van een duw en trek behandeling.

Een chronisch patroon van saboteren en herstel van nabijheid in een relatie zonder de juiste oorzaak of reden noemen we een duw en trek behandeling.

De emotionele boemerang.

Duwen en trekken beschrijft het gevoel dat velen van ons ervaren die in een relatie zijn met iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Soms trekken ze ons dichter bij, andere keren duwen ze ons weg, openlijk. Het kunnen ook hun gedragingen of lichaamstaal zijn die ons verdrijven.

Omdat mensen met persoonlijkheidsstoornissen een innerlijke wereld hebben waar sterke en steeds veranderende gevoelens de feiten creëren, behandelen ze mensen met wie ze in contact komen vaak op de manier waarop ze zich voelen, goed of slecht, ongeacht wat die persoon echt verdient.

Hoe het voelt om aangetrokken en afgestoten te worden?

Wat de persoon aan de ontvangende kant van de duw en trek – behandeling vaak verwart, is dat ze duidelijk inconsistenties zien in de cyclische argumenten.  Het gedrag waarmee ze te maken hebben kan plots veranderen zonder dat de persoon met de persoonlijkheidsstoornis de tegenstrijdigheden ziet.

Hij blijkt volledig blind te zijn, voor zijn plotse veranderde positie.  Dit verschil in waarneming van de werkelijkheid kan vaak leiden tot circulaire argumenten tussen de narcist en de niet narcist. Zo’n discussie gooien dan alleen maar meer vuur op het disfunctionele vuur van de relatie.

Het kan moeilijk zijn om je gevoel van eigenwaarde niet te laten raken als je van dag tot dag probeert te raden naar wat voor soort stemming je narcist zal zijn wanneer je wakker wordt, of wanneer je laat aankomt van het werk, of wanneer je ga naar een sociale bijeenkomst.

Het is volkomen normaal dat mensen patronen proberen te vinden in het gedrag van een persoon, zoals “De laatste keer dat ik zei dat xyz het echt leuk vond”, of: “Elke keer dat ik het probeer <—> doet hij altijd <—->”.
Wanneer het gedrag echter wordt aangedreven door de gevoelens van een persoonlijkheidsstoornis, produceren dezelfde acties niet altijd hetzelfde resultaat.

Hoe het eruit ziet een duw en trek behandeling?

Een vrouw fietst tussen het vertellen van haar man dat ze wil scheiden en smeekt hem om haar niet te verlaten.
Een man slaat zijn vriendin en vertelt haar dat ze de wereld voor hem betekent.
Een moeder vertelt haar zoon dat hij het slimste kind van de wereld is, terwijl zij tegen zijn broers en zussen zegt dat hij stom is.
Een vader besteedt herhaaldelijk het boodschappengeld aan entertainment en smeekt vervolgens zijn familie om vergeving.

Wat je niet moet doen als je geconfronteerd wordt met een duw en trek behandeling?

Zoek geen logica waar het niet bestaat – probeer niet te zoeken naar een logische reden voor elke onlogische gedachte, woord of daad van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis. En zulke onlogische gedachten tieren welig in het brein van de narcist.

Probeer het gokspel niet te spelen, waarbij je probeert je eigen gedrag te veranderen in een poging om de reacties van een ander te beheersen.
Ga er niet van uit dat het slechte gedrag van iemand anders gebaseerd is op iets wat u hebt gezegd of gedaan. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag.
Probeer niet emotioneel te reageren in woede of wraak als je niet krijgt wat je wilt of verdient.

Wat moeten we doen als antwoord op de duw en trek behandeling?

Leer alles wat je kunt over de persoonlijkheidsstoornis waar je geliefde last van heeft. Leer hoe die stoornis waarschijnlijk hun gedrag, hun gedachten en hun humeur zal beïnvloeden.
Ontwikkel een noodplan voor elk scenario dat geweld of misbruik kan bevatten, gericht op u of uw kinderen.
Ontdek manieren om te krijgen wat je nodig hebt / wilt, manieren die niet alleen afhankelijk zijn van je geliefde – een die een “goede dag” heeft.

Hebt u ervaring met de duw en trek behandeling?  Laat het me weten op Facebook Messenger of in de commentaren hieronder. Met het delen van dit artikel wil je wellicht anderen ook helpen.  Vergeet niet om deze blog te blijven volgen.

PS: Dit is een opiniestuk en bevat de ervaringen van één persoon met narcisten in hun leven. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van een professionele psychiatrische diagnose. Dit artikel dient niet te worden opgevat als medisch advies.

Het ervaren van de liefde en steun van vrienden is ongeëvenaard. Er zijn mensen die je zullen helpen wanneer je de moed vindt om te vertrekken. Ik weet dat het moeilijk is om een leven lang conditionering af te leren. Uiteindelijk moet je ergens beginnen.  Echter, het is nog nooit een betere tijd geweest dan nu.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Een stap voorwaarts, twee stappen achterwaarts met trekken en duwen!

Onopgelost trauma leidt dat we op zoek gaan naar een ouder in een partner.

Herken de boosaardige narcistische trekjes (en in uzelf).

alle artikels over moeilijke tijden

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees