Als het je triggert, leren de flashbacks ook iets over jezelf.

Flashbacks of ‘triggers’ zijn een pijnlijke herbeleving van een traumatische gebeurtenis. Die flashbacks zit in je hoofd op een lus zit. Deze maken deel uit van de herbelevende effecten die veel voorkomen bij PTSD en c-PTSD.

Geschatte leestijd: 2 minuten

We weten nooit wanneer een trigger zal plaatsvinden.

Ze kunnen je raken in de winkel of het winkelcentrum, of terwijl je thuis Netflix bekijkt en chill bent. Dat is wat hen zo verraderlijk maakt, dat ze niet worden geleverd met een waarschuwingslabel of een waarschuwing wanneer je er één gaat krijgen. Bepaalde geuren, plaatsen, mensen, geluiden, muziek of – vrijwel alles – kunnen een emotionele flashback veroorzaken.

Hoe pijnlijk ze ook zijn, het doel van flashbacks is om ons te leren, ons de gebieden te laten weten die nog meer aandacht en wat meer genezing nodig hebben.

PTSS en de effecten ervan kunnen slopend zijn en de kwaliteit van ons leven verstoren.

Posttraumatische stressstoornis treft een persoon fysiek (gastro-intestinale problemen, hoofdpijn, schommelingen in gewicht, slaapstoornissen, huidaandoeningen), emotioneel (woede, angst, paranoia, huilbuien, woede, verdriet), psychologisch (depressie, angst, enz.), en gedrag (weigering om het huis te verlaten, angst voor openbare plaatsen, veranderingen in hygiëne, zelfsaboterend gedrag).

Als we een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt of verdriet door verlies ervaren, weet dan dat er geen tijdlijn is voor rouw en velen ervaren verdriet anders.

Hoe we het ervaren, kan zijn hoe onze geest en ons lichaam omgaan met het traumatische verlies.

Laat me weten wat je laatst triggerde.

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel!