Ademwerk = geest en lichaam verbinden na narcistisch misbruik

Geschatte leestijd: 2 minuten

We brengen het grootste deel van onze tijd door in ons sympathische zenuwstelsel (vechten of vluchten). Maar we hebben een ander zenuwstelsel dat het parasympathische systeem wordt genoemd (rust en vertering) en we kunnen dat activeren door ademwerk.

Het sympathische zenuwstelsel laat de meeste mensen zwemmen in cortisol.

Ademwerk is een snelle activering van het parasympathische zenuwstelsel, dat de cortisolspiegel verlaagt.

Ademwerk stimuleert ook de nervus vagus die een bericht naar de hersenen stuurt om te ontspannen. De toename van zuurstof naar de hersenen zorgt voor een euforisch gevoel. Het vermindert angstgevoelens en spoelt het lymfestelsel door. Het voelt ook geweldig. Op dagen dat ik moe ben en als ik dan ademwerk doe, krijg ik een energie die ik niet echt kan beschrijven.
Je kunt weken zonder eten en dagen zonder water. Maar niet meer dan een paar minuten zonder adem. Leren om toegang te krijgen tot en te werken met je ademhaling is een krachtig hulpmiddel om de geest en het lichaam te verbinden en je interne wereld te beheersen om beter te bestaan ​​in je externe.


Mijn toekomstige fantasie houdt in dat ademwerk ‘normaal’ is in kantoren, scholen, sportscholen en openbare parken.

Hoe doe je ademwerk?


Diep ademhalen uit de buik
Houd je adem 5 seconden vast
Laat natuurlijk los
Herhaal 5-10 keer


Het is normaal dat u zich in het begin duizelig voelt. Dit zijn gewoon je cellen die zich aanpassen aan de zuurstof.
Gelukkig ademen!

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.