4 traumareacties zijn gebaseerd op schaamte

Te veel nadenken, te veel delen, te veel vertrouwen en te veel verontschuldigingen zijn traumareacties die je gebruikt om onbewust de angst voor verlating of afwijzing te beheersen.

verslaving, traumareactie
Wat kun je doen om jezelf te versterken?

Deze 4 traumareacties zijn gebaseerd op schaamte.

leert men in de kindertijd en we dragen het mee in ons volwassen leven. Als een kind ongehoord of ongezien bleef, kunnen ze leren zichzelf te verraden. Ze verwerpen hun persoonlijke grenzen, hun zelfgevoel en hun gevoel ergens bij te horen om bevestiging van anderen te ontvangen. Ze leren om mensen te behagen, terwijl ze zichzelf onwelgevallig zijn.

1ste traumareactie Overdenken:

houdt ons vast in een lus van vragen stellen en een situatie steeds opnieuw in ons hoofd ervaren. We blijven die situatie opnieuw beleven en op de replay-knop drukken. We kunnen obsessief worden door ons af te vragen wat iemands bedoelingen waren, of wat ze ‘echt’ bedoelden met wat ze zeiden.

Overdenken is een manier om te proberen bevestiging te vinden – dat we achter zouden blijven, dat het iemand niet echt kan schelen, of dat ze ons gaan verraden. Het is gebaseerd op zelfbehoud.

2de & 3de traumareactie Te veel delen en te veel excuses aanbieden:

leert men meestal in de kindertijd geïntroduceerd door giftige of beledigende verzorgers die hun kinderen angst en gehoorzaamheid bijbrachten. Kinderen die in deze situatie zijn opgegroeid, leerden een antwoord te hebben en voorbereid te zijn op meer misbruik.

Ze worden hyper-waakzaam en staan ​​altijd klaar om te veel te delen of zich te verontschuldigen. Dit leidt tot volwassenen die angstig, nerveus worden, overdreven enthousiast om “erbij te horen” en die uiteindelijk hun verhaal te veel delen met mensen die misschien een agenda hebben en niet hun beste belangen voor ogen hebben. Dit houdt de cyclus in stand.

4de traumareactie Te veel vertrouwen:

is het gevolg van hypocrisie, of waar men alles achterstevoren leert. Kinderen leren dat onveilig zogenaamd “veilig” is. Ze worden vaak volwassenen die zich in de ene giftige relatie na de andere bevinden, bang om voor zichzelf te pleiten en bang om alleen te zijn.

Ze blijven vaak in situaties waarin ze zichzelf saboteren omdat deze situaties allemaal “vertrouwd” of “comfortabel” aanvoelen.

Begrijpen waarom op schaamte gebaseerde traumareacties beginnen (waar, met wie, wanneer), kan ons helpen erachter te komen hoe we dingen kunnen veranderen voor onze eigen empowerment.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees