Altijd doen wat ze willen is geen liefde maar manipulatie

Altijd doen wat ze willen is geen liefde maar manipulatie

‘Aanbeden’ of ‘geliefd’ worden als je doet wat iemand wil, is niet gebaseerd op authentieke liefde. Het is manipulatie en het is een vorm van controle. Ze kunnen je verzorgen om onderdanig aan hen te worden, je baan, je kledingstijl, je haar, vrienden of zelfs beperken hoeveel je je familie ziet. Dit is een patroon dat meestal in onze kindertijd begint. Als we zijn opgevoed door autoritaire, controlerende, gewelddadige of narcistische ouders die waarde hechten aan prestaties, status, imago of ze er goed uit laten zien, dan kan een kind dit soort toxiciteit leren.

Dit is hoe mensen op schaamte gebaseerde traumareacties zoals te veel verontschuldigen, te veel nadenken, te veel delen en te veel vertrouwen geven in het spel komen.

Als je er niets aan doet, kunnen we volwassenen worden die ten onrechte onze waarde hechten aan iets voor anderen doen, hen boven onze basisbehoeften stellen en ons schamen voor het hebben van behoeften. We leren zelfverraad. Codependentie wordt een veelvoorkomend thema. Uiteindelijk verliezen we uit het oog wie we zijn (ons Zelf), en we gooien ons gevoel van Zelfidentiteit weg omdat we bang zijn voor verlating of afwijzing als we anderen niet voor onszelf stellen.

Meer openlijke manipulatie

Wanneer iemand je “aanbidt” of “van je houdt” terwijl je voor hun behoeften zorgt, hen op de eerste plaats zet, terwijl je je eigen behoeften negeert, kunnen subtiele manipulaties meer openlijk worden. We kunnen ultimatums krijgen. We kunnen worden besmeurd, beschaamd of tegengewerkt omdat we ons uitspreken of voor onszelf pleiten. En we kunnen worden weggegooid omdat we tijd nodig hebben om aan onszelf te werken, tijd om onze richting uit te zoeken of ruimte om dingen uit te zoeken.

We zullen niet altijd van tevoren weten of de agenda gebaseerd is op manipulatie totdat we voor onszelf beginnen op te komen, of ons bewust dat we authentiek willen in ons leven.

Het verschil tussen authentiek van ons houden versus alleen van ons houden als we doen wat zij willen, is dat er geen agenda is met authentieke liefde. Ze willen ons geluk. Ze steunen ons door ons voor onszelf te laten pleiten. Authentieke liefde wil ons zien bloeien.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikels over zelfzorg

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees