Op angst gebaseerd bewustzijn vs op het hart bewustzijn.

Op angst gebaseerd bewustzijn:

Ik ben niet waardig, niet goed genoeg en ben bang voor verlating.
Ik probeer het gedrag van anderen te beheersen.
Andere mensen zijn bedreigingen en zijn niet te vertrouwen.
Andere mensen zijn de schuld van mijn omstandigheden.
Ik besteed mijn meningen, gedachten uit aan anderen.

Op Hart gebaseerd bewustzijn:

Van nature ben ik waardig en kies ervoor om mezelf nooit in de steek te laten.
Ik probeer controle te hebben over mijn eigen reacties.
Bovendien leer ik mezelf en dus anderen te vertrouwen.
Ik ben een krachtige mede-schepper van mijn leven.
Ik ben verbonden met mijn eigen innerlijke weten.

Collectief trauma heeft een samenleving gecreëerd waarin velen van ons opereren in een op angst gebaseerd bewustzijn.

Op angst gebaseerd bewustzijn komt voort uit een loskoppeling van ons ware, authentieke zelf – een loskoppeling van intuïtie. Als we een loskoppeling hebben van onze intuïtie of innerlijk weten, hebben we een lage eigenwaarde.

We leren die waarde extern te zoeken. Ook ons ​​denken besteden we uit. We hebben moeite om te beslissen wat ‘waar’ of ‘niet waar’ is.

Dit veroorzaakt diepe angst. Een diepe angst die nu naar de oppervlakte borrelt binnen het collectief.

Angst is een mentale en fysieke ruimte.

Ons zenuwstelsel bestaat in vechten of vluchten – of wordt afgesloten. Onze gedachten worden cyclische gedachten van paniek of zorgen.

In deze ruimte proberen we anderen te beheersen. Om de wereld om ons heen te beheersen. Als een manier om onszelf te beschermen tegen pijn of gevaar. We hebben het gevoel dat we het slachtoffer zijn van omstandigheden – omdat we dat zijn.

Gebieden van de hersenen die bewuste keuze, creativiteit, spel en wel het belangrijkste – verbinding mogelijk maken, zijn niet langer toegankelijk.

Alles wordt goed of fout. Mensen worden vijanden.

Op angst gebaseerd bewustzijn is de overlevingsmodus.

Op Hart gebaseerd bewustzijn is wat we hier kwamen leren. Het is wat we op elk nieuw moment kunnen oefenen.

Enkele vragen om over na te denken:

  1. Hoe kan ik vriendelijker voor mezelf worden op de momenten dat ik bang ben?
  2. Hoe kan ik me meer bewust worden van hoe ik mezelf en anderen behandel als ik bang ben?
  3. Wat zijn enkele actuele verhalen die volgens mij op dit moment waar zijn over de wereld?
  4. Hoe zorgen deze verhalen ervoor dat ik patronen herhaal die mij niet langer dienen?

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!