Categorieën
Recent relatie opbouwen zelfzorg

Een relatie gebaseerd op de angst om alleen te zijn en trauma’s.

Kijk voordat je aan een relatie begint of je keuze gebaseerd is op angst om alleen te zijn, onopgeloste trauma’s, onvervulde behoeften of een verslaving aan chaos. Het zal je een hoop ellende besparen.

Het punt is dat we deze harde waarheden van relaties gebaseerd op angst niet onder ogen willen zien. We willen niet onderzoeken of onze keuzes worden gemaakt op authentieke verbinding. Maken we een impulsieve keuze met angst om alleen te zijn, angst voor verlating, schaamte, onopgelost trauma of een verslaving aan patronen van chaos?

Ik ken er meerdere die niet alleen konden zijn. Sommigen kwamen uit een gezin waar een paar familieleden altijd door relaties fietsten. Ze leerden bij volmacht dat dit ‘zo verondersteld’ te zijn hoe relaties zijn. Dus gingen ze dezelfde patronen aan als wat hen werd geleerd als “normaal” en “aanvaardbaar” van hun verzorgers en familie.

Het punt is dat ze hun eigen patronen van steeds een relatie gebaseerd op angst niet zagen.

Ze waren zich niet bewust of ontkenden actief de schade die ze anderen en zichzelf aanrichtten. Ze fietsten van de ene situatie naar de andere, waarbij ze de ene relatie verwierpen voor een andere. Wanneer deze cyclus plaatsvindt, is het niet gebaseerd op een authentieke verbinding, maar op angsten, verslavingen, controle, emotionele verdoving of onopgelost trauma.

Als we van buiten naar binnen kijken, zijn we objectiever over de patronen binnen dit type cyclus.

We kunnen gewoontes of hun relatiekeuzes oppikken die gebaseerd zijn op angst of “herhalingsdwang”, waarbij hun partner een vervanging is voor een verlaten ouder. Zo’n relatie kan ook een vervanging zijn voor een verzorger die hen een trauma heeft bezorgd.

Het kan ook het gevolg zijn van onze liefdescode.

Die liefdescode wordt gebouwd uit onze relatie met onze ouders. We kunnen bijvoorbeeld aangetrokken worden door iemand als ons moeder om alsnog via deze persoon de bevestiging te krijgen die we niet hebben gekregen.

Toch ‘zien’ ze het pas als ze een plaats van aanvaarding van zichzelf hebben bereikt en klaar zijn om hun onopgeloste pijn onder ogen te zien.

Onze uitdaging is om ons af te vragen:

Zijn de relaties die we verwelkomen gebaseerd op onvervulde behoeften, idealisering, verslaving of op angst? Of zijn de relaties die we kiezen gebaseerd op emotionele kwetsbaarheid en authentieke verbinding met onze ziel? Wees compleet eerlijk voor jezelf.

Waardering: 1 uit 7.

Lees meer

Op angst gebaseerd bewustzijn vs op het hart bewustzijn. (taak)

Behoeftigheid is motor angst uitsluiting, verlating, kritiek en straf

EFT een dagelijkse tool om je emoties te verlichten. (taak)

Angst zonder jeugdtrauma te hebben gehad

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren