We beginnen niet het leven van uit een ruimte van gelijke kansen.

Dit is wat persoonlijke verantwoordelijkheid niet is:
Een overtuiging dat je alles ‘verdient’ wat je is overkomen: traumatische, pijnlijke dingen overkomen ons en deze dingen hebben een diepe, blijvende impact.

We onderschatten de impact van een scheiding op de kinderen. Meestal vraagt men niet hoe ze dat verwerken want de ouders hebben het al lastig genoeg. Ook bij verlies ziet men de impact op de kinderen niet .

Wij zijn niet verantwoordelijk voor het gedrag van anderen. Noch zijn we verantwoordelijk voor het toeval, de stand van de wetenschap, het natuurgeweld, of sommige niet genuanceerde beslissingen. We zijn niet verantwoordelijk voor het beleid van organisaties, de wetten van ons land, de beslissingen van politici.

Jezelf in elkaar slaan, jezelf te schande maken of je eigen interne drilsergeant worden is dus absoluut niet nodig. Je bent verantwoordelijk voor sommige zaken vanaf een bepaalde leeftijd, maar niet voor alles.

Het moet stoppen het negeren of ontkennen van systeemproblemen, culturele barrières, een gewelddadige jeugd, of de universele waarheid dat we het leven NIET allemaal beginnen vanuit een ruimte van gelijke kansen.

We hebben verschillende talenten, de locatie van onze geboorte en de omstandigheden van het gezin en de familiegeschiedenis waarin we terecht komen speelt een enorme rol!
Men kan zich bewust zijn van elk van deze EN keuzes maken in overeenstemming met de waarheid over wie we zijn.

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!