Hardlopers zijn geen doodlopers.

Hardlopers zijn geen doodlopers.

Er zijn gebieden en wijken waar mensen op hun 50e al oud zijn en/of zich oud voelen. Dat zijn vooral de ‘achterstandswijken’ in de grote steden.
Onderzoek naar de achtergrond van deze verschillen laat zien dat vooral een hoge opleiding, een gunstige sociaal-economische achtergrond, een goede gezondheid, gezonde voeding en een actieve leefstijl, een breed sociaal netwerk en een positieve levenshouding van invloed zijn op de veroudering. Er is dus sprake van ongelijke kansen.
Maar ik heb ook begrepen dat de snelheid van lopen een indicatie vormt voor de levensverwachting.

Hoe sneller je loopt, des te langer je nog te leven hebt. Het gezegde ‘hardlopers zijn doodlopers’ gaat in dat verband dus niet op.

Zo zouden ouderen die gemiddeld 0,8 meter per seconde afleggen een gemiddelde levensverwachting hebben. Maar voor elke 0,1 meter per seconde dat iemand sneller loopt, neemt zijn kans om in de volgende tien jaar te sterven met 12 procent af.

In het Amerikaanse medische weekblad JAMA staat dat 75-plussers die meer dan 1 meter per seconde aflegden, langer leefden dan verwacht. Bij 0,8 meter per seconde kwam hun overleving overeen met de verwachting, terwijl ouderen die slechts 0,6 meter per seconde konden stappen sneller dan verwacht overleden.

In de British Medical Journal berekenden wetenschappers hoe snel je moet kunnen stappen om Magere Hein voor te blijven. De loopsnelheid van Magere Hein is ongeveer 3 kilometer per uur en met een tempo boven de 5 kilometer per uur kunnen ouderen hem voorblijven.

Om de loopsnelheid van Magere Hein te bepalen werd bij 1.705 mannen van boven de 70 een looptest afgenomen. De mannen werden gedurende 60 maanden opgevolgd. Tijdens deze periode overleden 266 mannen.

De gemiddelde wandelsnelheid was 0,88 meter per seconde. Mannen die sneller stapten dan 0,82 m/s (ongeveer 3 km per uur) hadden 1,23 keer zo weinig kans om te overlijden dan tragere oudjes. Geen van de mannen die aan het begin van het onderzoek sneller stapte dan 1,36 m/s (ongeveer 5 kilometer per uur) overleed.

Ga je ook terug aan het lopen? Laat het me weten! Of ga je straks kruiswoordraadsels gaan invullen?

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma