Waarom zegt het lichaam nee?

Vanaf het moment dat we verwekt zijn, pikt ons zenuwstelsel informatie op over hoe het ons door het leven kan helpen. Als we jong zijn, hebben onze geest en ons lichaam nog niet de psycho-emotionele capaciteit en ontwikkeling om te weten hoe te overleven. Dus we leren hoe we kunnen overleven en ons veilig voelen in ons lichaam en in deze wereld door onze omgeving en co-regulering van de primaire verzorger.

Co-regulatie

Let op: co-regulatie is wanneer iemand buiten onszelf bijvoorbeeld een zorgfiguur, op een moment dat we niet in staat zijn om te kalmeren, ons helpt om ons veilig te voelen in ons lichaam en geest.
Zo kunnen we ons beter voelen en terugkeren naar een vredige staat, waardoor het zenuwstelsel onze fysiologie kan reguleren. Door Co-regulatie leert ons zenuwstelsel na verloop van tijd de vaardigheid om zichzelf te kalmeren en een gevoel van veiligheid en comfort in ons lichaam te creëren.
Wanneer we op jonge leeftijd een trauma ervaren (ervaringslagen die de manier waarop we op het leven reageren aanpassen) of bij een gebrek aan co-regulatie/grenzen/structuur wanneer we het echt nodig hadden, past ons zenuwstelsel zich aan door het uiterste te doen op dat specifieke moment zoals een driftbui hebben, zich waakzaam voelen, angst voelen, dissociatie voelen, enz… dit worden na verloop van tijd onze go-to coping-mechanismen.

lichaam zegt nee
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Ik noem deze go-to coping-mechanismen onze standaardtoestanden.

Angst kan daardoor bijvoorbeeld een standaardtoestand worden.
Eentje die ons zenuwstelsel keer op keer heeft leren signaleren en waar ons lichaam zich niet prettig voelt.
Voor een bepaalde tijd kan dit werken.
Maar na verloop van tijd kunnen angst en de fysiologische toestand van angst en waakzaamheid overweldigend zijn voor ons lichaam. Zo erg dat het ‘te veel’ wordt.

Voorbeelden van te veel:

wakker worden, zo angstig zijn dat het onze rusthartslag en bloeddruk beïnvloedt die op hun beurt onze gedachten en emotionele toestand beïnvloeden, niet in staat zijn om te socializen en gelukkig te zijn, niet in staat zijn om grotere risico’s in het leven te nemen of ons eigen geluk en vervulling na te streven, een gevoel niet in staat te zijn om in onze eigen behoeften te voorzien omdat we nu symptomen ervaren zoals hersenmist, vermoeidheid, ernstige nervositeit en paniek.
Dit is wanneer en waarom het lichaam nee begint te zeggen.
Dit is wanneer het lichaam overgevoelig wordt en dingen gaat doen die we niet begrijpen (onverklaarbare symptomen).
Dan sterft een ouder of we worden ontslagen of we krijgen een virus of we raken gewond of we krijgen een likdoorn of en die laatste druppel stelt het lichaam in staat zichzelf uit te schakelen totdat er iets verandert.

Tot wanneer zegt het lichaam nee?

Totdat we een betere “neuropathway” leren dan angst, totdat we leren hoe we ons veilig kunnen voelen door een leven te leiden waarmee we ons afgestemd voelen, totdat we genezen wat deze manier van reageren op het leven heeft gecreëerd … zegt het lichaam nee en blijft steken.
Dus, om te helen met nieuwe zenuwbanen, een nieuw gevoel van veiligheid, een nieuw gevoel van levend en vrij zijn, een nieuw gevoel van vreugde en vrede om te zijn wie je wilt zijn en te doen wat je voor je wilt doen.
Dit is wanneer en waarom het lichaam begint te zeggen
Kan het zijn? Kan het zijn? Ok … ja en het geneest. Jij geneest.
Geest-lichaam symptomen zijn helemaal niet onverklaarbaar.

Ze verschijnen op een bepaald moment waarop alles (inclusief je coping-mechanismen en hoe je door het leven gaat) gewoon “te veel” is. Bovendien verschijnen ze op een moment dat je je behoeften een moment te lang hebt verraden. Ze komen opdagen om je te vertellen dat er een andere manier is en dat deze andere manier je zal helpen je leven te veranderen en je te helpen in je authentieke zelf te stappen te nemen in je kracht.

Mensen doen groeitaken om hun symptomen te genezen maar wat er werkelijk gebeurt, is een opkomst van het zelf dat werd begraven onder de geconditioneerde lagen. En deze opkomst leidt tot een nieuwe manier van zijn en een nieuw zelfgevoel. Dit is wanneer de symptomen verdwijnen. Genezing is mogelijk!

Waarom begon je lichaam nee te zeggen?


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees