Categorieën
groeitaak Recent zelfgenezing

Waarom zegt het lichaam nee?

Vanaf het moment dat we verwekt zijn, pikt ons zenuwstelsel informatie op over hoe het ons door het leven kan helpen. Als we jong zijn, hebben onze geest en ons lichaam nog niet de psycho-emotionele capaciteit en ontwikkeling om te weten hoe te overleven.

Dus we leren hoe we kunnen overleven en ons veilig voelen in ons lichaam en in deze wereld door onze omgeving en co-regulering van de primaire verzorger. Als je premature bent geweest, was er die primaire verzorger maar zelden aanwezig in de eerste levensdagen.

Co-regulatie

Co-regulatie is wanneer iemand buiten onszelf op een moment dat we niet in staat zijn om te kalmeren, ons helpt ons veilig te voelen in ons lichaam en geest. Zo kunnen we ons beter voelen en terugkeren naar een vredige staat, waardoor het zenuwstelsel onze fysiologie kan reguleren.

Co-regulatie leert ons zenuwstelsel na verloop van tijd de vaardigheid om zichzelf te kalmeren en een gevoel van veiligheid en comfort in ons lichaam te creëren.

Go-to coping mechanisme.

Wanneer we op jonge leeftijd een trauma ervaren of een gebrek aan co-regulatie/grenzen/structuur hebben wanneer we het echt nodig hadden, past ons zenuwstelsel zich aan door het uiterste te doen dat het kan op dat specifieke moment: een driftbui hebben, zich hyperwaakzaam voelen, angst voelen, angst voelen, dissociatie voelen, enz. Een trauma bezorgt onservaringslagen die de manier waarop we op het leven reageren aanpassen. Deze na verloop van tijd worden onze go-to coping-mechanismen.

Ik noem deze go-to coping-mechanismen onze standaardtoestanden.

Angst kan daardoor bijvoorbeeld een standaardtoestand worden. Eentje die ons zenuwstelsel keer op keer heeft leren signaleren en waar ons lichaam zich prettig in voelt.
Voor een bepaalde tijd kan dit werken.

Maar na verloop van tijd kunnen angst en de fysiologische toestand van angst en waakzaamheid overweldigend zijn voor ons lichaam. Zo erg zelfs.. dat het “te veel” wordt.

Voorbeeld van te veel:

Als we wakker worden met een angstig gevoel dat onze rusthartslag en bloeddruk beïnvloedt die op hun beurt onze gedachten en emotionele toestand beïnvloeden, niet in staat zijn om te socializen en gelukkig te zijn, niet in staat zijn om grotere risico’s in het leven te nemen voor ons eigen geluk, vervulling en gevoel, niet in staat om in onze eigen behoeften te voorzien omdat we nu symptomen ervaren zoals hersenmist, vermoeidheid, ernstige nervositeit en paniek dat is het teken dat het lichaam nee zegt.

Dit is wanneer en waarom het lichaam nee begint te zeggen.

Dit is wanneer het lichaam overgevoelig wordt en dingen gaat doen die we niet begrijpen met onverklaarbare symptomen.

De druppel loopt over

Dan sterft een ouder of we worden ontslagen. Of we krijgen een virus of we worden woedend of we krijgen een teekbeet of of of … En die laatste druppel stelt het lichaam in staat zichzelf uit te schakelen totdat er iets verandert door dat het lichaam nee zegt.

Totdat we een betere neuropathische weg leren dan angst. Dus dienen we te leren hoe we ons veilig kunnen voelen door een leven te leiden waarmee we ons afgestemd voelen. Totdat we genezen wat deze manier van reageren op het leven heeft gecreëerd … het lichaam zegt nee en blijft steken.

Nieuwe zenuwbanen

Dus, om te helen… hebben we nieuwe zenuwbanen, een nieuw gevoel van veiligheid, een nieuw gevoel van leven en vrij zijn, een nieuw gevoel van vreugde en vrede nodig om te zijn wie je wilt zijn en te doen wat je voor je wilt doen.

Dit is wanneer en waarom het lichaam begint te zeggen…
Kan zijn? Kan zijn! Ok ja en het geneest. Jij geneest.

Geest-lichaam symptomen zijn helemaal niet onverklaarbaar.

Geest-lichaam symptomen verschijnen op een bepaald moment waarop alles, inclusief je coping-mechanismen en hoe je door het leven gaat gewoon “te veel” is. Het lichaam zegt nee. Onverklaarbare symptomen verschijnen op een moment dat je je behoeften een moment te lang hebt verraden. Het lichaam zegt nee door dat symptomen komen opdagen om je te vertellen dat er een andere manier is. Dat deze andere manier je zal helpen je leven te veranderen en je te helpen in je authentieke zelf te stappen… in je kracht.

Mensen willen hun symptomen genezen… maar wat er werkelijk gebeurt, is een opkomst van het zelf dat begraven werd onder de geconditioneerde lagen. En deze opkomst leidt tot een nieuwe manier van zijn en een nieuw zelfgevoel… dit is wanneer de symptomen verdwijnen. Genezing is mogelijk!

Er is een sterk verband tussen onze mentale en fysieke gezondheid, maar velen van ons zijn zich daar niet van bewust. Als we geen aandacht besteden aan onze geestelijke gezondheid, zal ons lichaam voor ons spreken, vaak in de vorm van lichamelijke ziekte, pijn of ziekte.

Hulpmiddelen die mijn angst hebben genezen:

innerlijk kindwerk, intuïtieve somatische ervaring, regulatie van het zenuwstelsel, in het lichaam zijn, niet in het hoofd, energieontlading en het besef dat angst nooit een slechterik was, het was hier om me veilig te houden en dat het verscheen als een fysiek alarm in het lichaam.

Waarom begon je lichaam nee te zeggen? Laat het ons weten in de commentaren!

Lichaam-ziel connectie: Hoe ons verbinden met onszelf? Deel 2

Geleerde gedragspatronen om je veilig te voelen

Zelfgenezing van misbruik: bedenkingen! Deel 4 video

Trauma en traumazorg in Europa

Genezing gaat over vloeiend worden in de taal van het lichaam.

Herwaardering van de connectie hoofd en lichaam

Somatische hulpmiddelen om het zenuwstelsel te helpen reguleren en tips.

Angst van binnenuit aanpakken om de narcist te weerstaan.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren