Het vorige kwetsbare gedeelde van onze partner gebruiken

Het vorige kwetsbare gedeelde van onze partner gebruiken

Als we hunkeren naar emotionele veiligheid in onze relaties, moeten we vermijden om het eerdere kwetsbare aandeel van onze partner te gebruiken op een later moment van conflict. Als we dat doen dan kan dat een reactie zijn uit een conflicterfenis waar het gebruiken van een vorige kwetsbare gedeelde hebben geabsorbeerd.

Conflict-erfenis

Ben je opgegroeid in een gezin waarin je de grote mensen zorgvuldig en nederig zag omgaan met verschillen en frustraties? Dan is er veel kans dat vorige kwetsbare gedeelde gesprekken niet werden gebruikt om zich te verdedigen. Laat het ons weten in de commentaren.

Als dat zo is, zeg dan alsjeblieft tegen die grote mensen: bedankt en bravo van mij, want het is een prachtig geschenk om de volgende generatie aan te bieden!

Maar ben je opgegroeid in een gezin waarin je de grote mensen zag omgaan met verschillen en frustraties op een manier die verwarrend en beangstigend voor je was.

Als dat zo is, is het jouw werk om rekening te houden met jouw ‘conflicterfenis’.

Als we jong zijn, zijn we kleine sociale wetenschappers die allerlei berichten in ons opnemen over hoe om te gaan met emoties, teleurstellingen en misverstanden. We absorberen alles zonder erover te reflecteren of te mentaliseren want die capaciteit hebben we nog niet of is pas in ontwikkeling.

Deze berichten reizen met ons mee naar de volwassenheid en bepalen hoe we moeilijke momenten omgaan met onze intieme partner.⁣

vorige kwetsbare gedeelde
groeitaak

Relationele veiligheid

Een van de kenmerken van een gezonde relatie is het hebben van duidelijke vangrails rond conflicten. Heb je een gedeeld begrip van wat ‘onder de gordel’ is? Als dat niet zo is dan tast de afwezigheid van dit gedeeld begrip de relationele veiligheid en het vertrouwen aan.

Enkele voor de hand liggende en veel voorkomende zijn:

  • Schreeuwen
  • Vloeken⁣
  • Naamsvermelding⁣
  • Stille behandeling

Ik wil je aandacht vragen voor een ander symptoom van ongezond conflict:

iets ter sprake brengen tijdens een moment van frustratie dat met ons werd gedeeld tijdens een moment van kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld een verhaal over een ouder, een eerdere relatie, een persoonlijk falen of een onzekerheid.

Elkaar toelaten in tedere herinneringen is de essentie van intimiteit.

De belofte die we moeten doen om toegang te krijgen tot de binnenkamers, is dat we die informatie niet als een knuppel zullen gebruiken als we boos, verdrietig of bang zijn.⁣

Luister, niemand van ons is perfect.

We gedragen ons op manieren waar we niet trots op zijn. We lopen het risico dingen te zeggen waar we later spijt van krijgen in onze intieme relaties, juist omdat ze onze meest tedere dingen oproepen.

En als we dat doen, moeten we onszelf de nodige compassie geven, zodat we kunnen herstellen met de persoon die we gekwetst hebben.

Maar we moeten ook preventiewerk doen, door te onthouden dat we hard kunnen zijn voor het probleem en zachtaardig voor de persoon.

Als we emotionele veiligheid in onze relaties willen (en wie niet?), moeten we ons keer op keer inzetten om geweldloos te communiceren en vooral actief te luisteren.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma