Voorbereiding en kennis nodig over narcisme om het misbruik te stoppen. Deel 3 +video

Voorbereiding en kennis nodig over narcisme om het misbruik te stoppen. Deel 3 +video

Wat maakt iemand vatbaar voor deze rol? Een verscheidenheid aan mogelijkheden.

Over het algemeen is deze persoon verslaafd geraakt aan de narcist en probeert hij zijn of haar goedkeuring te winnen. Dat kan familie zijn. Ook gebruikt de narcist graag een individu dat financieel afhankelijk is van hem. Ook broers en zussen kunnen samenspannen om op die manier voordelen te bekomen tegen de zondebok van de familie. Deze persoon kan de narcist als hun ‘bron’ hebben aangewezen en omdat hij worstelt met zijn eigenwaarde, trapt hij in de leugens van de narcist over ‘hoe speciaal ze zijn voor de narcist’. Dat is hoe verleiding werkt.

De narcist mag liegen of valse beloften doen die leiden tot enige ‘hoop’ voor de toekomst van zijn redder en handlanger.

Uiteindelijk gelooft deze persoon dat die getuigenis nodig is voor de narcist. Zij kan vinden dat de narcist recht heeft op ‘liefde’, ‘goedkeuring’, ‘terugbetaling’, ‘wijzigingen’, wraak of ‘veiligheid’ in die situatie tegenover zijn slachtoffer. De gemene deler voor mensen die ervoor kiezen om de narcistische versie van gebeurtenissen te geloven ligt in een deel van hun leven. Ze zien de narcist als de bron van wat ze willen of behoefte hebben. Deze personen geloven niet dat ze een generatieve bron zijn voor zichzelf. Ze stellen zich afhankelijk op in plaats van aan hun eigen dromen te werken.

Intieme partners

Ondanks de ongezonde gevoelens, de lichte dwang en manipulatie die intern de vriend ervaart en rode vlaggen die verschijnen berekent de vliegende aap zijn nut. De nieuwe partner wil het sprookje geloven, en de façade die de narcist presenteert als ‘de droompartner die het antwoord is op alle vorige eenzaamheid, emotionele pijn en veiligheid’. ‘ De droom griet wil het proefje van de ex-partner (s) niet onderzoeken. Zij wil ‘de droom‘ en het sprookje niet in twijfel trekken. Op basis van haar gevoel gelooft ze eenvoudig de versie van de narcist. Vooral wanneer de narcist de roes van ‘volmaakte liefde’ levert die narcisten in de periode van de liefdesbombardementen doen.

De nieuwe partner negeert liever de waarheid en gelooft de leugens.

Op dit parcours werden ex-partners, die op de bodem van de driehoek waren gesmeerd (belasterd) en in diskrediet werden gebracht aan derden, vaak opnieuw gerekruteerd. Ze kunnen zich daarvoor laten gebruiken om de status van reddingswerker te bereiken van de narcist en hun verslaving aan hem verder voeden. Dit valt te verwachten wanneer de zaken zuur worden voor de nieuwe partner. De narcist is geneigd om in een stofzuigende fase te gaan met nog contacteerbare ex-partners en familieleden wanneer scheuren in toekomstige relaties verschijnen. De narcist kan een tekort hebben in het narcistische aanbod en/of lijdt narcistische schade. Daarom wil de narcist straf en wraak op de nieuwe partner, omdat hij of zij niet voldoet aan het valse zelf van de narcist en zijn ongelimiteerde behoeften.

De ex-partner is nog altijd beschikbaar, als zij nog altijd verslaafd is.

Zij kan niet hersteld zijn van het narcistische misbruik en daardoor vatbaar voor seks, aandacht, sympathie, een voorwerp van wraak, energie, middelen en alles wat de narcist zich op dit moment ook mag aanbieden. De ex-partner kan ook stelling nemen tegen de nieuwe partner in een vergeefse poging om de narcist ervan te overtuigen dat hij of zij loyaal is en daarom de moeite waard om lief te hebben en zich opnieuw in te zetten.

De narcist kan charmant zijn, berouwvol en zelfs bewonderend wanneer hij de ex-partner van de onderkant van de driehoek naar de linkerbovenhoek verplaatst. Hij kan zelfs enkele fouten toegeven om haar de status te geven van redder. De redder te mogen zijn kan voor iemand die eenzaam is en geen familie meer heeft, die leeft in isolement en nog maar weinig liefde gekregen heeft in haar leven, vol van verlatingsangst door wat ze in haar jeugd heeft meegemaakt erg aanlokkelijk zijn.

Deze ex-partner wil natuurlijk de leugens aannemen.

Deze persoon ondanks eerdere mishandeling wil zich niet voorstellen dat de narcist in staat is om hem of haar opnieuw te degraderen. De narcist zal waarschijnlijk meerdere spellen spelen waarbij verschillende seksuele partners die hij aan elkaar smeert en demoniseert (achter hun rug). Aan de andere kant maakt hij anderen tegelijkertijd tot redder.

Dit zet ze natuurlijk tegen elkaar op.

De verschillende partijen wantrouwen elkaar volledig en geloven elkaars versies niet. Ze kiezen er ook voor om te geloven dat de narcist zo teruggeslagen is dat er geen enkele manier is waarop hij of zij in de buurt van die persoon zou kunnen komen. Hun vermoeden dat de narcist geen seks met hen kan hebben wordt in de realiteit niet bevestigd, maar is voor hen ondenkbaar. Ondanks de waarschuwingssignalen, rode vlaggetjes, inconsistenties en knagend, vreselijk gevoel dat er iets onsmakelijk aan de hand is.

De narcist vervolgt zo zijn of haar activiteiten onontdekt.

Velen van jullie lezers hebben dit ervaren en weten precies wat dit inhoudt. Denk je nu terug aan die ervaringen? Ik hoop dat er een licht voor je opgekomen is. Een narcist in het leven van een vriendin waarmee ik chat ontdekte dat haar man seks had met minstens drie vrouwen, ettelijke hoeren en shemales. Daarbij bracht ook zij nog een nacht met hem samen door.

Een andere narcist had tien partners tegelijk, waar hij niet mee naar buiten kwam, omdat ze volgens hem te lelijk waren. Uiteindelijk ontdekten we allemaal de feiten ondanks zijn leugens en beschuldigingen van ‘wij’ allemaal tegen elkaar. Natuurlijk is zo’n gedrag zoals dit gestoord, pathologisch en eerlijk gezegd ziek.

Wat absoluut belangrijk is, is verantwoordelijkheid nemen voor hoe we in zo’n giftige dynamiek terecht kwamen.

Waarom hebben we ervoor kozen om de waarheid niet te zien? Waarom we ervoor kozen om leugens te geloven en rode vlaggen te negeren? Dit is wat je kunt leren over narcisme dat je blijvend zal doen groeien.

Mijn helende reis vereiste zelfreflectie en diep leren over narcisme.

Er is een zeer ongewone toewijding aan zelfwerkzaamheid om afschuwelijk verraad en de duisternis van haat, seksueel en emotioneel roofdier misbruik vrij te maken. Dit is werken aan transformatie en veerkracht. Sommige slachtoffers volgen al 20 jaar therapie en hem 3 maandelijks een onderhoud met de therapeute nodig om goed te functioneren.

Anderen ondergingen een dozijn elektroshocktherapie en weer anderen nemen jaren zware antidepressiva om zich zogenaamd los te maken. Het belangrijkste waarmee ik me moest confronteren en loslaten was mijn innerlijke, niet genezen en verstoten delen. Immers, die hadden me ertoe gebracht om betrokken te zijn bij een narcist, en zowel de vervolgde als de redder te zijn in zo’n duistere pathologische driehoek. De blinde vlekken in ons zorgen ervoor dat we de blinde vlekken in anderen niet zien.

Niet intieme redders.

Redders kunnen ook mensen zijn die geen vroegere of huidige intieme partners zijn.

Andere mensen, gebruikt door de narcist tegen het doelwit van de narcist, kunnen een familielid lijdend aan een gebrek aan eigenwaarde zijn die probeert de waardigheid te verkrijgen via de goedkeuring van de narcist.

Op dezelfde manier kan een zakenpartner of politici die te kampen hebben met een gebrek aan bekwaamheid geloven dat de narcist een kaartje is voor veiligheid en rijkdom, zichzelf voor de gek houden en de krachten bundelen met de narcist tegen het doelwit.

Vrienden van de narcist die lijden aan een gebrek aan eigenwaarde en zelfrespect, die de beloning krijgen van de narcist in hun leven voor emotionele goedkeuring en gunsten, of die verslaafd en gemanipuleerd zijn met schuldgevoel, kunnen ook gemakkelijk rekruteringsdoelen zijn.

De narcist gebruikt ‘gerechtigheid’  als gevolg van het projecteren van zijn eigen verstoten innerlijke verwonding. De narcist hoeft, maar enkele leugens te vertellen over zijn slachtoffer om zelf het slachtoffer te lijken.

Leren over narcisme is de kenmerken zien van de veroordeelde.

Mijn lezers weten wat het is om onderaan de driehoek te zitten – onderworpen aan de lastercampagnes van de narcist, misbruik door proxy en in diskrediet gebracht door uw familie, vrienden, gemeenschap en medewerkers. Als je hier verslaafd aan bent, heb je het moeilijk.

Narcisten zijn meesters in het uitspelen van pathologisch gedrag.

Zij zetten aan tot reacties en het omkeren van de werkelijkheid met: “Kijk naar hem of haar. Dat is de krankzinnige persoon “. Hoe meer overstuur en razend je wordt, hoe schuldiger je eruit ziet.

Ik heb ondertussen meer gesprekken gehad met slachtoffers over hun triangulatie ervaringen dan ik kan tellen – en heb het ook zelf ervaren. Dit beloof ik je – zoveel te meer je probeert om je onschuld te bepleiten, de pathologie van de narcist te benadrukken en je naam te zuiveren, hoe slechter de situatie wordt.

Toch is de veiligheid van jou en je kinderen prioritair. Zeker dien je het nodige te doen om ouderverstoting te vermijden in het belang van jouw kinderen. Daarom moet je je goed voorbereiden hoe je het verder aanpakt met de opvoeding van de kinderen.

Des te meer verontrust, ontzet, boos en slachtoffer je bent, hoe meer je de narcistische levering overhandigt.

Hoe daardoor meer mensen zich bij de narcist aansluiten en je reputatie erdoor zal onder lijden. Ook je relaties, zelfs degenen met mensen van wie je het meest houdt, je eigen gezondheid en het levensonderhoud zal lijden.

Het zelfvernietigende model van bewusteloosheid en wraak.

Je hebt het gevoel dat dit totaal oneerlijk is. Ik ook. Het is oneerlijk. U kunt uitroepen “Ik heb het recht om verbolgen te zijn!” Hoewel je emoties hebt die je moet verwerken is de relatie met de narcist niet van die aard dat jouw emoties meetellen. En natuurlijk kun je dat pad volgen als je wilt.  Er zijn twee belangrijke redenen waarom het zinloos is.

De eerste is dat je rechtstreeks in de handen van de narcist speelt.

Je zult niet bereiken dat je de narcist aan de kaak kunt stellen. In plaats daarvan gun je de narcist het ego-plezier om te weten dat hij of zij de macht heeft om je ernstig te beïnvloeden.

Dit is wraak en narcistische levering op zijn best.

De energie die je op de situatie richt, biedt aan elke narcistische persoonlijkheid met een hoog conflict compulsiviteit de mogelijkheid dat hij of zij bloeit. Hij of zij kan een gevecht aangaan waarbij je geen partij bent voor de waanzinnige, waanideeën die buiten jouw gedrag en persoonlijkheid liggen.  Die andere ideeën daar is de narcist wel toe bekwaam.

Misschien ken je mensen in je kamp die je sympathie verlenen. Zij stemmen in met je voortdurende ontzetting en inspanningen om de narcist bloot te leggen. Die zijn echter zeldzaam.

Het volgende kan een harde pil zijn om te slikken, maar het is de waarheid.

Het maakt niet uit hoezeer deze persoon zich kan inleven in je pijn toch kan een gezonde, ware vriend je obsessie niet zien als gevolg van wat je hebt meegemaakt. Heb je te maken met C-PTSS? Misschien heb je een trauma binding? Of heb je een verslaving ontwikkeld om al die tijd te kunnen omgaan met jouw situatie? Dat zijn belangrijke aspecten van je situatie waar professionele hulp met ervaring nodig is.

Jij bent niet gek, maar je hebt een obsessie ontwikkeld met de narcist. Verder doen met die obsessie voor de narcist is zonder dat je het beseft ongezond. In de plaats daarvan dien je je volop te focussen om zelf in balans te komen en je veerkracht te ontwikkelen, ook in het belang van ieder die je liefhebt. Natuurlijk is verbonden zijn met vertrouwvolle vrienden ontzettend belangrijk. Natuurlijk is een goed luisterend oor, waar je ook je tranen kunt laten vloeien belangrijk. Maar samen met die vriendschappen onderhouden is inzicht, activiteit om tot rust te komen, activiteit om je veerkracht te stimuleren en therapie nodig.

Nu tot rust komen is de beste optie. Time out.

Als deze vriendelijke mensen het met je compleet eens zijn maken ze je zelfvernietiging mogelijk. Zullen ze je kunnen duidelijk maken dat je een obsessie hebt gekweekt door de rollercoaster waarin je hebt geleefd?

Helaas mensen die zichzelf van misbruik niet hebben kunnen vrijmaken kunnen je niet begeleiden om tot die wijsheid te komen. Er zijn mensen die hun eigen agenda hebben om je de waarheid niet te vertellen, of ze hebben buitengewoon slechte grenzen, of/en hebben hun eigen onbewuste moeilijkheden om toe te laten hen te betrekken bij het voeden van het slachtofferschap. Als deze mensen je niet vertellen wat je jezelf aandoet, zijn ze geen authentieke vrienden wat ook hun goede bedoeling is. Er is veel mythevorming en er worden veel karikaturen gemaakt rond afscheid nemen van een narcist.

Deze mensen lijken erg op de ongezonde mensen die de narcist rekruteert als ‘de redder‘ die niets leren over narcisme. Het is niet verrassend dat je ontdekt dat mensen zich van je verwijderen. Dit komt, omdat je te giftig en ongezond bent geworden om in de buurt te zijn.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer