vervreemd van familie

Wat je niet mag vergeten als je vervreemd bent van je familie.

De maatschappelijke overtuiging dat familie alles is, houdt geen rekening met het feit dat familie soms misbruik betekent en dat sommigen vervreemd zijn van hun familie. In sommige gezinnen is misbruik niet alleen genormaliseerd, het wordt ook geaccepteerd als onderdeel van de algemene dynamiek. Maar je hoeft misbruik niet te accepteren. Sommige families hebben een generatie geschiedenis van uitsluiting van sommige familieleden.

Gezonde relaties houden geen schuldgevoelens, schaamte in of mensen verplichten om bepaalde dingen voor je te doen.
Giftige relaties beïnvloeden onze eigenwaarde en onze algehele gezondheid. Iemand uit je leven verwijderen kan een daad van eigenliefde zijn.
Sommige mensen begrijpen jouw keuze of jouw situatie niet. Of je voelt je ongemakkelijk om dit met hen te delen.

Als jouw gezinssituatie ingewikkeld is en niet iets waar je over wil praten, kan dat een gezonde reactie zijn. Je kunt je opgelucht voelen dat iemand niet meer in je leven is en er tegelijkertijd ook verdrietig over zijn.
In sommige gezinnen bestaat geen gezonde communicatie, ook al proberen we er ruimte voor te creëren.
Als je het gevoel hebt dat je ‘op eieren loopt’, je hart sneller gaat kloppen, of je maag zinkt bij de gedachte iemand te zien, dan is die relatie niet gezond. Familie of niet.

disfunctionele familie, vervreemd van familie
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Schaamte

Er is veel schaamte die gepaard kan gaan met het beëindigen van een relatie met een familielid of het oordeel van mensen die het niet kunnen begrijpen. Dit heeft veel schaamte veroorzaakt bij mensen die geen gezonde relatie met familieleden kunnen hebben.

Een disfunctioneel gezin is geen ‘gezin’, daar hoef je jezelf niet voor op te offeren. Er is een mooie quote van Peter Levine die stelt: “Het is nooit te laat om de jeugd te hebben die je verdiende”. Als volwassenen kunnen we nu onze competente beschermers zijn en zorgen voor interne co-regulering in onszelf om te empoweren, te ondersteunen en lief te hebben – precies wat we als kinderen misschien niet hebben ontvangen, maar toch zo diep vereist is.
Hoe meer waarden en grenzen ik stel, hoe moeilijker het wordt om verbonden te blijven met bepaalde gezinsleden.

Het was (en kan nog steeds) moeilijk voor mij zijn om vrienden te vinden om dit in vertrouwen te nemen die het “begrijpen”. Sommige van mijn vrienden hebben redelijk stabiele familiesystemen en ze geven me allemaal dezelfde blik … de “ik kan niet geloven dat je grenzen stelt aan je familie” -look.

Mijn partner begrijpt het en daar ben ik dankbaar voor.

Maar ik kan niet wachten tot de dag waarop het grootste deel van de samenleving beseft dat bloedverwantschap niet altijd gelijk staat aan liefde.
Je kunt diep van ze houden en toch kiezen wat het beste voor je is en duidelijke grenzen hebben.

Als ik de opmerking hoor: maar het is je moeder, antwoord ik altijd: respect en liefde is tweerichtingsverkeer. In mijn cultuur moet je, wat je moeder ook doet, onvoorwaardelijk van haar houden. Alleen omdat iemand een moeder is, betekent dit niet dat ze een moeder kan zijn.

Ik begin ook te leren dat alleen ‘bepaalde’ familieleden ‘alles’ betekenen omdat ze me zo slecht behandelen. Ik heb zoveel geluk dat ik vrienden heb die soortgelijke situaties begrijpen en/of hebben, inclusief enkele andere kennissen die ook dezelfde scenario’s delen als ik.

Het doorbreken van de generatiecycli is de laatste tijd het beste voor mij. Het was zwaar als de hel, maar zo noodzakelijk. Ik verzeker je dat je niet de enige bent.

Geen gezonde dynamiek

Mijn eigen familie herkent en begrijpt niet eens dat we geen gezonde dynamiek hebben. Ze schamen me telkens als ik erover begin. Ik ben een vreemde eend in de bijt of ik speel slachtoffer, dat hoor ik al mijn hele leven… Maar, Ik begrijp dat mijn ouders omgaan met hun eigen jeugdtrauma, maar zolang ze dat niet erkennen zal hetzelfde het zal blijven.
Bovendien denk ik dat mensen met liefdevolle, gezonde gezinnen niet kunnen bevatten hoe deze ervaring is en te ongemakkelijk bij het idee ervan om echt met empathie om te gaan. En dan voel ik dat men mijn meest pijnlijke ervaringen negeert. Het is erg isolerend.

Dit is het nieuwe paradigma. De zelf uitverkozen familie is even liefdevol en levengevend als de familie waarin je geboren bent. Ik geloof ook dat veel mensen hier nu zijn om de generatiepatronen in hun families te doorbreken en de enige manier om dat te doen is door de dappere te zijn om afstand te doen.

Bij je geboorte ben je in je familie, maar je hoeft niet in je familie te blijven als ze je dromen en doelen niet ondersteunen. En dit kan tijdens je hele genezingsreis schommelen.
De grootste boodschap hier is: we zijn familie niets verschuldigd.
Jezelf, en vooral je mentale gezondheid, op de eerste plaats stellen zou altijd je topprioriteit moeten zijn voor jou en de mensen om je heen. Een van de dingen die ik doe, is sommige familieleden blokkeren of mijn post op sociale media verbergen om hun oordeel te vermijden.

De grap bij uitstek

Misbruik verbergt men soms als een grap. Hierdoor normaliseert men misbruik om mensen naar beneden te halen omdat het maar “een grap” was.

We zijn geconditioneerd om te geloven dat familie belangrijker is dan al het andere – zelfs ons eigen mentale welzijn.
Ik hoop dat dit bericht nuttig is voor mensen die er doorheen gaan. Er is veel moed voor nodig en veel mensen begrijpen het niet.

Vergeef ze ze weten niet wat ze zeggen over de disfunctionele familie!

Controle dynamiek in een gezin met een verslaafde.

Trauma en traumazorg in Europa

Een narcistische grap is een vermomde agressieve uithaal

Echte en valse liefde: een smerige grap vol pijn video

Opnieuw contact maken met je familie op het goede moment.

Generatie trauma in collectieve en familiale systemen

Traumaverwerking: de meest gestelde vragen


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees