Een narcistische grap is een vermomde agressieve uithaal

Verborgen narcisten houden ervan kwaadaardige opmerkingen volgens hen – een narcistische grap – te maken op uw kosten.

Narcisten proberen verbaal anderen te misbruiken onder het mom van sarcasme en het snijden van een narcistische grap.
Als hun doelwit hen uitdaagt met hun gedrag in vraag te stellen, beweren narcisten dat het doelwit te gevoelig, melodramatisch is of hun ‘humor’ niet snapt.
Het is niet humoristisch. Het is misbruik. Het bewijs is dat narcisten nooit dezelfde vorm van ‘humor’ aankunnen.

Geschatte leestijd: 7 minutes

Beledigingen vermomd als grap.

Deze zijn verkleed als “gewoon grappen”, zodat ze weg kunnen komen met het zeggen van afschuwelijke beledigingen, terwijl ze toch een onschuldige, koele houding behouden. Ze doen alsof het maar een grap is.  De humor van de narcist is echter niet zonder bedoeling.

Maar elke keer dat je woedend bent op een ongevoelige, harde aanmerking, word je ervan beschuldigd dat je geen gevoel voor humor hebt. Dit is een tactiek die narcisten gebruiken bij verbaal geweld.

De minachtende grijns en sadistische glans in hun ogen verraadt hen — als een roofdier dat speelt met zijn voedsel, krijgt een giftige persoon plezier van je pijn te doen en ermee weg te komen.

rural houses on mountain slope, narcistische grap
De beledigende cyclus van de narcist.
Photo by eberhard grossgasteiger

Narcisten zijn erg sarcastisch.

Veel slachtoffers hebben gezegd dat hun partners erg sarcastisch waren. In feite lijkt het in veel gevallen hun tweede naam te zijn. Het is een manier om je ook te gaslighten, dus ja ze lijken het te gebruiken.

Sarcasme trekt hen aan. Het brengt hen naar hun innerlijke kern. Sarcasme wordt door hen als een lichte anarchistische verwonding beschouwd. In de toekomst zul je daar wat tijd voor betalen als je je niet verwijdert van zo’n personen.

verdwijn jij bent een grap narcist: veerkracht weerstand vaardigheden voor slachtoffers van narcisme Hoe werkt een agressieve uithaal vermomd als grap?
klik op de foto voor meer info

Het is tenslotte een narcistische grap, toch? Fout.

Het is een manier om je te laten denken dat hun misbruik een grap is. Ook is het een manier om af te wijken van hun wreedheid en je waargenomen gevoeligheid.

Het is belangrijk dat u in dit geval voor uzelf opkomt en duidelijk maakt dat u dit gedrag niet tolereert. Het uiten aan manipulatieve mensen van kritiek op hun heimelijke mislukkingen kan leiden tot verder gaslichten van de misbruiker, maar je kunt blijven bij het standpunt dat hun gedrag niet in orde is. Beëindig de interactie onmiddellijk als dat nodig is.

Subtiele narcist haalt zijn voordeel uit een narcistische grap.

Sommige narcisten zijn slim en subtiel en begrijpen niet alleen sarcasme, maar gebruiken het ook in hun voordeel. Anderen zijn saai en betonnen denkers en sarcasme gaat recht boven hun hoofd.

Niet alle narcisten snappen een grap.

Ik heb narcisten ontmoet die verschrikkelijk sarcastisch waren toen ze andere mensen wilden devalueren. Ik ben ook aanwezig geweest toen iemand sarcastisch een narcist prees. Hij nam het sarcastische “compliment” voor nominale waarde en beet.

Hij miste het punt dat de lof sarcastisch werd aangeboden. Iets wat voor iedereen in de kamer duidelijk was, maar voor hem niet.

Laat me weten welke narcistische grap jouw narcist met je bespeelde? Ik antwoord graag.

Lees Meer.

Conversation Transformation: Recognize and Overcome the 6 Most Destructive Communication Patterns E-Book.

cover boek conversation transformation
klikop de foto

Een van de Top 10 beste carrièreboeken van de New York Post van 2012.

Herstel communicatiestoringen op die plek en stimuleer positieve resultaten in elk gesprek.

Mislukte gesprekken kunnen een zware tol van ons professionele en persoonlijke leven eisen, waardoor relaties worden geschaad. Bovendien wordt vertrouwen geschaad. Daardoor wordt het onmogelijk om conflicten op te lossen, beslissingen te nemen of wederzijds begrip te bereiken.

“Conversation Transformation” biedt praktische richtlijnen voor het beheren van de zes meest voorkomende (en verergerende) gespreksmoordenaars: ja-maar’s, mind-reads, negatieve voorspellingen, leidende vragen, klagen en verbale aanvallen.

Elk hoofdstuk over het maken van vaardigheden leidt je door een driestapsproces voor het vervangen van niet-constructieve gewoonten door effectievere reacties:

VOORLICHTING.

Leer een ondoeltreffend communicatiepatroon herkennen op het moment dat het zich voordoet.

ACTIE

Gebruik specifieke nieuwe strategieën om het gesprek in een betere richting te sturen.

PRAKTIJK.

Neem deel aan herhaalde, systematisch opgebouwde oefeningen om van die acties nieuwe gewoonten te maken.

Failure to Communicate. EBOOK. How Conversations Go Wrong and What You Can Do to Right Them.

Je maag karnt; je hyperventileert — je bent in een slecht verslechterende conversatie op je werk. Dergelijke uitwisselingen, die het hele gamma van het afvuren van ondergeschikten naar het afwenden van verbale aanvallen van collega’s zijn, zijn zo vol woede, verwarring en angst dat de meeste mensen slecht met ze omgaan: ze vermijden ze. Ze klampen zich vast of geven toe.

Maar ontwijkkwesties, het kalmeren van moeilijke mensen en het verkeerd omgaan met lastige ontmoetingen hebben allemaal een hoge prijs voor managers en bedrijven. Die resultaten komen in de vorm van beschadigde relaties, verwoeste carrières en geïntensiveerde problemen.

In Failure to Communicate laat Holly Weeks zien hoe je de gevechtsmentaliteit, emotionele maalstroom en verwarring beheersen die moeilijke gesprekken vergiftigen.

Op basis van haar vele jaren als consultant en coach van leiders en leidinggevenden, legt de auteur uit:

Waarom kiezen we voor ineffectieve tactieken als de verwarming aanstaat.

Hoe de ergste valkuilen van moeilijke gesprekken te vermijden en hoe je jezelf eruit kunt trekken als je erin valt

Manieren om je balans te hervinden en respect te injecteren in stressvolle gesprekken. Zelfs als je bent geconfronteerd met tegenstand of woedend bent of onrecht hebt gedaan hoe hoe je dat aanpakken.

Strategieën voor het temperen van agressie en defensiviteit en voor het opruimen van de mist van misvattingen

Hoe u de moeilijkste gesprekken met uw reputatie en relaties intact kunt doormaken

Met behulp van bewezen technieken gecombineerd met gedetailleerde, realistische voorbeelden, voorzien we u van de strategieën en werkwijzen die u nodig hebt om zelfs de zwaarste gesprekken te transformeren.

The Complete Idiot’s Guide to Difficult Conversations EBOOK

Hoe gevoelige onderwerpen aan te pakken. Deze gids behandelt zowel professionele als persoonlijke situaties. Het onderzoekt manieren om gesprekken aan te gaan en af te handelen. Ook voor die gesprekken die vaak worden uitgesteld of helemaal worden voorkomen.

Het meest uitgebreide boek in zijn soort. Het biedt alle informatie die je nodig hebt om moeizame gesprekken met vertrouwen te benaderen. Je kunt hiermee voorkomen dat je de schuld krijgt. Je verdediging overwint en je kunt betere beslissingen nemen.

Dealing With The Tough Stuff EBOOK How To Achieve Results From Key Conversations

Omgaan met de moeilijke dingen is de kritische gids van de bedrijfsleider voor het afhandelen van moeilijke gesprekken op de werkplek. Gebaseerd op de wetenschap van menselijk gedrag. Zowel verbaal als non-verbaal – zit dit boek boordevol praktische en pragmatische strategieën om conflict te beheersen.

U zult een verscheidenheid aan diagnostische gegevens, modellen en processen leren die u vandaag kunt gebruiken. Bovendien kunt u profiteren van handige tips, trucs en hulpmiddelen voor het leiden van belangrijke gesprekken met empathie en assertiviteit.

Deze bijgewerkte tweede editie bevat nieuw materiaal over belangrijke gesprekken met afstandwerkers. Maar ook binnen de context van een snelgroeiend bedrijf en een brede selectie van praktijkgevallen uit verschillende werkplekken.

Gesteund door hedendaagse psychologische theorieën en beproefd door duizenden leiders, geven deze zeer relevante suggesties je de kracht om effectief en medelevend met de moeilijke dingen om te gaan.

Het menselijke element speelt een grote rol in de rol van de manager maar velen missen de training die nodig is om effectief met mensen om te gaan. Dit boek helpt je te begrijpen wat mensen raakt. Het helpt je om de menselijke vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te beheren.

Zorg voor duidelijkheid en directheid in uw communicatie

Omgaan met woede, koppigheid en defensiviteit
Ontwikkel de vaardigheden om onmiddellijk crises te beheersen
Stel prioriteiten en bouw een basis voor sterke communicatie

Het vermijden van de moeilijke dingen kan buitengewoon duur zijn voor managers, personeel en het bedrijf als geheel.

Niemand geniet van deze gesprekken, maar ze zijn onvermijdelijk. De juiste set van vaardigheden heeft een lange weg te gaan om ze soepel te laten verlopen, met grotere resultaten aan de andere kant. Omgaan met de moeilijke dingen is je onmisbare basis voor het menselijk gedrag. Het leren effectief navigeren door lastige gesprekken op het werk.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!