Uw glimmers leren kan helpen als je getriggerd bent.

Uw glimmers leren kan helpen als je getriggerd bent.

Je glimmers zijn het tegenovergestelde van je triggers, en ze zijn net zo belangrijk om te begrijpen. Waardoor voel je je gespannen? Wat zorgt dat je je ontspannen voelt? Waardoor voel je je teruggetrokken? Elke ervaring die je in de loop van de dag opdoet, heeft invloed op je fysiologie en bijgevolg op je humeur en mentale toestand.
‘Triggers’ worden beschreven als ervaringen die je een angstig of teruggetrokken gevoel geven – en ‘glimmers’ om ervaringen te beschrijven die je een veilig en verbonden gevoel geven.

Het concept van triggers en glimmers bestaat binnen de Polyvagal-theorie, die in de jaren negentig is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. In staat zijn om zowel triggers als glimmers in je dagelijkse leven te herkennen, is een ongelooflijke levensvaardigheid en kan een game-changer zijn voor je geestelijke gezondheid.

Hier is de wetenschap: Je beseft het misschien niet, maar terwijl je elke dag in de wereld rondloopt, scant je zenuwstelsel constant je omgeving op aanwijzingen: moet ik hier voorzichtig zijn? Is dit een gevaarlijke situatie? Is deze persoon veilig?
Om dit te doen, gebruikt het zenuwstelsel iets wat ‘neuroceptie’ wordt genoemd – een ‘zesde zintuig’ dat werkt vanuit ons bewuste bewustzijn – om situaties en mensen te scannen om te bepalen of ze veilig of gevaarlijk zijn.

Wanneer ons zenuwstelsel triggers detecteert, dat zijn aanwijzingen voor gevaar, hebben we een stressreactie en komt de vecht-vlucht-bevriesreactie in versnelling.

Wanneer ons zenuwstelsel glinsteringen waarneemt, dat zijn signalen voor veiligheid, gaan we naar iets wat de ‘sociale betrokkenheidsmodus’ wordt genoemd, waarin we ons veilig, kalm en ontspannen voelen.

Identificatie van uw triggers en glimmers

De triggers en glimmers van iedereen zijn anders, en het kan even duren voordat je weet wat die van jou zijn. Maar als je eenmaal het bewustzijn hebt, ben je beter voorbereid op de dingen die je in een dreigingsreactie brengen en ben je in staat om de hele dag door veiligheidssignalen op te zetten.

Wat is een trigger?

Triggers zijn mensen, plaatsen, dingen of situaties die een gevoel van gevaar creëren. Triggers activeren de verdediging van het zenuwstelsel van vechten, vluchten of bevriezen.
Iedereen heeft andere triggers. Enkele voorbeelden van triggers kunnen zijn: Verheven stemmen; een rekening die u niet kunt betalen. Naar het nieuws kijken; bepaalde berichten op sociale media; deadlines; een zorgwekkende gedachte; genegeerd worden. Triggers zijn meestal gemakkelijk te identificeren, omdat ze zeer merkbare fysiologische reacties veroorzaken.

Het lijkt misschien niet alsof we veel doen als we onze triggers identificeren, maar het is een heel duidelijke manier om onszelf te verplaatsen van “dit is gewoon hoe ik handel en gedraag” naar “Ik kan mijn acties anticiperen en voorspellen wanneer bepaalde dingen gebeuren en om mij heen.”

Wat zijn glimmers?

Glimmers zijn ervaringen, interacties of middelen die ons helpen ons veilig, verbonden, aanwezig en gesetteld te voelen. Glimmers kunnen helpen het zenuwstelsel te kalmeren en ons terug te brengen naar een gereguleerde staat.
Iedereen heeft verschillende glinsteringen.

Enkele voorbeelden van glinsteringen kunnen zijn:

Troostende woorden van een vriend; een knuffel met een huisdier; een favoriete tv-show; de zon op je gezicht; tijd alleen in de ochtend; naar muziek aan het luisteren; diner met je partner.

Glimmers kunnen moeilijker te identificeren zijn dan triggers, omdat de fysiologische reacties subtiel kunnen zijn en er bewuste aandacht nodig is om ze op te vangen. Ze kunnen worden ervaren als een veilig en vredig gevoel en een algemeen gevoel van ‘alles is in orde’

Het identificeren van je triggers en glimmers zul je er niet van weerhouden om de vecht/vlucht/bevriesreacties te ervaren. Deze systemen zijn prachtig ontworpen om ons te beschermen en veilig te houden. Maar afgestemd zijn op wat ons in een dreigingsreactie stuurt en wat ons naar veiligheid en verbinding trekt, kan ons helpen meer controle te hebben wanneer de moeilijke momenten onvermijdelijk gebeuren.

Welzijn is niet alleen de afwezigheid van problemen, maar ook de aanwezigheid van sterke punten.

Ik ben een orthopedagoog gespecialiseerd in armoede met een missie om gesprekken over geestelijke gezondheid te normaliseren en het stigma van het bezoeken van een therapeut te verwijderen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees