Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

René Girard over Petrus ontkenning +video

Wat is de beste scène in het evangelie?

In een interview met Stephen Berry, merkte René Girard op dat één van de grootste scènes in het evangelie op het gebied van de literatuur de ontkenning is door Petrus. Dit komt omdat Petrus symbool staat voor alle mensen.

Men kan niet weerstaan aan de ‘mimetische besmetting’ volgens Girard.

Als je in een menigte bent word je letterlijk door die menigte besmet. Een van de dingen dat het evangelie ons vertelt van uit een antropologisch oogpunt is om de almacht van de menigte te laten zien.

En dat alleen Jezus de kracht van het publiek kan veroveren. Girard merkt op dat dit hem onthoudt van een poging om het christendom aan te passen aan de vele stemmen in de cultuur (want dat is de menigte).

Een jong meisje.

Hij gaat in op de vermelding in het evangelie van Johannes dat ons vertelt over dat meisje dat Petrus beschuldigt dat hij een leerling van Jezus is. Het was een jong meisje (παιδίσκη).

René Girard over Petrus ontkenning

Girard vindt dit belangrijk.

Waarom wordt vermeld dat ze jong is?

Niet, omdat hij denkt dat Petrus seksueel zal worden verleid, maar dat het jonge meisje een beroep heeft dat een oude vrouw niet zou hebben. Misschien als ze een oude vrouw was geweest zou ze niet op dezelfde manier reageren op Petrus.

Een ander ding dat het evangelie ons vertelt, is dat het jonge meisje het accent van Petrus herkende als zijnde van Galilea wat hem markeert als een buitenlander.

Ze was lijnen aan het tekenen, waardoor ze in wezen Petrus markeert als geen deel uitmakend van de menigte.

Dus wat doen alle mensen wanneer ze worden uitgesloten uit een groep?

Ze willen bewijzen dat ze er wel bijbehoren.

Petrus wil laten zien dat hij aan de kant staat van de menigte.

En de enige manier, omdat te laten zien is doordat je een deel van de menigte wordt en meedoet met het zondebok mechanisme. Als ik dezelfde vijand heb dan ben ik een van jullie.

Peter vindt zichzelf dan in de menigte die Jezus als zondebok slachtoffert.

Dus in het evangelie krijgt je zeer subtiele hints over Petrus motivatie, die algemeen menselijk is.

Dat is waarom we Petrus niet moeten bestempelen als een “zwakke” individu voor het verraden van Jezus.

Petrus vertegenwoordigt alle apostelen, omdat hij de leider is.

Dit is de reden waarom Girard het toneel van Peters’ ontkenning als absoluut onbetaalbaar vindt. Girard vraagt zich retorisch af, hoe komt het dat we allemaal de overtuigingen hebben van onze tijd? Alleen maar een paar eeuwen geleden geloofde iedereen automatisch in God.

René Girard over Petrus ontkenning

Nu gelooft iedereen automatisch niet in hem. Maar dat is puur het fenomeen van de menigte.

En het is niet te wijten aan de zogenaamde “sterke wetenschappelijke argumenten”, het is gewoon Petrus zijn ontkenning.

Vergeten. Dat alles is wat het is.

Girard maakt de zeer opvallende bewering dat Peters’ ontkenningsverhaal in het evangelie van Johannes een oneindig veel krachtiger verhaal is over wat de samenleving is dan elk andere tekst.

Maar dan is er ook nog het feit dat Peter onwetend is van wat hij aan het doen is.

Girard merkt op dat dit uiterst belangrijk is.

De evangeliën vertellen ons niet dat Peter zich niet bewust was van wat hij deed, in plaats daarvan zegt hij dat de haan de derde keer kraaide en het deed Peter herinneren van wat hij vergeten was, precies dat ding dat Jezus had voorspeld.

Omdat Jezus luistert naar zijn Vader begreep hij de menselijke conditie en de mimetische begeerte en dat Peter een deel van het publiek zou worden.

Als je nog extra suggesties hierover hebt, zou ik graag horen! Plaats hieronder uw commentaar.

Meer over René Girard hier.

Lees Meer.

Ontmoeting René Girard met Patrick Perquy
cover book mimetic theory

Rene Girard’s Mimetic Theory.

power Girard

Power, Crowds, Violence and Desire in Elias Canetti and Rene Girard.

labyrint van verlangen cover boek René Girard

RENE GIRARD. HET LABYRINT VAN HET VERLANGEN.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Zij haten het slachtoffer zonder reden: Psalm 35

In ‘God Forbid’ zijn Jerry en Becki Falwell de belichaming van evangelische hypocrisie

Trauma en traumazorg in Europa

2 Extremely valuable Insights from René Girard.

René Girard has already been compared to several influential thinkers.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Eén reactie op “René Girard over Petrus ontkenning +video”

 1. S avatar
  S

  Super mooi artikel. Het zorgt voor begrip bij slachtoffers van narcisten over het isolement waar zij dankzij de lastercampagne, bongenoten en pleitbezorgers van de narcist in terecht zijn gekomen. Niet dat Petrus een narcist was overigens. Dat heeft hij wel bewezen en zijn naam betekent niet voor niets ‘de rots’. Het legt de eenvoud, de angst, de lafheid en het gebrek aan intellect van de mens uit.

  In Nederland heb je een mooi gezegde dat hier op aansluit: steek je kop niet boven het maaiveld uit, anders wordt het afgehakt.

  Dankzij de narcist en zijn volgelingen, hebben de slachtoffers iets heel sterks ontwikkeld. Zij zullen de haan nooit 3 x horen kraaien en met het schaamrood op hun gezicht verantwoording hoeven afleggen over hun gedrag. De groep zal ooit inzien dat ze vals zijn ingelicht door de narcist omdat de narcist, zodra zij haar doel bereikt heeft, de groep niet meer nodig heeft. De groep blijft in vertwijfeling achter. Slachtoffers van narcisten hebben door de mishandeling van een narcist en haar volgelingen een sterke eigen identiteit ontwikkelt. Zij stijgen uit boven groepsgedrag.

  Daarom dank aan mijn narcist. Zonder jou was ik nooit zo ver gekomen in mijn ontwikkeling en sterke karakter. Mijn inzicht in het minimale intellect van jouw en de jouwen!

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees