Stemmingswisselingen bij de narcist: het doel en het effect?

Onderbroken Versterking en stemmingswisselingen.

Onderbroken versterking  of intermitterende versterking is wanneer de regels, beloningen of persoonlijke grenzen worden “inconsistent” toegepast en zelfs afgedwongen. Het heeft een belangrijke invloed op je stemmingswisselingen.

Deze emotionele impulsen stimuleren een andere persoon te blijven pushen totdat ze krijgen wat ze willen van je. Ze moeten daarbij hun eigen gedrag niet veranderen. Het veroorzaakt ook stemmingswisselingen bij alle betrokkenen.

Intermitterende versterking is van invloed op de manier waarop we denken over beloningen.

Denk na over speelautomaten. Slot machines zijn geprogrammeerd om een klein percentage (gewoonlijk 5-25%) van het geld te houden. De rest betalen ze uit in onvoorspelbare winsten en jackpots.

Als de uitbetaling voorspelbaar was, bijvoorbeeld als op elke spel dat de gokker heeft ingevoerd van één dollar hij precies 90 cent terugkrijgt, en de kans hetzelfde zou zijn, dan zal  de gokker zich snel vervelen en ergeren.

Wat houdt ze gaande om de machine te blijven voeden met hun geld zijn de veelvuldige kleine uitbetalingen. Dit is meestal 2 tot 10 keer de inzet. Af en toe wordt een middelgrote uitbetalingen  van 50 tot 100 keer de inzet uitbetaald. Ten slotte is er de natte droom van elke gokker. Dat is de zeldzame uitbetaling van meer dan 1000 keer de inzet.

De meeste mensen zullen kleine en middelgrote winsten direct terug in de machine stoppen. Daardoor blijven ze spelen totdat ze zich vervelen of failliet gaan. Dat is hoe intermitterende versterking werkt.

stemmingswisselingen en emoitionele impulsen solidariteit met slachtoffers van narcisme VKoN
Kan gokken ons idenditeit vernietigen?

Intermitterende versterking ook van invloed op hoe de meeste mensen denken over risico’s.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die huizen bouwen op het strand met negatieve eigenschappen. Er zijn zoveel mensen die toch in de gevarenzone van orkanen bouwen. Als een orkaan elk jaar dit gebied zou treffen, zou niemand er wonen.

Maar orkanen hebben de neiging zeldzaam en onvoorspelbaar te zijn. Hoe meer tijd die verstrijkt tussen rampen, de meer er gebouwd wordt in de ‘verboden’ zone. Mensen worden aangetrokken door de aantrekkelijke plaatsen en de lage vastgoedprijzen en zijn bereid om hun zorgen weg te redeneren.

Ze kunnen anderen gelukkig zien leven op een paradijselijk strand en vrezen dat ze een grote kans zullen missen. Ze kunnen zichzelf zeggen: “Het is al decennia dat er ooit iets hier is gebeurd.” Dat is hoe intermitterende versterking werkt.

De meeste kinderen weten één ding of twee over intermitterende versterking.

Heb je al eens als ouder “nee” gezegd tegen een kind? Bij neen tegen een fantastisch nieuw speeltje? Het kind zal vaak blijven vragen totdat ze zeker weten  dat “nee” eigenlijk “nee” betekent.

Ze hebben geleerd dat er soms “nee” betekent “nog niet”. Die nee verandert in nog niet nadat ze lang genoeg hebben gezeurd. Misschien moeten ze wel hun kamer reinigen.   Of zou een grote woedeaanval plegen helpen om te krijgen wat ze willen.

In dit geval is de willekeurige gebeurtenis, die zorgt voor stemmingswisselingen,  de beslissing van de ouders en intermitterend versterkte gebeurtenis de vragen van het kind.

De meeste ervaren ouders leren dat ze eens “nee” zeggen ze moeten vasthouden aan hun beslissing. Zij zullen zelfs wanneer zij later van gedachten veranderen aan hun beslissing vasthouden.

Als ze van gedachten veranderen onder druk, wat het kind leert, is dat het zeuren werkt. Die kinderen van ouders die veranderen zullen nog meer zeuren dan de vorige keer bij een volgende keer.

Op die manier kunnen ze sneller met minder moeite krijgen wat ze willen.

Experimenten met proefdieren.

Ook experimenten met proefdieren heeft aangetoond dat wanneer een gedrag intermitterend wordt versterkt bijvoorbeeld een kip laten pikken naar een knop en soms krijgen ze een beloning in de vorm van een traktatie dan zal  een intermitterend versterkt gedrag veel langer de voorkeur krijgen dan na de beloning volledig verwijderd is dan wanneer het gedrag samenhangend was versterkt zoals een beloning na elke poging.

Intermitterende versterking kunnen onze beslissingen beïnvloeden bij alle lagen van de bevolking. Deze techniek wordt bij verschillende domeinen van het leven toegepast.  Met inbegrip van investeringen, carrières, religie en relaties zal het mensen beïnvloeden. Het treft ons onderbewustzijn.

De niet-rationele motivatie.

Als mensen hun beslissingen zouden nemen op een logische basis alleen, dan zouden ze het risico berekenen en belonen op dezelfde schaal.

Net zo zouden ze hun beslissingen nemen. De beurs zou stijgen en voorspelbaar vallen en in verhouding staan tot de resultaten van de beursgenoteerde ondernemingen.

Casino’s zouden failliet gaan. Iedereen zou rijden met de maximumsnelheid. Natuurrampen zou minder kostbaar zijn. Er zou een drastische vermindering van de criminaliteit zijn als iedere crimineel elke keer werd betrapt. En niemand zou nog lijden aan stemmingswisselingen.

En slachtoffers van misbruik zouden consequent tegen het misbruik in ons leven reageren zonder enige stemmingswisselingen. Maar niemand van ons is het soort persoon als Mr. Spock.

We nemen vaak beslissingen met ons buikgevoel meer dan wij met ons verstand doen. We worden soms gedreven in de richting van te geloven wat we willen geloven in plaats van te geloven wat we waarnemen.

Dramatische emotionele impulsen  en stemmingswisselingen.

Net zo onvoorspelbaar als een jackpot of een orkaan, zijn mensen die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis vaak onderhevig aan dramatische emotionele impulsen  en stemmingswisselingen.

Deze willekeur maakt relaties van mensen die lijden aan een persoonlijkheidsstoornis een vruchtbare grond voor intermitterende versterking.

Er is een onderbroken versterking zowel van de kant van de persoonlijkheidsgestoorde individu als van de kant van degenen die het dichtst bij hen leven. Ook zij krijgen onbewust stemmingswisselingen wat aan hun energie en andere relaties afbreuk doet.

Het persoonlijkheid ontregeld individu is vaak bewust dat hij of zij de juiste zelfbeheersing ontbreekt. Dat is hoge pieken en zeer lage dalen heeft in zijn stemmingswisselingen. Ook is hij er zich vaak van bewust dat hun misbruik minder dan bevredigend is in de ogen van de niet narcist.

Zij vrezen dat hun gedrag zal leiden tot negatieve  gevolgen, verhoogde conflict, verlies van vertrouwen en respect of zelfs verlies van de relatie. Ze willen de situatie vaak goed maken en wensen dat er een beter resultaat is. (af en toe)

Echter, worden de meeste narcisten liever niet geconfronteerd met de wortel van het probleem. 

Vergeet niet dat ze op de hoogte zijn van hun stemmingswisselingen.

Ze willen het onaantrekkelijke vooruitzicht van eindeloze psychoanalyse voorkomen. Ook willen ze voorkomen dat ze hun tekortkomingen dienen toe te geven.

De narcist wilt niet behandeld worden als een probleem en gedwongen om medicijnen te nemen. Ze willen niet aangemerkt worden als iemand  met een “psychisch probleem”.

Status quo om verlating te vermijden.

Dus bewandelt de narcist(e) de lijn van aanvaardbaarheid, in een poging om de status quo te handhaven. Het is zo goed als zeker dat als de narcist(e) zo nu en dan probeert het “goed te maken” dat de status quo blijft.

Wanneer zij zien of aanvoelen dat ze de lijn zijn overgestoken en dat de niet NP het niet beseft is dat voldoende.  Eens in de zoveel tijd, kan de niet persoonlijkheidsgestoorde een grens zetten of dreigen te vertrekken. Maar meestal is dat van korte duur. Dus zo groot moet die vergoeding niet zijn.

Net als de persoon die een huis bouwt in de vloed zone, hopen ze dat ze de rit kunnen uitzitten. Dat is ” niet zo erg” denkt de narcist als ze af en toe een storm moeten verwerken. Dus denken ze dat ze krijgen wat ze willen zonder te hoeven veranderen.

Het Effect is uitputting door stemmingswisselingen van de narcist(e).

De niet persoonlijkheidsgestoorde individu (of Non-PD) wordt meestal uitgeput doorgebroken beloften en aanhoudende misbruik en zoekt naar een teken. Je zoekt een teken dat jouw investering in de relatie niet tevergeefs was.

Zij zijn als de persoon die naar een film gaan die blijkt een grote teleurstelling te zijn. Ze betaalden het geld om te kunnen kijken. Daardoor zullen ze blijven zitten tot het eind.

Uiteindelijk hebben ze de hoop dat er een goed deel van de film toch van kwaliteit zal zijn voordat hij voorbij is. Anders moeten ze wel hun domme beslissing toegeven.

De niet-PD kan proberen het uit te houden.

Hij of zij heeft daarbij de hoop op een liefdevolle, heen en weer bewegende relatie. De narcist kan of zal die hoop versterken tot het punt waar die hoop misbruikt wordt.

Echter, verliest de niet – NPD het hoofd er bij, omdat ze zich vastklampen aan elk teken van de PD. Elk teken kan bewijzen dat er een kans op verlossing bestaat.

Het persoonlijkheidsgestoorde individu kan af en toe zich verplicht voelen om wat vriendelijker te zijn. Dit kan vaak uit een gevoel van angst, verplichting en schuldgevoel zijn.

Maar het bedoelde onverwacht effect is ook dat daardoor de niet-PD precies krijgt wat ze willen.

Een Jackpot relatie. Ze blijven spelen, net als in een verslaving. Op den duur verliezen ze alles.

In beide gevallen zijn de partijen het slachtoffer van intermitterende versterking. Ze hebben de neiging om een geloof te ontwikkelen in wat ze versterken en  hopen dat zal gebeuren  over wat zij waarnemen dat er is gebeurd. Intermitterende versterking voedt die hoop en de status quo blijft daardoor behouden.

Het tegengif voor intermitterende versterking is consistentie wat bovendien stemmingswisselingen tegengaat.

Consistentie vereist dat je je emoties losmaakt van je intellect en beslissingen neemt en reageert op een bepaalde manier zelfs als het niet goed voelt.

Consistentie vereist nuchter oordeel. Daarbij betekent samenhangend gedrag  een vastberadenheid om te doen wat niet goed voelt in plaats van te doen wat goed voelt.

Samenhangende versterking zal zelden een beloning opleveren in de vorm van een bedankje van het persoonlijkheidsgestoorde individu in je leven.

Toch zal de beloning komen op de lange termijn in de vorm van samenhangend gedrag van hun kant. Hun motivatie zou kunnen zijn om slechte gevolgen van slecht gedrag te voorkomen. Het liep immers uit de hand.

Omgaan met intermitterende versterking – wat je niet moet doen:

 • Maak geen loze dreigementen. Dit zijn de raketbrandstof van intermitterende versterking. Met als gevolg dat je niet bereid bent om door te gaan met 100% bedreigen, maar niet als je een narcist bent!
 • Laat na om beloften te doen die je niet kunt houden. Verplicht jezelf tot het doen van 100% van de afspraken die je zegt dat je gaat doen.
 • Gebruik geen bedreigingen of beloften die je steeds herhaalt. Zeg ze een keer en dan opvolgen wat de reactie is bij hen.
 • Niet veel aandacht aan de bedreigingen en omstandigheden geven. Het is beter om een grens te hebben dat je blijft volhouden voor 100% dan dat je onregelmatige grenzen versterkt.
 • Niet met tussenpozen versterken door andere derden. Dit zal alleen maar je zwakte aantonen.
 • Niet zeuren! Dit ons vragen om dat je boodschap met tussenpozen wordt versterkt en zorgt voor stemmingswisselingen.
 • Niet bedelen! Vraag eens en voor altijd wat je wilt aan de narcist? Als je het niet krijgt dan neem je je macht terug en gaat je het zelf halen.
 • Niet blijven voeden van een machine die alleen betaalt 90% van wat je inbrengt.
 • Laat je huis bouwen in de uiterlijke waarden. Aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn zijn dat meestal!
 • Stop met vertrouwen op je buikgevoel. Vertrouw op wat werkt.

Omgaan met intermitterende versterking Wat kun je doen?

 • Vergeef jezelf voor je fouten uit het verleden en leren wat werkt.
 • Houd je grenzen en je beloftes, zelfs wanneer het ongemakkelijk voelt. Vergeet niet dat investeren in de “volgende keer” een risico inhoudt.
 • Net als een persoon die rondloopt in een casino, bepaal je hoeveel je bereid bent te verliezen voordat je weg loopt.

Omdat je je verleden en de manier waarop de narcisten je hebben behandeld niet kunt veranderen, kun je deze informatie op zijn minst gebruiken. Het gevolg zou zijn dat je meer zelfrespect zou hebben. Ook je zelfvertrouwen zou zich herstellen en je leven zou zich kunnen herstellen.

Laat me weten hoe het met je gaat. Deel dit artikel om andere te helpen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees