Haar reputatie versterken door de jouwe te beschadigen.

Alles in haar wereld is zwart en wit en jullie zijn allemaal ‘zwart’.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ze gooit alles wat ze kan tegen de muur in de hoop dat er iets blijft plakken.

Wees niet verbaasd – of ontzet – als ze buitensporige aantijgingen tegen je maakt in documenten die ze indient, in haar getuigenis tijdens de rechtszaak, op sociale media en met je vrienden.

Het promoten van haar versie van het verhaal is een deel van haar poging om de wateren te vervuilen en haar reputatie te versterken door de jouwe te beschadigen.

“Slutshaming” is een veelgebruikte tactiek om meisjes en vrouwen zich slecht te laten voelen over hoe ze zich kleden of gedragen.

Misschien zit je favoriete spijkerbroek bijvoorbeeld best strak, of draag je graag topjes die een klein decolleté laten zien. Je zou een reputatie kunnen ontwikkelen als een “ho” of “slet” omdat je ze draagt, ook al is er niets mis mee om jezelf uit te drukken door middel van mode. Studies suggereren dat vrouwen dit soort gedrag bijna net zo vaak vertonen als mannen. Dit soort gedrag komt voort uit diep seksistische sociale en culturele tradities die geloven dat vrouwenlichamen onderhevig zijn aan publieke commentaar, en het kan moeilijk zijn te accepteren dat deze kwetsende uitspraken niets te maken hebben met wie je werkelijk bent.

Dit soort reputatie kan heel moeilijk zijn om mee om te gaan, omdat het inherent kwetsend en oneerlijk is.

Je zult moeten beslissen in hoeverre je wilt voldoen aan de eisen van de samenleving en met hoeveel zelfexpressie je je prettig voelt. Praten met een adviseur kan helpen.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!