Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Razernij en de Razernij Cyclus van de narcist.

Razernij is een destructieve actie.

Het is de bedoeling om jou te kwetsen, eigenlijk om iemand of iets te breken. Razernij is ook blind en de aanval is vaak tegen een onschuldige hulpeloos persoon of kind. We spreken van een persoon die ‘in een blinde woede,’ of  ‘blind van woede is’ geworden.

razernij
Handbook Narcissism Recovery

Woede is explosief, wat betekent dat het niet gemakkelijk kan worden bestuurd wanneer het begint.

Razernij ontstaat wanneer een persoon voelt dat zijn macht wordt gedwarsboomd of gefrustreerd.

Tijdens de woede, gaat het geheugen verminderen en weet de persoon dikwijls niet wat hij doet. Om al deze redenen, noemt de professionele wereld wel zo’n woede dissociatieve woede.

Razernij werkt door het kortsluiten van de ervaring van schaamte dat betekent, het gevoel van minderwaardig of niet genoeg te zijn, of niet goed genoeg te zijn.

Bovendien kan razernij blinde woede worden in tegenstelling tot een helende en algemene ervaring en emotie.

Eveneens kan razernij worden gezien als een woede vertekend door geïnternaliseerde schaamte.

Hoewel elke razernij zeer schadelijk is in een relatie, is het zeldzaam dat razernij de enige primaire vorm van agressie is.

Cyclus van geweld.

In relaties, is razernij echt zeldzaam, maar woede heeft de neiging zich te ontwikkelen tot een patroon of een cyclus.

Dit wordt ook wel de “cyclus van geweld”, de “cyclus van misbruik,” of de “woede cyclus” genoemd.

razernij
Recover, Heal & Thrive Masterclass

Het meest zichtbare deel van de woede cyclus is de uitbarsting, die kan bestaan uit verbaal geweld, fysiek geweld, verslavend gedrag, of ook  kan het een dramatische vorm omvatten.

Een uitbarsting kan meerdere malen per dag of om de paar maanden optreden. Na de periode van de uitbarsting volgt een periode waarin opwinding van de primaire aanvaller laag is. Ze kunnen vriendelijk of berouwvol handelen.

Dit noemen ze ook wel de wittebroodsweken. Het verlangen naar controle blijft echter.

Signaal dat het narcisme betekent.

Een signaal dat het om narcisme gaat, is er als de primaire aanvaller niet bereid is om de uitbarsting later te bespreken op een zinvolle en eerlijke manier.

Excuses tellen niet mee. Vrij snel, zijn de verwachtingen van de razende persoon niet voldaan en de spanning fase begint opnieuw.

Spanning vervormt verder de perceptie daarom wordt  een routine gebeurtenis of kleine frustratie gezien als een groot misdrijf door de woedende persoon en heeft dit een uitbarsting als resultaat.

In een fase van woede, activeert de narcist sterk de vlucht of strijd. Dit maakt dat de narcist iedereen die hem (de woedende persoon) waarneemt vervolgens behandelt als een bedreiging of een vijand.

In deze vervormde waarneming, heeft het geen zin om eerlijke communicatie te stimuleren want de narcist ziet je als vijand.

Dat betekent dat zelfs de onverantwoordelijkheid (gedurende de razernij) niet past bij het zelfbeeld van de primaire aanvaller, hoewel zijn eigen vaak razende gedrag per definitie onverantwoord zal zijn.

Anderen  kunnen  stoppen met een bepaalde communicatie en dat ‘zet’ de primaire agressor aan tot vragen.

Wanneer je vraagt om verantwoording  kan dat het begin zijn van een nieuwe razernij.

Het effect dat de woede van de razende persoon teweeg, brengt op diegenen die met hem leven is dat ze voortdurend op eieren proberen te lopen om een uitbarsting te voorkomen.

De belangrijkste aanvaller, aan de andere kant zal na een razernij of woede episode zowel de neiging hebben om zich beter te voelen, en zal snel een ‘geheugenverlies‘ ontwikkelen over wat er gebeurd is.

Als je dat wenst, kunnen we over dit artikel praten wanneer je me bevriendt op Facebook. Alle links in het menu.

Als je dit artikel liked, becommentarieert of deelt, zul je misschien ook iemand onder uw kennissen kunnen helpen, waarvoor dank.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees