Categorieën
groeitaak Recent

Pilates kan je traumaherstel en zelfgenezing stimuleren.

Ben je in therapie om te herstellen van een slechte ervaring en zou je sneller meer vooruitgang willen zien?  Welnu, welkom op deze blog over een manier om de effectiviteit van trauma therapie te stimuleren met Pilates work-out. 

Ik heb Arianna Stout online gevolgd, een Pilates instructeur die lesgeeft vanuit haar eigen privéstudio en ook op andere plaatsen. Daaruit heb ik heel wat geleerd.

Pilates schept vaak een ervaring die precies het soort helende ervaring is waar ik altijd naar streef om mijn lezers te helpen vinden. Dus laten we beginnen!

Wat is Pilates? Hoe ziet een Pilates-sessie eruit?

Een beschrijving van wat Pilates is: Pilates is in de jaren twintig en dertig ontwikkeld door Joseph Pilates. Hij was als kind niet erg gezond en wijdde uiteindelijk zijn hele leven aan het verbeteren van zijn kracht. De methode die hij uiteindelijk ontwikkelde heette oorspronkelijk “Contrology”, omdat hij het zag als het gebruik van de geest om de spieren te beheersen. 

Zijn grote focus lag op de kernspieren en hoe deze verband houden met de ademhaling en de uitlijning van de wervelkolom. Hij was gepassioneerd over het hebben van een systeem waarin mensen beter ademen. En toen was hij gefascineerd door de vraag wat het hele lichaam moet doen om beter te ademen.

Youtube: Pilates voor thuis

Tegenwoordig is Pilates een reeks oefeningen die bedoeld zijn om controle, precisie, ademhaling en uitlijning te ontwikkelen.

Het doel is dat het lichaam perfect functioneert. 

Het is een op het hele lichaam gebaseerde, slimme bewegingsvorm die het lichaam in evenwicht brengt. Door echt te centreren en het adempatroon gezond te maken, kan de skeletuitlijning op een plek komen waar alles beter functioneert. 

Met Pilates krijgen geleidelijk de organen de ruimte die ze nodig hebben om goed te werken. De ademhaling verbetert zodat elke cel gestimuleerd wordt en zichzelf kan opruimen.

De Pilates-reformer is een groot deel van Pilates-oefeningen. Behalve de matserie, die allemaal op de mat wordt gedaan, zoals yoga.

De Pilates hervormer was de eerste baby van Joe Pilatus. 

Hij ontwierp het oorspronkelijk vanuit ziekenhuisbedjes, door de wiegveren. Een moderne Pilates-reformer heeft een frame en een horizontaal plat platform – bekend als de koets – die heen en weer rolt op het frame. 

Het is aan het frame bevestigd met veren, die kunnen worden aangepast om verschillende weerstandsniveaus te hebben voor verschillende mensen en oefeningen. Bij de oefeningen zit je soms. Soms lig je, soms sta je op de koets en beweeg je door met de voeten of handen op de voetensteun te duwen. Of door aan de banden te trekken, of allerlei andere bewegingen. 

De Pilates reformer biedt specifieke vormen van ondersteuning en terugkoppeling van het lichaam. 

Een ding waar ik op wil wijzen voor mensen die niet bekend zijn met Pilates, is dat de bewegingen in een beginnende Pilates-sessie geen moeilijke bewegingen zijn. Ik herinner me dat de beginnelingen in hun eerste sessie op hun rug liggen. Ze bewegen hun knieën naar hun borst en denken: “Dit is gemakkelijk.” 

Als je blijft oefenen, leer je dat je dezelfde beweging met andere spieren kunt maken dan je oorspronkelijk gebruikte. In latere lessen leer je dat je bewegingen kunt maken waarvan je niet had gedacht dat je ze zou kunnen, als je de juiste spieren gebruikt.

Deze andere vorm van intelligentie in het lichaam begint naar boven te komen. 

Voor sommige dingen moet je niet logisch nadenken. Je hoeft je alleen maar over te geven aan beweging. Om je lichaam te voelen en het te laten bewegen op een manier die zal doen wat je probeert te doen. Pilates work-out heeft veel stiekeme kleine zaken die je ertoe brengen die overgang te maken.

Soms, als ik probeer te beschrijven hoe Pilates work-out anders is dan yoga, zal ik je erop wijzen dat je bij Pilates niet lang bij een beweging blijft, en je stopt nooit lang met bewegen. 

In yoga houd je houdingen soms lang genoeg vast dat het vervelend of pijnlijk kan aanvoelen. Wat ik weet, kan op veel manieren heel nuttig zijn. Maar dat verschil wilde ik even aanstippen.

Hoe Pilates helpt bij het oplossen van trauma

Het zenuwstelsel kalmeren

Bij Pilates is ademen belangrijk. Het basaalste hulpmiddelen waar je mee kunt beginnen om het zenuwstelsel te reguleren is eenvoudig diep ademhalen. Maar ik merk dat mensen meestal op zoek zijn naar een grotere interventie. 

Het is zo gemakkelijk om te missen wat sommige diepe ademhalingen je brengen: een beetje rust van het zenuwstelsel, een subtiele toename van geaard zijn en het vermogen om wat helderder te denken. 

Dus het hebben van een oefening als deze die zo gericht is op de ademhaling, is erg nuttig om de mogelijkheid te scheppen om dat op te merken.

Qi is het Chinese woord voor energie. Adem is Qi.” Want adem is energie. Het is leven. En het is dit ding waar alle andere gezondheid om draait.

Dat is ook een schrijnend punt over trauma. Adem is een van de eerste dingen waar we ons op vastzetten, onbewust door snelle oppervlakkige ademhaling, wanneer we een trauma hebben.

Vastzittende spanning in lichaam en geest loslaten

Wat een ervaring vanuit een mentaal perspectief traumatisch maakt, is dat het het vermogen van je zenuwstelsel om ermee om te gaan overweldigt. En een van de overweldigendste ervaringen is om hulpeloos te zijn als er iets ergs gebeurt. 

Meestal als er iets groots en engs gebeurt, en je hebt er enige controle over, heb je de neiging om achteraf niet zo getraumatiseerd te eindigen.

Als we geen controle hebben, kan de vecht- of vluchtreactie vaak niet worden uitgevoerd. De persoon wordt fysiek en mentaal voorbereid om ergens mee om te gaan. Dan wordt hij verhinderd de acties te ondernemen waarop hij zich had voorbereid.

Peter Levine vertelt over dieren in het wild.

Ze ontsnappen aan een levensbedreigende ontmoeting. Als ze eenmaal veilig zijn, zullen ze het trauma letterlijk van zich afschudden, door zichzelf fysiek te schudden. 

Ze voltooien de fysieke actie waarop hun lichaam zich heeft voorbereid. Mensen doen dat om verschillende redenen niet.

Arianna ziet in de lichamen van mensen dat ze vast komen te zitten, en hun lichaam speelt in wezen die vecht- of vluchtreactie opnieuw af met elke stressfactor die op hun pad komt, hoe mild ook. Anatomisch, fysiek ziet ze dat in de psoas, de diepste bekkenspier. 

Het is de primaire spier die samentrekt in de vecht- of vluchtreactie, om je voor te bereiden op rennen of vechten. 

Als je daar vast komt te zitten, en de psoas blijft samengetrokken, verandert het fysiologisch alles wat er in het lichaam gebeurt volledig. 

Dit is waar ze haar opleiding als Pilates-instructeur overschrijdt en begint te praten vanuit haar observaties en ze leest ook andere bronnen. Maar ze ziet het de hele tijd. Door met de psoas te werken en het los te laten, dat is waar we beginnen fysiologische verandering te zien op elk niveau.

YouTube: The best psoas release

Omdat de psoas letterlijk misschien wel de meest kern van de kernspieren is.

Ze zitten vast aan de ruggengraat. Dus alles wat er met de psoas gebeurt, communiceert via het centrum van ons. Na verloop van tijd wordt de hormonale stroom geblokkeerd en worden regelmatige patronen veranderd, enz.

Dus door dingen weer open te stellen en los te laten, kan elke lichaamsfunctie terugkomen op een plek die natuurlijker is en meer vrijkomt. Dan wordt het mentale herstel daar echt door ondersteund.

Het hele lichaam en geest opnieuw verbinden

Al vroeg, toen Arianna Pilates begon te onderwijzen, merkte ze dat bij bepaalde lichamen de bovenkant van het lichaam en de onderkant van het lichaam niet dezelfde persoon leken. Later leerde ze dat dat een veelvoorkomend iets is dat opduikt na een trauma. 

Het is alsof de persoon in zijn midden wordt afgesneden. Arianna heeft keer op keer gezien hoe prachtig dit werk de boven- en onderkant van het lichaam verenigt. En dat is de definitie van gecentreerd zijn. Centreren zorgt ervoor dat het hele lichaam geïntegreerd voelt. 

Dat is waar Pilates work-out om draait. Genoeg energie en aanwezigheid naar iemands centrum brengen die een persoon kan bezetten en zich bewust kan zijn van zijn hele lichaam.

Gescheiden door trauma

Naast het feit dat de boven- en onderkant van het lichaam worden gescheiden, raken de geest en het lichaam van mensen vaak na vreselijke fysieke ervaringen gescheiden. 

Dat betekent dat je niet meer weet wat er in je lichaam gebeurt. Daar probeert ze als therapeut altijd aan te werken. Een trauma verwerken is vooral weer leren luisteren naar je lichaam.

Vergelijkbare patronen bij trauma

Arianna heeft met veel overlevenden van vele soorten trauma gewerkt, waaronder overlevenden van auto-ongelukken, hoofdletsel, seksueel trauma en ander geweld. Natuurlijk komt het bij elke persoon anders naar voren, maar er zijn vergelijkbare patronen. 

Mensen hebben de neiging om alles te willen doen om te voorkomen dat ze zich bewust worden van gevoelens in het lichaam die verband houden met hun trauma. Soms wijken mensen volledig af van zintuiglijk bewustzijn.

Een van de zaken die ze heeft gezien is dat door een slimme bewegingsvorm – en het kan elke slimme bewegingsvorm zijn – een persoon zijn kracht en aanwezigheid kan terugwinnen.

Omdat ze een manier vinden om in hun lichaam te zijn en controle te hebben over wat er gebeurt. En wanneer ze worden aangespoord om hun adem te gebruiken, beginnen ze daadwerkelijk weer te ademen.

YouTube: Pilates Reformer Beginner work-out

Laten we teruggaan naar de Pilates hervormer. 

Een ding over de Pilates reformer is dat ze als instructeur geen studenten in handen hoef te hebben. Ze kunnen volledig onafhankelijk zijn en toch ondersteuning hebben. 

Onder hun voeten, onder hun hoofd, onder hun rug. Die ondersteuning van de Pilates reformer apparatuur geeft zoveel terugkoppeling aan informatie en inzicht. Mensen kunnen dan bewegen, uitzetten en inkrimpen. In wezen vervullen studenten uiteindelijk de zo goed mogelijke functie van ademhaling, met hun hele lichaam, via de Pilates reformerapparatuur die hen ondersteunt. 

Ik denk dat elke positie waarin iemand zich kan bevinden waarin hij steun kan voelen en steun kan aanvaarden, zulke diepgaande effecten kan hebben.

Body work-out voor thuis

Letterlijk aarden.

De Pilates apparatuur geeft veilig een deel van het sensorische systeem terug dat zo overstuur is geraakt door trauma. En Arianna kan zeggen: Voel dit. Voel je handpalmen. Voel de ruimte achter je hart. Maar ze hoeft niet iemand aan te raken die niet aangeraakt wil worden, om die punten te maken. En dat kan heel belangrijk zijn voor iemand die werd misbruikt.

Een van de acties die ze zo leuk vindt aan Pilates, is dat ze in elke les een instructie kan geven die heel klein is. Die kleine wijzigingen maken een groot verschil in hoe je beweegt of wat je voelt. En vanwege de instructie moet je nadenken: “Doe ik het op die manier? Of op een iets andere manier?” 

Je vindt voortdurend van die kleine aanpassingen die zoveel beter voelen. Of het gevolg van die kleine aanpassingen is dat je zoveel meer kracht kunt geven. Of hierdoor kun je het stuk veranderen wat je echt nodig hebt. Je vindt het leuk om dat detail te leren. Het is alsof je eindelijk een handleiding hebt voor het bewegen van het lichaam.

Arianna bevordert op die manier Pilates zelfbewustzijn en onafhankelijkheid. 

Het is zo krachtig om te leren bewust te zijn van verschillende delen van het lichaam tijdens elke beweging. Om ons hele lichaam te kunnen bezetten en zintuiglijke informatie te krijgen die vanuit ons hele lichaam tot ons bewustzijn doordringt. 

In Pilates praten we vaak over hoe het de bedoeling is dat we zoveel informatie opnemen van het contact van onze voeten met de oneffen grond. Maar in de moderne wereld voelen we zelden de grond met onze voeten. Daarom doen we Pilates altijd zonder schoenen aan.

De eerste oefening in elke sessie is voetenwerk. Je voeten plaats je in een reeks verschillende posities. Vervolgens beweeg je je hele lichaam vanuit die verschillende soorten geaarde posities. Dus je begint met het grondig verkennen van geaard zijn. Letterlijk.

Arianna vindt dat die steun en geaardheid mensen helpt zich dan veilig genoeg te voelen om hun kracht op te merken en zich meer aanwezig te voelen. 

Als iemands lichaam fysiek wordt bewaakt, als hun hoofd altijd denkt en probeert alert te zijn, kunnen ze niet erg aanwezig zijn. Dit soort in je hoofd zijn, of hyperwaakzaamheid gaat meestal samen met trauma. Ons zelfgevoel wordt zo verstoord door trauma dat mensen het gevoel hebben niet meer te weten wie ze zijn. 

Dus in therapie via Pilates work-out proberen ze mensen te helpen weer in contact te komen met wie ze zijn. Arianna denkt niet dat je een gevoel van jezelf kunt hebben als je niet aanwezig bent. 

Als je altijd een stap in de toekomst bent, of iets wat al voorbij is, opnieuw beleeft, ben je niet volledig aanwezig. Wanneer je eindelijk in staat bent om volledig aanwezig te zijn in het huidige moment, dan kun je jezelf weer gaan voelen en herkennen.

Arianna’s specifieke stijl van Pilates-instructie

Arianna zegt dat een deel van wat ze hier heeft gezegd buiten het bestek van haar opleiding als Pilates-instructeur valt. Omdat ze Pilates echter al zo lang heeft onderwezen, en omdat ze geïnteresseerd is in elke manier waarop Pilates lichamen beïnvloedt, heeft ze over veel gedachten gesproken die meer voortkomen uit het een heel lange tijd observeren van lichamen en bewegingspatronen.

Op die manier ontwikkelt ze haar eigen wijsheid buiten de opleiding die ze heeft gekregen. Door te lezen en door de dingen die ze ziet te proberen begrijpen, want dat is een drive van haar.

De achtergrond begrijpen van de Pilates bewegingen

Ze heeft les op een manier dat er diepgang in zit, zodat de studenten (klanten) begrijpen wat de achtergrond is bij de dingen die ze doen. Dat is ook constant in ontwikkeling, alhoewel de basis voor altijd geldt.

Ze is ook erg geïnteresseerd in afstemming, zowel als het gaat om structuur als het gaat om denken. Structuur en denken voeden elkaar.  Arianna is erg geïnteresseerd in alles waardoor het lichaam perfecter kan functioneren, zodat we efficiënter zijn en we ons beter voelen, en onze beweging is er mooier door. 

Ze is danseres en heeft dus de wens dat bewegingen mooi zijn, zowel esthetisch als functioneel. Arianna voelt haar ook een opvoeder. Ze wil alles wat ze weet doorgeven om mensen te helpen beter te bewegen en te ademen.

Arianna geeft vaak meer informatie dan alleen hoe we de beweging moeten doen. 

Ze zal bijvoorbeeld vaak zaken zeggen als: “Als je het op deze manier doet, zul je uiteindelijk die spieren aanspreken die deze beweging die je dit voordeel geeft, zullen voorkomen, en je zult ook merken dat je adem ondieper zal zijn.” Of zoiets. 

Dus dan kunnen we testen hoe je het op deze en die manier doet, en je hebt altijd gelijk! Ze leren veel over hoe alles met elkaar verbonden is.

Sommigen zullen misschien zeggen dat je die details niet nodig hebt. Dat je het werk gewoon kunt vertrouwen. Deze stijl van instructie geven past bij bepaalde mensen.

En soms is het ook geweldig om les te krijgen van verschillende leraren en meerdere perspectieven en verschillende instructies over dezelfde beweging te krijgen.

Hoe te beginnen?

Laten we het hebben over iemand helpen met Pilates te beginnen die probeert te herstellen van een trauma en het moeilijk vindt om nieuwe dingen te proberen. Sommigen zullen liever starten in een groep, anderen zullen privésessies verkiezen.

Arianna heeft thuis een studio met twee reformerapparaturen, dus ik kan met maximaal 2 mensen tegelijk werken. Ze doet ook privésessies via Boulder Parks en Rec.

Meestal bestaan er drop-in lessen met programma’s die over het algemeen een betaalbare manier zijn om te beginnen. 

Er zijn daar wat drop-in lessen. Je kunt je ook inschrijven voor een reeks lessen elke winter, lente (twee sessies – voor en na de voorjaarsvakantie), zomer en herfst. 

Voor een eerste les kan het goed aanvoelen om niet alleen te gaan, om mensen te ontmoeten voor de eerste les, en dan samen te gaan. 

Heeft dit artikel je geholpen met je reis om te genezen of om anderen te helpen genezen? Is er iemand of iets anders wat je graag zou willen dat ik bespreek, of aanvullende informatie die je zou willen zien? Reageer hieronder a.u.b.!

Waardering: 1 uit 5.

Lees Meer

Lichaam-ziel connectie: Hoe ons verbinden met onszelf? Deel 2

Trauma en traumazorg in Europa

Essential oil stimulates your limbic system

Hoe de nervus vagus stimuleren voor stressreductie?

Creativiteit ontwikkelen werkt helend.

button over gezondheid

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren