Neurofeedback zal je traumaherstel stimuleren!

Neurofeedback zal je traumaherstel stimuleren!

Voor dit bericht wil ik iets bespreken dat de laatste tijd veel aandacht heeft gekregen in de traumatherapiegemeenschap, maar dat ik niet gemakkelijk te begrijpen vond: Neurofeedback. In mijn zoektocht om neurofeedback beter te begrijpen, las ik over een paar verschillende neurofeedback – aanbieders, deed ik wat internetonderzoek.

Waarom neurofeedback?

De belangstelling voor het gebruik van neurofeedback om trauma te behandelen is de afgelopen jaren grotendeels te danken aan de inspanningen van Bessel van der Kolk. Bessel is een internationaal geprezen clinicus, onderzoeker en docent over posttraumatische stress. 

Van der Kolk zei in een recent interview op Psychotherapy.net dat een van de grootste veranderingen in zijn denken in de afgelopen jaren te wijten was aan zijn blootstelling aan neurofeedback.

“Door te leren hoe ik kwantitatieve EEG’s moest interpreteren, kon ik beter visualiseren hoe de hersenen informatie verwerken en hoe ongeorganiseerd de hersenen worden als reactie op trauma.

Wat het nodig maakte om naar andere, niet-interpersoonlijke therapieën te zoeken, was het besef, gevolgd door onderzoek dat dramatisch illustreert hoe getraumatiseerd je kunt worden door het interfereren bij gebrek aan het vermogen om met andere mensen nieuwsgierig, open en levend te voelen. 

Een recente pilotstudie,  geschreven door Mark Gapen, van der Kolk en anderen, vond dat neurofeedback de symptomen van PTSD aanzienlijk verminderde en de emotieregulatie verhoogde bij meervoudig getraumatiseerde personen met therapieresistente PTSS. 

Een vervolgonderzoek heeft nu aanvullende gegevens verzameld die nu men analyseert. Velen kijken reikhalzend uit naar de resultaten van dit onderzoek.

Mijn informatiebronnen

De eerste kennismaking van mijn bron met neurofeedback was in de vorm van een hersenkaart gemaakt door Betsy Carr van Aspen Neurofeedback in Longmont, CO. Hieronder staat meer over wat een hersenkaart is. 

Ze sprak toen met Betsy over haar interpretatie van haar hersenkaart. Later ervoer ze neurofeedback met behulp van het niet-traditionele NeurOptimal ® – systeem, gecombineerd met caniosacrale release geleverd door Joy Om uit Boulder, CO. Ten slotte had ze een geweldig gesprek met het team van Interactive Brain Analysis (IBA), waaronder Debi Elliot, Carolyn Dimson , en Sharon Day, over neurofeedback en de andere biofeedback-behandelingen die ze bieden. 

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een vorm van biofeedback, dus laten we beginnen met het definiëren van biofeedback. Biofeedback is interactie met een soort meting van sensoren aan de huid. 

Biofeedback gebruikt men om een ​​persoon bewust te maken van bepaalde processen in hun fysieke lichaam waarvan ze zich normaal niet bewust zijn, zoals hersengolfactiviteit, ademhalingspatronen, hartslag, temperatuur, spierspanning of zweetklieractiviteit. 

De persoon ontvangt realtime-informatie over die processen. Dat biedt de mogelijkheid bom te leren deze aan te passen voor een gezonder functioneren.

Neurofeedback is een vorm van biofeedback die hersengolven meet en zelfregulatie van de hersenfunctie leert. In een neurofeedbacksessie meet men hersengolven met een Electroencephalograph (EEG). 

De clinicus plaatst elektroden op specifieke locaties op de hoofdhuid om passief hersengolven te meten. Als je een wetenschappelijke nerd bent, ben je geïnteresseerd om te weten dat het EEG spanningsfluctuaties meet als gevolg van ionische stroom  in de neuronen  van de hersenen. 

Maar het belangrijkste is dat men de gemeten hersengolven kan vergelijken met gewenste hersengolven. Men geeft een soort signaal aan de persoon over hoe hun gemeten hersengolven zich verhouden tot de gewenste hersengolven. 

Dat is de terugkoppeling. Het brein van de persoon kan dan uitzoeken hoe het zich moet aanpassen om hersengolven te maken die meer op het gewenste patroon lijken.

Waar is het goed voor?

Debi Elliott noemde veel aandoeningen waarvoor biofeedback in het algemeen, en neurofeedback in het bijzonder, goed kan zijn: ADD, leerstoornissen, hoofdletsel, angst, depressie, chronische pijn, slaapstoornissen, tinnitus, hoge bloeddruk, stressreacties, obsessief-compulsieve stoornis. 

Ze legde uit dat omdat psychologisch trauma in veel van deze aandoeningen een groot deel van het beeld kan zijn, het een diepgaand effect kan hebben op hersengolfpatronen.

Zoals Joy het uitlegde, ondersteunt neurofeedback het hele centrale zenuwstelsel om efficiënter, veerkrachtiger en flexibeler te worden. Daardoor komt het centrale zenuwstelsel in het huidige bewustzijn in tegenstelling tot ingehaald in het verleden of de toekomst. 

Joy vertelde dat de meeste van haar cliënten aangeven zich meer ontspannen, minder angstig, minder emotioneel reactief, mentaal helderder en minder vatbaar voor verslavend gedrag te voelen na neurofeedback. 

Ze beweerde ook dat het koppelen hiervan aan zachte, hands-on craniosacrale release-technieken helpt bij het integreren van de nieuwe neurale patronen die door neurofeedback zijn geleerd.

neurofeedback
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Verschillende soorten neurofeedback

Een ding dat ik vrij snel ontdekte nadat ik neurofeedback begon te onderzoeken, is dat er verschillende soorten neurofeedback zijn. Dit is waar dingen voor mij verwarrend werden.

Traditionele neurofeedback

Het type neurofeedback dat ik heb besproken met de aanbieders van IBA en Aspen Neurofeedback beschouwt men als een traditionele neurofeedback-aanpak. Bij traditionele neurofeedback is de eerste stap een eerste “hersenkaart”. Die doet men door veel elektroden rond de hoofdhuid te plaatsen om verschillende soorten hersengolven te meten. (Kanttekening: deze elektroden zijn geplaatst met een goopy gel. Dus wees voorbereid op rommelig haar na neurofeedback.)

Zodra de hersenkaart is gemaakt, analyseert en interpreteert men de resulterende hersengolfpatronen  en vergelijkt men ze met gerapporteerde symptomen. Op basis hiervan maakt men een plan hoe je je hersengolven kunt trainen om te veranderen. Het interpreteren van de initiële hersenkaart en het ontwikkelen van een hersentrainingsplan vereist veel expertise.

Tijdens de daaropvolgende trainingssessies meet men de hersengolven van de cliënt gemeten een activiteit zoals het spelen van een videogame of het kijken van een film. 

Wanneer de hersengolfpatronen overeenkomen met de gewenste patronen, gaat het videogamepersonage of de film verder zoals gewenst. Als ze niet overeenkomen met de gewenste patronen, stopt het spelpersonage of de film. De hersenen bedenken dan hoe ze de verschillende hersengolven in het gewenste patroon kunnen veranderen, om het spel of de film weer op gang te krijgen.

NeuroOptimal® Neurofeedback

In mijn internetonderzoek merkte ik dat veel providers een alternatieve neurofeedback-aanpak gebruiken die is ontwikkeld door NeurOptimal®. Het NeurOptimal®-systeem vereist geen hersenkaart en houdt geen rekening met symptomen of doelen. 

Het vereist ook geen kennis van hersengolven door de provider. In plaats daarvan meet het de stabiliteit in de tijd van hersengolven. Feedback geeft men via geluid, meestal muziek. 

Wanneer het systeem detecteert dat de hersengolven minder stabiel worden dan ze waren, geeft men terugkoppeling aan de hersenen als een klik of kras in het geluid. Deze terugkoppeling creëert een kans voor de hersenen om zichzelf aan te passen als reactie.

Er zijn nog veel andere vormen van neurofeedback. Een interessant artikel om te lezen als je meer informatie wilt is Wat is Neurofeedback van Diane Roberts Stoler. 

Ervaring en conclusies

Je kunt nieuwe dingen met scepsis en optimisme te benaderen, toch is verdere informatie belangrijk.

Hersenkaart neurofeedback

Met Betsy bij Aspen Neurofeedback krijg je de kans om de stap van het in kaart brengen van de hersenen te ervaren. Deze stap kost vaak enkele honderden dollars. Je kunt ze voor die prijs niet meenemen. Maar misschien kun je wel zaken herinneren achteraf.

Mijn bron was nogal verrast door de resultaten. Ze had het gevoel dat de hersenkaart niet goed overeenkwam met haar eigen gedachten over het functioneren van haar hersenen. Ze drukte haar verbazing uit.

Betsy legde uit dat onze hersenen zo flexibel zijn dat we soms in staat zijn om te compenseren voor tekortkomingen in een gebied met een sterkte in een andere. Dat lijkt haar logisch, al zou ze meer vertrouwen hebben gehad in de methode als de hersenkaart was afgestemd op haar eigen beleving van mijn brein.

Ze wou dat ze het team van IBA haar hersenkaart had kunnen laten zien. Mijn bron was diep onder de indruk van hun duidelijke uitleg van de sterke punten en beperkingen van de verschillende soorten biofeedback die ze bieden. Ook over hoe ze kiezen welke methoden ze bij een bepaalde klant gebruiken was zeer sterk. 

Toch ging ze haar vertrouwen op de diepte van hun expertise.

Ze was zeer verheugd over hun enthousiasme voor hun werk. Betsy gaf het gevoel dat ze precies hadden kunnen uitleggen waarom haar hersenkaart anders was dan ze had verwacht. Waarschijnlijk verschillende soorten biofeedback hadden ze kunnen voorstellen die precies de problemen zouden hebben aangepakt die ze het meest wil verbeteren in haar eigen mentale leven.

NeurOptimal ® neurofeedback met craniosacraal therapie

Ze vond Joy’s combinatie van NeurOptimal ® neurofeedback met craniosacraal therapie zeer geruststellend. Mijn bron kwam uit die sessie en voelde haar ontspannen, en  geborgen. In het begin probeerde ze een patroon te begrijpen voor de klikken die ze hoorde in de muziek. Ze kon ze nooit in verband brengen met iets wat ze opmerkte in haar gedachten of gevoelens of haar algemene mentale toestand. Het voelde heel willekeurig. 

Bovendien heeft ze geen bewuste wijzigingen kunnen aanbrengen in de feedback. Na een tijdje stopte ze met proberen het uit te zoeken. Joy zei dat veel mensen er tijdens slapen. Het is dus duidelijk geen bewuste vorm van feedback. Maar de sessie was heel, heel rustgevend. Ze voelde haar uitzonderlijk kalm en geaard voor de rest van die dag.

Moeite om te begrijpen hoe het NeurOptimal®-systeem werkt. 

Het systeem vergelijkt het huidige signaal met het signaal dat er net voor is genomen. Daarentegen vergelijkt het traditionele neurofeedback het huidige signaal met een gewenst signaal op basis van de initiële hersenafbeelding. 

Het is niet duidelijk wat de voorkeur heeft. Wat ze met zekerheid kan zeggen, is dat de moeilijkheid om specifieke informatie over het NeurOptimal®-systeem te vinden, haar sceptisch maakt .

Het NeurOptimal ® -systeem is relatief goedkoop in aanschaf en vereist geen expertise in het interpreteren van hersengolfpatronen. 

De provider hoeft alleen de (relatief weinig) elektroden op hun plaats te zetten en het systeem aan te zetten. De lage kosten en het gebruiksgemak kunnen deels verklaren waarom er zoveel meer NeurOptimal ® -aanbieders zijn.

De bottom line uit haar ervaring is dat als je het geld hebt, zou je vandaag nog schrijven met het team van IBA om wat voor plannen ze dachten dat het beste zou voldoen aan jouw doelen. 

Ze hebben samen 76 jaar biofeedback-ervaring en 43 jaar neurofeedback-ervaring. Als je het soort persoon bent dat moet begrijpen hoe dingen werken, en redenen nodig hebt om jouw zorgverleners te vertrouwen dan heb je daar een goede reden.

Het idee achter traditionele neurofeedback is vrij duidelijk. De diepgaande kennis die het team van IBA liet zien was overduidelijk. 

Als je niet het geld hebt om traditionele neurofeedback sessies te doen bij IBA, zou je kunnen teruggaan voor meer werk met Joy Om. Dan zou je zeker kunnen overwegen om haar systeem te huren voor meer sessies thuis.

Hoe lang duurt het?

Over hoeveel sessies er nodig zijn om resultaten te ervaren zijn ze het er allemaal over eens dat er bij de meeste mensen een merkbare verschuiving lijkt te zijn tussen de 10 en 20 sessies. Voor mensen met ernstige symptomen was iedereen het erover eens dat er misschien meer sessies nodig zijn.

Hoeveel kost dit?

Op het moment van schrijven kost een introductiesessie van een half uur bij IBA $ 25. De initiële brain mapping begint bij $ 400 als je contant of met krediet betaalt en geen schriftelijk rapport nodig hebt. Daaropvolgende neurofeedback – hersentrainingssessies zijn $ 100 per stuk als je contant of met een creditcard betaalt. 

IBA wordt door sommige verzekeringspolissen gedekt als een aanbieder buiten het netwerk. Zij bieden je aan om je te helpen jouw verzekering te controleren om te zien of hun diensten gedekt zijn.

Joy Om biedt neurofeedback-sessies in combinatie met craniosacrale release voor $ 100. Ze is ook gedekt als een provider buiten het netwerk door sommige verzekeringspolissen. Een andere optie is om een ​​NeurOptimal®-systeem van Joy te huren om een ​​week mee naar huis te nemen voor $ 200. 

Dit is mogelijk omdat NeurOptimal® eenvoudig in te stellen is en geen klinische expertise vereist om te werken. Als je zeven sessies per week zou doen, zou je op deze manier 21 sessies kunnen volbrengen voor slechts $ 600.

Aspen Neurofeedback zegt dat ze een studiebeursfonds hebben opgericht via bedrijfssponsors en particuliere donoren, dat de kosten van neurofeedback kan subsidiëren voor degenen die in aanmerking komen.

Meer informatie

Ik wil graag een vervolg geven aan dit bericht, met meer informatie. Als deze post meer vragen voor je oproept, zoals voor mij, deel ze dan in de opmerkingen. Ik zal blij zijn om te proberen om de antwoorden op te graven en ze te delen met jullie allen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees