Categorieën
kunst Nederland België Nederlandstalig Recent

Wraak een komedie over narcisme

“Vengeance” – Wraak volgt een late jaren ’30/begin jaren ’40 “Xennial” (Novak) die een vage persoonlijke connectie probeert te melken om een ​​echte misdaadpodcast te maken.

Op het eerste gezicht lijkt “Vengeance” – Wraak een typische vis-uit-water-komedie: Ben Manalowitz (schrijver/regisseur BJ Novak ) is een zelfingenomen, commitment-fobische journalist uit Brooklyn die een uitgebreid bezoek brengt aan het kleine stadje West Texas, waar hij uitsteekt als een Harvard-sweatshirt bij een monstertruckrally. Maar die komische culturele kloof is slechts een van de vele, vele dingen die Novak aan zijn hoofd heeft in zijn speelfilmdebuut, dat ook dienst doet als een eigentijds sociaal denkwerk en een echte thriller. 

(L naar R) Boyd Holbrook als Ty Shaw en BJ Novak als Ben Manalowitz in VENGEANCE, geschreven en geregisseerd door BJ Novak en uitgebracht door Focus Features. 
Krediet: Patti Perret / Focus-functies

Met andere woorden: het is een film over een echte misdaadpodcast! 

Nadat hij enigszins onwaarschijnlijk is gestrikt om de begrafenis bij te wonen van een toevallige affaire genaamd Abilene (Lio Tipton), ziet Ben een kans om een ​​’existentieel misdaadverhaal’ te creëren over de moderne staat Amerika (en natuurlijk een dood blank meisje). Zie je, ook al stierf Abilene aan een overdosis drugs, haar broer Ty (Boyd Holbrook) is ervan overtuigd dat ze is vermoord door een drugskartel. 

En onder het mom van onderzoek naar de dood van Abilene, besluit Ben een podcast te maken over de conservatieve drang van een klein stadje om zich tot samenzweringstheorieën te wenden om de problemen van het leven weg te redeneren. Maar hoe dieper Ben graaft, hoe meer geheimen hij onthult – en hoe meer hij zijn eigen aannames in de grote stad in twijfel begint te trekken.

Nadenken over de toestand van de wereld

Zoals hij bewees met zijn FX-show ‘The Premise’ in 2021, heeft Novak duidelijk zijn post-‘Office’-jaren besteed aan diep nadenken over de toestand van de wereld. En terwijl de mix van tonen in zijn speelfilmdebuut af en toe doet denken aan het werk van de gebroeders Coen, geeft Novaks openlijke intellectualisme “Vengeance” – Wraak zijn eigen ongebruikelijke ritmes. 

Je weet nooit precies waar het heen gaat, en dat is het leukste eraan. En Novak krijgt geweldige ondersteunende wendingen van acteurs die drie zeer verschillende smaken Texaans spelen: Ashton Kutcher , J. Smith-Cameron en vooral Holbrook.

Het is dan ook jammer dat de film ongeveer half zo slim en tot nadenken stemmend is als hij denkt dat hij is. “Vengeance” – Wraak heeft te veel aan zijn hoofd om volledig te begrijpen, terwijl Novak springt van ideeën over verbintenisvrije moderne dating naar de menselijke kosten van de opioïde crisis naar de tribale scheidslijnen van de online “hot take” – cultuur. 

Moraliteitsspel

En in een poging om de Texanen op de ene manier niet te betuttelen, eindigt Novak met het neerbuigen van hen op een andere manier, waarbij ze de “authenticiteit” van hun kleine stad vieren op een manier die alleen maar diep aanvoelt. “Vengeance” – Wraak blijkt uiteindelijk een beetje moraliteitsspel te zijn met een moraal die onverdiend aanvoelt. Toch is de reis ernaartoe uniek genoeg (en grappig genoeg) om aan te bevelen. 

Nominaal R. 107 minuten. 
Regie: 
BJ Novak
Met: 
BJ NovakBoyd HolbrookDove Cameron, Issa Rae, Ashton Kutcher, Isabella Amara, J. Smith-CameronLio Tipton
John Mayer
“Vengeance” – Wraak draait momenteel in de bioscoop.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren