Categorieën
Recent symptoom van een stoornis zelfzorg

Overleven door bevriezen

Mensen zullen de ervaring van bevriezen vaak beschrijven als “ik voelde me vast” of “ik kon me niet bewegen” of “ik voelde me verlamd”.

De langetermijneffecten van een bevriezingsreactie kunnen eruit zien als angst, chronische pijn, migraine en andere chronische geest-lichaam symptomen.

Dissociatie is een adaptieve reactie op dreiging en is een vorm van “bevriezen”.

Het is een strategie die vaak gebruikt wordt door ons zenuwstelsel wanneer vechten of rennen (vluchten) geen optie is. Dit kan gebeuren in chronische en/of overweldigende situaties in kindertijd en/of traumatische gebeurtenissen.

Bevriezen en dissociatie zijn eigenlijk tekenen van een veerkrachtig zenuwstelsel!

Eentje die je in moeilijke momenten hielp om te gaan met de moeilijke ervaringen/gevoelens/situaties waarin je zat. En het werkte – omdat je het overleefd hebt!

Maar met het helen van onze geest en lichaam willen we niet alleen overleven (toch? ), ideaal willen we ons verbonden voelen met onszelf en de wereld om ons heen. Dit kost tijd! Heling vergt werk (zowel begeleid als/of zelfgerei).

Toen ik mezelf genas van chronische pijn voelde het niet als een wandeling in het park, maar het veranderde mijn leven!

Gebruik de somatische praktijken om je zenuwstelsel zachtjes te laten bewegen naar een veiligere ervaring van het voelbare gevoel.

Een paar keer per dag herhalen! Deze helpen je om weer contact te maken met je zintuigen, je vaguszenuw te activeren en na verloop van tijd helpen bij de integratie. Deze praktijken zijn het effectiefst wanneer ze worden gedaan naast andere therapieën en genezing zoals: somatisch ervaren, interne familiesystemen delen werken, NLP, mindful bewegen (Qigong, yin yoga, tai-chi) en herscholing in de hersenen.

Het zenuwstelsel genezingsprogramma CFS School kan je helpen om te herstellen van chronische geest-lichaam chronische aandoeningen zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, chronische angst, chronische pijn, fibromyalgie, darmgevoeligheid, post virale syndromen en meer.

Je kunt je vandaag inschrijven om je uitgebreide en holistische somatische en trauma-geïnformeerde zenuwstelsel heling te starten! Je kunt ook groeitaken doen (link in het menu) gratis herstelprogramma’s vinden in het menu en somatische oefeningen vinden in de categorie zelfzorg

over zelfzorg

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren