Hoe kunnen we genezen van narcistisch gedrag dat we ondergingen?

Reading Time: 5 minutes

Ontluisterende voorbeelden van narcistisch gedrag van ouders leren kennen.

Sommige onder u zullen de volgende 2 uur besteden aan het lezen van elk bericht dat over narcistisch gedrag verteld wordt. Eindelijk beseffen ze dat ze zelf niet gek zijn.

Gezien wat ze lezen, hadden ze dat nog niet gezien, tot ze er meer over lezen en voorbeelden zien van narcistisch gedrag wat anderen hebben meegemaakt.

Er is dan zoveel herkenning. Misschien ga je nu eindelijk je onafhankelijkheid verklaren ten overstaande van jouw narcist. Dat zou een symbolische wedergeboorte zijn. Kies er nu een datum voor.

We kunnen dat gerust vieren in onze Facebook Groep. Volwassen kinderen van narcistische ouders.

Daar vind je de steun die je nodig hebt. Het is normaal als je nieuw bent in het ontdekken van het narcistische proces dat je echt kunt worstelen. Je kunt het zelf moeilijk hebben om een commentaar te schrijven.

Je eigen verhaal over je narcistische ouders ontdekken.

Het idee dat je bijvoorbeeld over je moeder gaat vertellen dat ze een narcistische ouder is, doet je zelf al schuldig voelen. Het wordt zo gemakkelijk automatisch aangenomen dat moeders per definitie goed zijn.

Voor het grootste deel kan dat diep geworteld zitten in de soort godsdienstige opvoeding die je speciaal van je narcistische ouder hebt ontvangen.

De relatie die je had met je narcistische moeder zal zeker als je een dochter bent van invloed zijn op je gehele leven. Uiteindelijk is je moeder je rolmodel. Over je moeder praten met vrienden was nooit een onderwerp dat we gewoon zijn om over te praten.

Maar ik hoop dat je door deze blog je niet meer zo alleen voelt.

Wil je nog meer nabijheid en wens je je angsten te ventileren bezoek me dan en zend me een persoonlijk bericht op mijn Facebook profiel. Het kan de eerste keer zijn dat je er over vertelt en dat is een belangrijke stap, hoe moeilijk ook.

Het valt me ook op dat een narcistische moeder dikwijls een duo vormt met een zeden delinquent. Dat alleen al kan het zeer moeilijk maken om er over te praten omdat het best mogelijk is dat de ervaringen die je als kind hebt zo walgelijk zijn dat je ze moeilijk onder ogen kunt zien.

Maar het is tijd voor een verandering.

Je hoeft niet meer zo alleen te zijn. Je kunt suggesties gebruiken en opmerkingen van mensen met gelijkaardige ervaringen want die zijn een middel om je te helpen door je ervaringen.

Overwinnen van het schuldgevoel dat je zou aangepraat worden mocht je moeder het weten is ook al een stap.

Ze kan je gaan vertellen dat er geen reden is om ongelukkig te zijn over het verleden omwille dat je een vriend, een man of kinderen hebt.

Maar als je de gebeurtenissen op een rijtje zet, de scheldpartijen, de valse beschuldigingen dan is dat een reden om niet meer met haar te praten tot ze zich verontschuldigd.

Je hoeft niet zeker te zijn of je moeder een 100% narcist(e) is om te genezen van narcistisch gedrag.

Ook zij kan een slachtoffer en zondebok zijn, in haar relatie met haar moeder.

Misschien is er nog een beetje mogelijkheid dat ze wat empathie heeft.

Misschien door haar kinderen vreselijk te behandelen wil ze haar eigen moeder behagen door ze dezelfde opvoeding te geven die zij van haar moeder heeft gehad?

Heb je een broer die ze beter behandelt?

Ben je eigenlijk meer begaafd dan je ooit dacht en werd verteld?

Ben je een middelste kind?

Als je iets onderneemt, wordt dit belachelijk gemaakt en ontvang je dan een nep sarcastisch enthousiasme?

Dit zijn wellicht allemaal vragen die je je gaat stellen als je verder leest over narcisme.

Het is niet zo vanzelfsprekend om je persoonlijk verhaal te vertellen en te genezen van narcistisch gedrag.

Elk gebeurtenis van narcistisch gedrag van jouw verhaal kan je samenbrengen met mensen met dezelfde achtergrond en hen helpen.

Volwassen kinderen van narcistische ouders zoeken andere volwassen kinderen van narcistische ouders op om ervaringen uit te delen zoals over opvoeding van de kinderen.

In het algemeen hebben die volwassenen een toewijding om anderen te helpen omdat ze niet opnieuw in de netten van een narcist zouden vallen.

Er zijn immers twee richtingen: Aan de ene kant een slachtoffer blijven en aan de andere kant zich vooral in zichzelf verdiepen of een inzicht krijgen door theorie, ervaringen van anderen en je persoonlijke ervaringen te beoordelen van narcistisch gedrag.

Daardoor kun je een aha moment krijgen.

Wie weet dat zulke mensen bestaan?

De omvang van het misbruik is schokkend en ontluisterend, omdat ieder ervan uitgaat dat die mensen het zijn die het meest van de narcist houden.

Hoewel al de feiten het tegendeel bewijzen.

Maar sommige families hebben een algemene disfunctie die ze goed weten te verbergen.

Het is absoluut nodig voor je fysieke en geestelijke gezondheid dat je de manipulaties gedaan maakt.

Graag je commentaar onderaan deze pagina, maar weet dan ook dat ik geen grofheid publiceer, dus houd uw opmerkingen respectvol, niet alleen voor mij, maar ook omdat we niet allemaal op hetzelfde punt van herstel aangekomen zijn.

Like, becommentarieer en share dit artikel want het kan ook één van uw vrienden behulpzaam zijn.

Liefs xx

Johan Annemie Persyn Declercq.

Bevrijding van trauma, angst en onmacht Op weg naar gezonde autonomie en liefde, nieuwe inzichten in het werken met opstellingenBevrijding van trauma, angst en onmacht. Op weg naar gezonde autonomie en liefde, nieuwe inzichten in het werken met opstellingen.

symbiose en autonomie Een weg uit symbiose-trauma en destructieve afhankelijkheid – Traumaopstellingen als nieuwe benaderingSymbiose en autonomie Een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid - Traumaopstellingen als nieuwe benadering

Vroegkinderlijk trauma zwangerschap, geboorte en eerste levensjarenVroegkinderlijk trauma zwangerschap, geboorte en eerste levensjaren.
Hechtingsstoornissen praktijkgericht therapiehandboek voor ernstige hechtingsstoornissen bij kinderen.Hechtingsstoornissen praktijkgericht therapiehandboek voor ernstige hechtingsstoornissen bij kinderen

 

PS: Als je open staat om meer te leren van Melanie Tonia Evans, abonneer je dan hier op haar Engelstalige nieuwsbrief en ontvang:

Directe toegang tot een video waarin de 4 dingen worden uitgelegd die alles wat ik wist over herstel veranderde … de dingen waar zelfs psychologen, counselors of steungroepen niet over spraken.

2 e-boeken die de onmisbare eerste stappen bieden die u moet nemen om uw herstel gestart te krijgen.

Toegang tot een gratis online seminar over online naspeuren van narcisme, waarbij u mijn helende methode uit eerste hand zult ervaren.

Schrijf je ook in op onze Nederlandstalige nieuwsbrief en krijg ons 21 — daagse programma “Leren omgaan met narcisme.”

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde bij elkaar toe te voegen.