Eigenschappen van narcistische moeders

Alles wat de narcistische moeder doet is ontkennen van wat ze doet.

Als je moeder een cluster B persoonlijkheid heeft zul je de kennis van wat dat voor jou betekent willen doorgeven. Steeds opnieuw als je aanvoelt dat dat ‘ongewoon’ is zullen ze zeggen dat dat geen misbruik is.

Bijvoorbeeld in de slaapkamer moeten slapen van een nonkel, een broer en al dan niet in het zelfde bed.

Bijvoorbeeld : Waarom mogen haar kinderen niet telefoneren met de papa, nu en dan?

Er is altijd een gemakkelijke excuus of een verklaring voor haar gedrag.

Wreedheden zijn geformuleerd in liefdevolle termen.

Agressieve en vijandige handelingen worden naar voorgebracht als bedachtzaamheid.

Egoïstische manipulaties worden gepresenteerd als cadeau.

Kritiek en laster wordt grondig vermomd als zorg.

Ze wil alleen maar wat het beste is voor jou. Ze willen u alleen maar helpen.

De narcistische moeder zegt zelden direct dat je onvoldoende bent. Ze heeft het nooit over wie je bent. Wel over wat je voor haar kunt betekenen.

Als je jouw narcistische moeder vertelt dat je iets goeds gedaan hebt, bijvoorbeeld een 8 op 10 zal ze in plaats van de positieve dingen van wat je doet, antwoorden met iets dat je broer gewoon beter deed of zal ze dat gewoon negeren.

Soms na die negatie, zal ze korte tijd daarna wreed uithalen over een klein detail, om er voor te zorgen dat je begrijpt dat je niet boven jezelf uitstijgt, dat je het niet in je hoofd haalt jezelf te prijzen met je 8 op 10.

Plots zal iets niet (meer) mogen, soms 3 weken later, als je nog eens vraagt om de auto te gebruiken.

Op het eerste zicht zal het weigeren om u de auto te lenen om naar de prijsuitreiking te gaan niets te maken hebben met je vreugde om je prestatie.

Maar denk maar eens goed na hoe ze zorgvuldig dit heeft uitgekozen. Zodanig zelfs dat als je niet haar narcistische karakter kent, nooit iemand die verbinding zou geloven.

Ze gebruikt constant vergelijkingen om je neer te halen.

Ze zal praten over hoe geweldig iemand anders is. Ze zal praten over het prachtige werk dat zij gedaan heeft of iemand anders, en hoe wonderbaarlijk dat voor haar was.

Ze laat je zo weten dat je niet goed genoeg bent zonder een woord te zeggen. Het contrast wordt overgelaten aan jou.

Haar stem zal meer zeggen dan haar woorden.

Met haar woorden kan ze negeren wat ze met haar stem overbrengt. Ze zal je feliciteren, maar op welke manier? Ze slaagt er wel in om uw plezier te bederven. Maar je kunt het niet echt vatten. Hoe is haar houding als ze je feliciteert? Welke kant kijkt ze uit? Het was een boze toon, een jaloerse stem hoe ze overbrengt hoe ongelukkig ze is met het resultaat van jou.

Je weet dan ook dat er een verschrikkelijk straf boven je hoofd hangt voor iets kleins, zonder een woord te zeggen.

Het effect is dat je altijd bang bent, maar je kunt nooit precies zeggen waarom.

Het is een levenslange campagne van controle.

Misschien om je zo lang mogelijk thuis te houden, zodat ze je kan verplichten je geld af te staan om te gebruiken voor haar lievelingske.

Ze is heel voorzichtig om haar misbruik in een goed kader te stoppen, zodat het uiterst moeilijk is aan andere mensen uit te leggen.

Ze is ook voorzichtig over wanneer en hoe zij die misbruiken plant. Ze is erg gesloten.

Een kenmerk van bijna alle misbruikers. Ze willen absoluut niet dat hun vuile was in het openbaar komt.

Je kunt in het openbaar niets slechts over haar zeggen.

Want wat ze doet zal niet in het openbaar gebeuren. Ze kiest de tijd en locatie van haar ergste misstanden zeer zorgvuldig uit, zodat niemand tussenbeide kan komen, zodat niemand haar slechte gedrag kan horen of zien.

Ik vind het zo erg voor ons arme Cynthia. Ze lijkt altijd zo moeilijk. Ik weet gewoon niet meer wat ik voor haar kan doen.

Bijgevolg melden veel kinderen van narcisten in het algemeen dat niemand hen nog gelooft.

Familieleden zullen zeggen dat haar narcistische moeder altijd over jou praat op de meest zorgzame manier.

Ze zullen ook zeggen : Ik weet zeker dat ze dat niet op de manier zeggen als dat jij zegt dat ze doen.

Familieleden zullen de narcist goed verdedigen, zodat het gevoel van isolement en hulpeloosheid bij jou nog versterkt wordt.

Eén van de kenmerken van narcistische moeders is dat ze je grenzen schendt.

 

Je voelt je als een verlengstuk van haar.

Ze maakt gebruik van uw woning, uw wagen of ander materiaal zonder uw toestemming.

Soms zal uw narcistische moeder uw zaken uitlenen of weggeven aan vrienden van haar.  Dat kan letterlijk ook hetzelfde zijn met het voedsel op uw bord.  Ze kan dat van uw bord afnemen om het aan iemand anders te geven.  Er is volgens haar geen specifieke redenen waarom ze dat niet zou doen, volgens haar is het toch het jouwe niet.

Hetzelfde doet ze met uw tijd. Ze legt afspraken vast zonder overleg met u.

Hetzelfde beweert ze over jouw meningen. Ze drukt uw mening voor u uit.

Ze kan zeggen terwijl je er bijstaat : Cynthia zou zo iets nooit willen. Cynthia ziet dat niet graag.

Je wordt besproken in uw aanwezigheid, alsof u er niet bent.

Om haar toewijding aan te tonen, en om haar martelaarschap te markeren in verband met uw behoeften, houdt ze al uw lichamelijk functies in de gaten.

Zo kan ze informatie onthullen en vertellen hoe bezorgd ze over jou is, terwijl ze informatie over jou in de openbaarheid brengt dat je absoluut niet wilt.  Zoals : Laura had dat probleem met frequent urineren ook toen ze klein was, maar van Cynthia is dat nu nog, al is ze net 18 geworden, veel erger. Ik ben zo bezorgd dat dat haar zo ongemakkelijk maakt.

Je hebt het nooit geweten wat het is om privacy te hebben in de badkamer of in uw slaapkamer, en ze gaat regelmatig door je spullen.

Ze stelt ​​nieuwsgierige vragen, snuistert in uw e-mail / letters / agenda / gesprekken.

Ze zal willen graven in je gevoelens, op zoek naar bijzonder pijnlijk ervaringen en is altijd op zoek naar negatieve informatie over jou, die kan tegen je gebruikt worden.

Ze doet vaak dingen tegen je uitgesproken wens. Dit alles wordt gedaan op een manier dat je er geen enkele schaamte aan te pas komt.

 

Elke poging om de autonomie van uw kant te versterken stuit op verzet.

Normale handelingen die je in de opvoeding leert van je ouders worden met tegenzin toe gelaten. Zoals het leren scheren, het dragen van make-up.

Dat je een date hebt wordt niet gerespecteerd.

Als straf krijg je dan te horen dat je voortaan je eigen kleding kunt betalen.

Ze heeft ook voortdurend opmerkingen over jouw kleding en verzorging. Als je geen antwoord geeft over intieme kwesties dan ben je moeilijk en is je streven naar onafhankelijkheid belachelijk. Er is die constante controle over je leven en rechten.

De meeste ouders willen dat hun kinderen slagen in wat ze zelf willen.

Een narcistische moeder zal de neiging hebben om door middel van hun kind toch nog zaken te bereiken dat ze niet hebben gekund.

Ze verplichten om hun kinderen dingen te doen dat ze zelf hadden gewild maar niet hebben gekund.

Dan zeggen ze dat hun kinderen kansen krijgen die ze nooit hebben gehad.

Maar het is niet zonder voorwaarde. Bijvoorbeeld in deze uitspraak : Als je naar de universiteit bent gegaan, dan mag je doen wat je wilt. Maar tot na afloop en als je diploma hebt, ga je doen wat ik zeg.

Maar dan evenzeer over de keuze van je partner.

Je mag dan een partner kiezen maar één die ook naar de universiteit gaat, voor minder mag hij niet op de foto. Minder dan een universitair mag bij hen niet binnen.

Als dat kind wel een enorm potentieel heeft en al vroeg succesvol is dan wordt het zelfvertrouwen van de narcistische ouder uitgedaagd. Ze voelen zich bedreigd.

De kans dat een bepaald kind hun lievelingskind zou overtreffen moeten ze vermijden.

Daarom zorgen ze er voor dat het fysiek zwakker is, door het niet dezelfde voeding te geven, of door zelfs een lichamelijk probleem niet aan te pakken, zodat het daardoor schade ondervindt. Zij doet bewust een inspanning om er voor te zorgen dat dit kind haast gemarginaliseerd wordt, of terneergedrukt wordt bij wijze van spreken.

Daardoor blijft de ouder of het lievelingskind superieur. Die marginalisering gebeurt spitsvondig. Zo kan er jaren voorbij gaan aan het omgaan met een bepaalde letsel.

Als dit dan ten koste gaat van prestaties dan kan deze narcistische ouder toch een onredelijk oordeel of kritiek vellen, zonder dat er dient rekening gehouden te worden met de ongunstige omstandigheden.

Toch wordt er een vergelijking gemaakt. Wat ook de positieve houding of intentie van het kind was de mindere prestaties betekenen dan een afwijzing om het als een succes te beschouwen.

Zo wordt het zelfvertrouwen en het zelfbeeld systematisch door de narcistische ouder ondergraven.
“Er is altijd wel iets mis met je.”
“Je zult nooit goed genoeg zijn.”
“Je bent een beetje te dik om een actrice te zijn.”

Een narcistische moeder zal haar eigen zelfbeeld enorm valselijk opblazen.

Ze hebben een verwaand gevoel over wie ze zijn en ze doen.

Ze zeggen over zichzelf dat zij het huishouden rechthouden. Dat het dank zij hen is dat het mogelijk is dat de kinderen kunnen studeren.

Soms gaan ze ook zeggen dat het alleen dankzij hun genen is dat de kinderen die talenten hebben. Steeds is ook die vernedering van de vader aanwezig, onafhankelijk als dat ook een narcistische ouder is, of als hij afhankelijk is.

Een narcistische moeder zal vaak een persoon ook haar eigen kind niet als een menselijk wezen behandelen.

Voor haar zijn het slechts hulpmiddelen of objecten die worden gebruikt voor persoonlijk gewin. Letterlijk soms, om het loon af te nemen.

Ze behandelen hun kind alsof het kleiner is dan een mens.
“Je bent mijn kind, en je doet wat ik zeg”
“Je bent maar een kind, ik ben veel slimmer dan jij.”
“Ben je achterlijk?”

Ze laten echter niet na om te tonen hoe speciaal ze wel zijn. Ze laten dat graag zien. Het is nauw verwant aan grootheidswaan.

Ze paraderen graag publiekelijk.

Omwille van hun fysieke verschijning, hun materiële bezittingen, hun prestaties, hun projecten, hun achtergrond, hun studies, hun lidmaatschap, hun contacten met hoog geplaatsten, hun trofeeën.

Daartoe kan ook hun echtgenoot en hun nakomelingen behoren.

Ze doen dat om er voor te zorgen dat hun ego wordt gestimuleerd met aandacht.

Ze zoeken naar vleierij.

In het openbaar pronken ze met hun kinderen om te zeggen, zie eens welke goede moeder ik ben, maar thuis behandelen ze hun kinderen (of sommigen) slecht.

Een narcistische moeder zal het volgende zeggen om er voor te zorgen dat je je schuldig voelt :
“Ik heb alles voor je gedaan, en zie hoe ondankbaar je bent”

“het is jouw schuld dat je / ik niet gelukkig ben”

“door je depressie en angst maak je een schande voor mij”

“waarom kan je niet zo goed zijn als ______?”

Soms ook gebruiken ze onredelijk druk en manipulatieve beloning of straf.

Je zult zorgen voor een goed rapport op het einde van het jaar om me gelukkig te maken.

Als je er niet voor zorgt dat je een acht hebt bij dat vak, dan zal ik je onderhoud voor uw college stopzetten.

Maar ze kunnen ook je rechtstreeks onder emotionele dwang zetten door te zeggen dat je een verschrikkelijke dochter of zoon bent.

Sommige narcistische ouders zijn weinig flexibel als het gaat om het verwachte gedrag van hun kinderen.

Zij regelen hun kroost tot in de kleinste details. Een verstoring of afwijking van hun planning kan niet worden getolereerd. De grote reden hiervoor is dat narcisten graag het kind controleren.

De reden voor een irritatie bij de ouder kan sterk variëren, maar meestal toch omdat de ouder een gebrek aan aandacht krijgt.

Soms ook omwille van de gehoorzaamheid van het kind, of waargenomen meestal kleine fouten, of als ze naar de ouder toekomen op het verkeerde moment.
“Ik haat het als je geen tijd doorbrengt met mij. Ik heb er een hekel aan!!”

 

Een narcistische moeder met een enorm gebrek aan empathie.

Een van de meest voorkomende uitingen van een narcistische vader of moeder is het onvermogen zich bewust te zijn van de eigen gedachten en gevoelens van het kind.

Die eigen gevoelens, gedachten of smaak kunnen ze niet valideren als echt noch als belangrijk. Alleen wat de ouder denkt, voelt of vindt is waardevol.

De keuze van hun muziek smaak, kledij, politiek ideeën die zijn voor de ouder allemaal vreemd. Als er dan enige tegenkanting is krijgen ze geen ondersteuning.

 

Afhankelijkheid / Codependency en parenting

Sommige narcistische ouders zullen afhangen van hun kinderen om voor hen te zorgen voor de rest van hun leven.

Deze afhankelijkheid kan emotioneel, fysiek, of financieel zijn. Hoewel dit bewonderenswaardig is tot op zekere hoogte zullen narcistische ouders hun kinderen manipuleren om buitensporige offers te brengen.

Dikwijls zal een narcistische moeder er voor zorgen dat de relatie van haar dochter kapot gaat door niet alleen kwaad over de schoonzoon te vertellen, maar door te eisen dat de dochter voor haar zorgt, in plaats van voor haar eigen gezin.

Een narcistische moeder hoopt vaak dat het kind permanent bij haar woont.

Zij zal alles in het werk stellen om te vermijden dat het kind volwassen wordt of onafhankelijk. Er is altijd een extreme vorm van jaloersheid als het kind een relatie begint.

Elke vermeende daad van individualisering en scheiding, van het kiezen van de eigen academische carrière, tot het maken van vrienden die niet door de ouder goedgekeurd zijn, om tijd doorbrengen op de eigen prioriteiten, worden negatief geïnterpreteerd en krijgen een persoonlijk karakter.

“Waarom doe je dit mij aan?”
” je vrienden zijn slecht en ik wil niet dat je met hen optrekt tenzij ik eerst hun ouders heb ontmoet.”

 

De verwaarlozing door de narcistische moeder

In sommige situaties kan de narcistische moeder er voor kiezen om zich compleet primair te richten op haar eigen egoïstische belangen.

Voor veel narcistische moeders is het hebben van de nodige vrijers veel spannender dan het geven van een opvoeding aan de kinderen, zelfs tot en met het fysiek verwaarlozen.

Andere mannen, uitgaan, parties, persoonlijke avonturen, hobby’s zullen de narcistische moeder voor meer stimulatie, validatie en eigendunk zorgen, waarnaar zij hunkert. Terwijl de huishoudelijke of opvoedingstaken niet zo in het oog springen.

De narcistische moeder kan de compleet afwezige zijn, en ze laat de taken over aan de grootmoeder of de andere ouder, of een ander kind.  Of laat het kind aan zijn lot over.

Dikwijls met een zak snoep voor de televisie.

Er zijn wellicht nog ervaringen met narcistische moeders waarin je dit patroon herkent, laat ze me hier dan weten in de commentaren hieronder.

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je ooit een relatie gehad hebt met een narcist?

Als je dat wenst en uzelf er door geen gevaar loopt, laat ons iets daarover weten in de commentaar sectie hieronder. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap.

Maar als u verkiest dat te delen met mij persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen.

Het is geen therapie of coaching sessie,  gewoon luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen.

Ook als je genoten hebt van deze inhoud, en u wilt voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren, dan zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken. Zet dan de stap om mijn facebook pagina te liken.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aan reiken die u zullen helpen te herstellen van misbruik door een narcist.

Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Gelieve mij niet te contacteren als je geen inlevingsvermogen hebt.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

De standpunten zijn Johan Persyn zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Johan Persyn

PS : Wil je meer weten kijk dan hier, want het is geen training, het is geen coaching, het is geen therapie.

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, een goed idee want dan kan ik voor meer van dit zorgen. Dank U wel.

 

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.