Narcistische moeders en hun eigenschappen.

Narcistische moeders en hun eigenschappen.

Wat narcistische moeder doet, is ontkennen van wat ze doet.

Als je moeder een cluster B persoonlijkheid heeft, zul je de kennis van wat dat voor jou betekent willen doorgeven. Steeds opnieuw als je aanvoelt dat dat ‘ongewoon’ is zullen de narcistische moeders zeggen dat dat geen misbruik is.

Bijvoorbeeld in de slaapkamer moeten slapen van een nonkel, een broer en wel of niet in hetzelfde bed.

Bijvoorbeeld: Waarom mogen haar kinderen niet telefoneren met de papa, nu en dan?

Er is altijd een gemakkelijk excuus of een verklaring voor haar gedrag. Wreedheden zijn geformuleerd in liefdevolle termen. Agressieve en vijandige handelingen worden naar voorgebracht als bedachtzaamheid. Egoïstische manipulaties worden gepresenteerd als cadeau. Kritiek en laster wordt grondig vermomd als zorg.

remedie spiritueel narcisme, narcistische moeders
Loslaten van codependentie aan de narcist met het innerlijke proces? d 1

Ze wil alleen maar wat het beste is voor je. Ze willen je alleen maar helpen.

De narcistische moeder zegt zelden direct dat je onvoldoende bent. Ze heeft het nooit over wie je bent. Wel over wat je voor haar kunt betekenen.

Als je je narcistische moeder vertelt dat je iets goeds gedaan hebt, bijvoorbeeld een 8 op 10 zal ze in plaats van de positieve dingen van wat je doet, antwoorden met iets wat je broer gewoon beter deed of zal ze dat gewoon negeren.

Soms na die negatie, zal ze korte tijd daarna wreed uithalen over een klein detail, om ervoor te zorgen dat je begrijpt dat je niet boven jezelf uitstijgt dat je het niet in je hoofd haalt jezelf te prijzen met je 8 op 10.

Plots zal iets niet (meer) mogen, soms 3 weken later, als je nog eens vraagt om de auto te gebruiken.

Op het eerste zicht zal het weigeren om u de auto te lenen om naar de prijsuitreiking te gaan niets te maken hebben met je vreugde om je prestatie. Maar denk maar eens goed na hoe ze nauwkeurig dit heeft uitgekozen. Zo zelfs dat als je niet haar narcistische karakter kent, zodat er nooit iemand die verbinding zou geloven.

Narcistische moeders gebruiken constant vergelijkingen om je neer te halen.

Ze zal praten over hoe geweldig iemand anders is. De narcistische moeder zal praten over het prachtige werk dat ze gedaan heeft of iemand anders, en hoe wonderbaarlijk dat voor haar was. Vergelijken en vergelijken, telkens opnieuw.

Ze laat je zo weten dat je niet goed genoeg bent zonder een woord te zeggen. Het contrast wordt overgelaten aan jou.

Haar stem zal meer zeggen dan haar woorden.

Met haar woorden kan ze negeren wat ze met haar stem overbrengt. Ze zal je feliciteren, maar op welke manier? Ze slaagt er wel in om uw plezier te bederven.

Maar je kunt het niet echt vatten.

Hoe is haar houding als ze je feliciteert? Welke kant kijkt ze uit? Het was een boze toon, een jaloerse stem.  Hoe brengt ze over hoe ongelukkig ze is met het resultaat van jou?

Je weet dan ook dat er een verschrikkelijk straf boven je hoofd hangt voor iets kleins, zonder een woord te zeggen.

Het effect is dat je altijd bang bent, maar je kunt nooit precies zeggen waarom.

cover foto voor narcisme.blog trauma in de kindertijd, narcistische moeders
Hoe de grootste liefde van hun leven een trauma bonding wordt.

Het is een levenslange campagne van controle.

Om je zo lang als het kan thuis te houden, zodat ze je kan verplichten je geld af te staan om te gebruiken voor haar lieveling. Ze is heel om haar misbruik in een goed kader te stoppen, zodat het uiterst moeilijk is aan andere mensen uit te leggen.

Daarbij is ze ook voorzichtig over wanneer en hoe ze die misbruiken plant. Ze is gesloten. Een kenmerk van bijna alle misbruikers. Ze willen absoluut niet dat hun vuile was in het openbaar komt.

Je kunt in het openbaar niets “slecht” over haar zeggen.

Want wat ze doet, zal niet in het openbaar gebeuren. Ze kiest de tijd en plaats van haar ergste misstanden nauwkeurig uit, zodat niemand tussenbeide kan komen. Ze doet dit ook, omdat niemand haar slechte gedrag kan horen of zien.

“Ik vind het zo erg voor ons arme Cynthia. Ze lijkt altijd zo moeilijk. Ik weet gewoon niet meer wat ik voor haar kan doen.”: zegt ze aan haar vriendinnen.

Daardoor melden veel kinderen van narcisten in het algemeen dat niemand hen nog gelooft. Familieleden zullen zeggen dat haar narcistische moeder altijd over je praat op de meest zorgzame manier.

Ze zullen ook zeggen: Ik weet zeker dat ze dat niet op de manier zeggen als dat jij zegt dat ze doen. Familieleden zullen de narcist goed verdedigen, zodat het gevoel van isolement en hulpeloosheid bij je nog versterkt wordt.

Één van de kenmerken van narcistische moeders is dat ze je grenzen schendt.

Je voelt je als een verlengstuk van haar. Ze maakt gebruik van jouw woning, uw wagen of ander materiaal zonder jouw toestemming. Soms zal uw narcistische moeder jouw zaken uitlenen of weggeven aan vrienden van haar.

Dat kan letterlijk ook hetzelfde zijn met het voedsel op jouw bord.  Ze kan dat van uw bord afnemen om het aan iemand anders te geven.  Er is volgens haar geen specifieke redenen waarom ze dat niet zou doen. Volgens haar is dat eten toch het jouwe niet.

Hetzelfde doet ze met jouw tijd. Ze legt afspraken vast zonder overleg met jou. Hetzelfde beweert ze over je meningen. Ze drukt jouw mening voor je uit. Ze kan zeggen, terwijl je er bijstaat: “Cynthia zou zoiets nooit willen. Cynthia ziet dat niet graag.”

cover foto voor narcisme.blog, Beste manier om pijn van narcistische mishandeling te stoppen. Vrouw met bloemenkleedje wandelt in bos. Narcistische moeders
Vroegkinderlijk trauma in de eerste levensjaren.

Je wordt besproken in jouw aanwezigheid, alsof je er niet bent.

Om haar toewijding aan te tonen, en om haar martelaarschap te markeren over uw behoeften, houdt ze al jouw lichamelijk functies in de gaten.

Zo kan ze informatie onthullen en vertellen hoe bezorgd ze over jou is. Terwijl brengt ze informatie over jou in de openbaarheid dat je absoluut niet wilt.

Zoals: Laura had dat probleem met frequent urineren ook toen ze klein was, maar van Cynthia is dat nu nog, al is ze net 18 geworden, veel erger. Ik ben zo bezorgd dat dat haar zo ongemakkelijk maakt.

Je hebt het nooit geweten wat het is om privacy te hebben in de badkamer of in jouw slaapkamer. Ze gaat regelmatig door je spullen.

De narcistische moeder stelt ​​nieuwsgierige vragen, snuistert in jouw email, brieven, agenda of gesprekken.

Ze zal willen graven in je gevoelens. De narcistische moeder is op zoek naar bijzonder pijnlijk ervaringen. Ze is altijd op zoek naar negatieve informatie over je, die ze tegen je kan gebruiken.

Ze doet dingen tegen je uitgesproken wens. Dit wordt gedaan op een manier dat je er geen enkele schaamte aan te pas komt.

Elke poging om de autonomie van jouw kant te versterken stuit op verzet.

Normale handelingen die je in de opvoeding leert van je ouders worden met tegenzin toegelaten. Zoals het leren scheren, het dragen van make-up.

Dat je een date hebt, wordt niet gerespecteerd. Als straf krijg je dan te horen dat je voortaan je eigen kleding kunt betalen.

Ze heeft ook voortdurend opmerkingen over jouw kleding en verzorging. Als je geen antwoord geeft over intieme kwesties dan ben je moeilijk. Ze maakt  je streven naar onafhankelijkheid belachelijk. Er is die constante controle over je leven en rechten.

De meeste ouders willen dat hun kinderen slagen in wat ze zelf willen.

Een narcistische moeder zal de neiging hebben om door hun kind toch nog zaken te bereiken dat ze zelf niet hebben gekund.

Ze verplichten om hun kinderen dingen te doen dat ze zelf hadden gewild, maar niet hebben gekund.

Dan zeggen ze dat hun kinderen kansen krijgen die ze nooit hebben gehad.

Maar het is niet zonder voorwaarde. Bijvoorbeeld in deze uitspraak: Als je naar de universiteit bent gegaan, dan mag je doen wat je wilt. Maar tot na afloop en als je diploma hebt, ga je doen wat ik zeg.

Maar dan ook over de keuze van je partner.

Je mag dan een partner kiezen maar één die ook naar de universiteit gaat, voor minder mag hij niet op de foto. Minder dan een universitair mag bij hen niet binnen.

Als dat kind wel een potentieel heeft en al vroeg succesvol is dan wordt het zelfvertrouwen van de narcistische ouder uitgedaagd. Ze voelen zich bedreigd.

De kans dat een bepaald kind hun lievelingskind zou overtreffen moeten ze vermijden.

Daarom zorgen ze er voor dat het fysiek zwakker is. Door het niet dezelfde voeding te geven kunnen ze daarin slagen. Of door zelfs een lichamelijk probleem niet aan te pakken, zodat het daardoor schade ondervindt.

De narcistische moeder doet bewust een inspanning om ervoor te zorgen dat dit kind haast gemarginaliseerd wordt, of te neergedrukt wordt bij manier van spreken.

Daardoor blijft de ouder of het lievelingskind superieur.

Die marginalisering gebeurt spitsvondig. Zo kan er jaren voorbij gaan aan het omgaan met een bepaald letsel.

Als dit dan ten koste gaat van prestaties dan kan deze narcistische ouder toch een onredelijk oordeel of kritiek vellen, zonder dat er dient rekening gehouden te worden met de ongunstige omstandigheden.

Toch wordt er een vergelijking gemaakt. Wat ook de positieve houding of bedoeling van het kind was, de mindere prestaties betekenen dan een afwijzing om het als een succes te beschouwen.

Zo wordt het zelfvertrouwen en het zelfbeeld systematisch door de narcistische ouder ondergraven.

“Er is altijd wel iets mis met je.”
“Je zult nooit goed genoeg zijn.”
“Je bent een beetje te dik om een actrice te zijn.”

Een narcistische moeder zal haar eigen zelfbeeld valselijk opblazen.

Ze hebben een verwaand gevoel over wie ze zijn en wat ze doen. Ze zeggen over zichzelf dat zij het huishouden rechthouden. Dat het dankzij hen is dat het kan dat de kinderen kunnen studeren.

Soms gaan ze ook zeggen dat het alleen dankzij hun genen is dat de kinderen die talenten hebben. Steeds is ook die vernedering van de vader aanwezig, onafhankelijk als dat ook een narcistische ouder is, of als hij afhankelijk is.

Een narcistische moeder zal een persoon ook haar eigen kind niet als een menselijk wezen behandelen.

Voor haar zijn het alleen maar hulpmiddelen of objecten die worden gebruikt voor persoonlijk gewin. Letterlijk om het loon af te nemen.

Ze behandelen hun kind alsof het kleiner is dan een mens.

“Je bent mijn kind, en je doet wat ik zeg”
“Je bent maar een kind, ik ben veel slimmer dan jij.”
“Ben je achterlijk?”

Ze laten echter niet na om te tonen hoe speciaal zij (de narcistische ouder) wel zijn. Ze laten dat graag zien. Het is nauw verwant aan grootheidswaan.

Ze paraderen graag publiekelijk.

Omwille van hun fysieke verschijning, hun materiële bezittingen, hun prestaties, hun projecten, hun achtergrond, hun studies, hun lidmaatschappen, hun contacten met hooggeplaatsten of hun trofeeën.

Daartoe kan ook hun echtgenoot en hun nakomelingen behoren.

Ze doen dat om er voor te zorgen dat hun ego wordt gestimuleerd met aandacht.

Ze zoeken naar vleierij.

In het openbaar pronken ze met hun kinderen om te zeggen: “Zie eens welke goede moeder ik ben.” Thuis behandelen ze hun kinderen (of sommigen) slecht.

waarom een narcist op staat
De oplossing voor jeugdtrauma en aanhoudend volwassen trauma. deel 6

Een narcistische moeder zal het volgende zeggen om ervoor te zorgen dat je je schuldig voelt:

“Ik heb alles voor je gedaan, en zie hoe ondankbaar je bent.”

“Het is jouw schuld dat je / ik niet gelukkig ben.”

“Door je depressie en angst ben je een schande voor mij.”

“Waarom kan je niet zo goed zijn als ______?”

Soms ook gebruiken ze onredelijke druk en manipulatieve beloning of straf.

Je zult zorgen voor een goed rapport op het einde van het jaar om me gelukkig te maken.

Als je er niet voor zorgt dat je een acht hebt bij dat vak, dan zal ik je onderhoud voor jouw college stopzetten.

Maar ze kunnen ook je rechtstreeks onder emotionele dwang zetten door te zeggen dat je een verschrikkelijke dochter of zoon bent.

Sommige narcistische ouders zijn weinig flexibel als het gaat om het verwachte gedrag van hun kinderen.

Zij regelen hun kroost tot in de kleinste details. Een verstoring of afwijking van hun planning kan niet worden getolereerd. De grote reden hiervoor is dat narcisten graag het kind controleren.

De reden voor een irritatie bij de ouder kan sterk variëren, maar dat is meestal, omdat de ouder een gebrek aan aandacht krijgt.

Soms ook omwille van de gehoorzaamheid van het kind, of waargenomen meestal kleine fouten, of als ze naar de ouder toekomen op het verkeerde moment.

“Ik haat het als je geen tijd doorbrengt met mij. Ik heb er een hekel aan!”

Een narcistische moeder met een enorm gebrek aan empathie.

Één van de meest voorkomende uitingen van een narcistische vader of moeder is het onvermogen zich bewust te zijn van de eigen gedachten en gevoelens van het kind.

Die eigen gevoelens, gedachten of smaak kunnen ze niet valideren als echt noch als belangrijk. Alleen wat de ouder denkt, voelt of vindt, is waardevol.

De keuze van hun muzieksmaak, kledij, politiek ideeën die zijn voor de ouder allemaal vreemd. Als er dan enige tegenkanting is krijgen ze geen ondersteuning.

Afhankelijkheid – Codependentie en parenting.

Sommige narcistische ouders zullen hun kinderen voor hen  laten zorgen voor de rest van hun leven.

Deze afhankelijkheid kan emotioneel, fysiek, of financieel zijn. Hoewel dit bewonderenswaardig is tot op zekere hoogte zullen narcistische ouders hun kinderen manipuleren om buitensporige offers te brengen.

Dikwijls zal een narcistische moeder ervoor zorgen dat de relatie van haar dochter kapot gaat door niet alleen kwaad over de schoonzoon te vertellen, maar door te eisen dat de dochter voor haar zorgt, in plaats van voor haar eigen gezin.

Een narcistische moeder hoopt dat het kind permanent bij haar woont.

Ze zal alles in het werk stellen om te vermijden dat het kind volwassen wordt of onafhankelijk. Er is altijd een ongewone vorm van jaloersheid als het kind een relatie begint.

Elke vermeende daad van individualisering en scheiding, van het kiezen van de eigen academische carrière, tot het maken van vrienden die niet door de ouder goedgekeurd zijn, om tijd doorbrengen op de eigen prioriteiten, worden negatief geïnterpreteerd en krijgen een persoonlijk karakter.

“Waarom doe je dit mij aan?”

” Je vrienden zijn slecht en ik wil niet dat je met hen optrekt, maar niet als ik eerst hun ouders heb ontmoet.”

De verwaarlozing door de narcistische moeder.

In sommige situaties kan de narcistische moeder er voor kiezen om zich compleet op de eerste plaats te richten op haar eigen egoïstische belangen.

Voor veel narcistische moeders is het hebben van de nodige vrijers veel spannender dan het geven van een opvoeding aan de kinderen, zelfs tot en met het fysiek verwaarlozen.

Andere mannen, uitgaan, party’s, persoonlijke avonturen, hobby’s zullen de narcistische moeder voor meer stimulatie, validatie en eigendunk zorgen, waarnaar zij hunkert.

Terwijl de huishoudelijke of opvoedingstaken niet zo in het oog springen.

De narcistische moeder kan de compleet afwezige zijn. Ze laat de taken over aan de grootmoeder of de andere ouder, of een ander kind.  Of laat het kind aan zijn lot over.

Dikwijls met een zak snoep voor de televisie.

Er zijn wellicht nog ervaringen met narcistische moeders waarin je dit patroon herkent, laat ze me hier dan weten in de commentaren hieronder.

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je een relatie gehad hebt met een narcist?

Als je dat wenst en jezelf er door geen gevaar loopt, laat ons iets daarover weten in de commentaar sectie hieronder. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap.

Maar als je verkiest dat te delen met me persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen.

Het is geen therapie of coaching sessie,  gewoon luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen.

Ook als je genoten hebt van deze inhoud, en je wilt voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren, dan zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken.

Hier vind je een ton aan verbazingwekkende middelen aanreiken die je zullen helpen te herstellen van misbruik door een narcist.

Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als je dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Reacties

Eén reactie op “Narcistische moeders en hun eigenschappen.”

  1. Marcello Cervellione avatar
    Marcello Cervellione

    Hoi, voor mij is dit sinds een jaar of 2 doorgedrongen dat mijn moeder een narcist is.. Zoals hierboven beschreven staat komen er veel dingen bekend voor vooral de sluwheid en het acteren.. Ik ziet er nog steeds vanaf vooral omdat ik nooit een eigen ik heb gehad en altijd werd beschouwd als het zwarte schaap omdat van jongs af aan (baby en de daarop volgende jaren) enorm ben verwaarloosd.. Als V.B mijn moeder liet mij uren aan een stuk huilen in mij bedje terwijl zij aan de drugs en drank zag met vriendinnen.. Ook heeft ze me op vakantie naar Ibiza meegenomen en heeft ze me daar voor 90% bij een babysitter achtergelaten en is ze zelf gaan feesten en op mannen jacht gegaan terwijl mijn vader thuis zat.. Ook heeft ze me meegenomen op stap als de babysit niet kon en heeft ze me daar op de tafels laten slapen.. Ze heeft niet echt naar me omgekeken en als ze dat deed was dat altijd met kritiek.. wat ik ook deed het was nooit goed genoeg.. Ik was de reden van al haar ongeluk.. Dat heeft ze me in de laatste jaren nog van beschuldigd.. Ik heb jarenlang in een depressie gezeten met enorm veel zelfhaat, heb daardoor ook enkele zelfmoordpogingen geprobeerd omdat wat had het nut dat ik er was als ik niet eens goed genoeg was voor mijn eigen moeder.. Nu dit is maar kort en ben er nu 2 jaar weg maar nog steeds hoor ik haar stem in mijn hoofd die zegt dat ik toch niks zal bereiken en dat ik een mislukkeling ben.. Het is een enorme zware weg naar healing zeker ook omdat ik een verdedigingsmechanisme had opgebouwd en deze bestond uit narcistische trekken.. Nu het gaat beter met momenten en heb hard gewerkt om bewust te worden van alles ook van de narcistische mishandeling en misbruik.. Het blijft toch een levenslange weg om te genezen van 28 jaar op deze manier behandelt te worden.. Het is wel mogelijk alleen is het belangrijk dat je er klaar voor bent en je de kracht hebt om afstand te nemen wat voor mij in ieder geval de juiste beslissing was om te doen heb er ook geen spijt van.. Aan iedereen die hierdoor gaat er is een weg uit! Niet opgeven de meest oncomfortabele veranderingen zijn het beste en jij kan dit ook!

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees