Categorieën
Nederland België Nederlandstalig Recent zelfzorg

Leer om in het lichaam te zijn en minder in het hoofd

Een oefening om te leren meer in het lichaam te zijn en minder in het hoofd. (Want toen in je hoofd zijn onze enige optie was, omdat in het lichaam zijn te veel was.)
Neem een ​​moment in je dag om even te vertragen.
Doe dit door in slow-motion in je hoofd te denken en te praten.
ex. Ik ga nu een belichaming oefenen (spreek heel langzaam uit)
Sluit nu voorzichtig je ogen en concentreer je op het oppervlak onder je (stoel, bank, vloer, enz.) en hoe het je met gemak en comfort vasthoudt.
Zoek dan een deel van je lichaam dat volledig comfortabel en onverschillig aanvoelt.
vb: tip van linker grote teen, rechter oorlel, linker neusgat, etc
Concentreer je er een paar ogenblikken op. Verspreid deze sensatie dan zo ver als je kunt.
Kan zijn voor het hele lichaam of bijvoorbeeld voor de hele voet als het comfortpunt uw grote teen was.
Als u dit oefent, zult u merken dat het steeds gemakkelijker wordt om het gevoel van comfort verder in het hele lichaam te verspreiden.
Als gedachten of beelden je terug in je hoofd willen trekken, leid dan (steeds opnieuw) terug naar de oefening.
Let op: als je merkt dat je in gedachten afdwaalt, betrap jezelf dan en praat in slow-motion: Wat ga ik eten.
Door je gedachten te vertragen, wordt de gedachte zelf afgeleid en kom je gemakkelijker terug in het lichaam!
Doe dit zo vaak per dag als je wilt! Zelfs per uur. Het verplaatsen van het hoofd in het lichaam vergt oefening!
We moeten leren om ons veilig te voelen wanneer we in het lichaam reizen terwijl in het hoofd zijn misschien de enige beschikbare optie voor ons was als we aan het overleven waren.
Het woordenboek definieert ‘belichamen’ als zichtbaar maken en dat is precies wat ons lichaam doet.
Ons lichaam maakt zichtbaar wie we zijn!
Belichamen of zichtbaar maken staat echt centraal in de helende ervaring. Dit is de reden waarom werk aan het zenuwstelsel zo kostbaar is!

We zijn belichaamde wezens. Vanaf het moment dat we worden geboren, is ons lichaam essentieel voor ons leren, onze groei en onze relatie met onszelf + anderen. Gedurende ons hele leven communiceren onze lichamen en bewegingen veel duidelijker dan onze woorden. De wijsheid die voortvloeit uit het luisteren naar en aandacht schenken aan de wijsheid van ons lichaam is veel LUIDER dan de wijsheid die we in onze geest uitspreken.

Voor de meesten van ons kan het loskoppelen van ons lichaam de enige optie zijn die voor ons beschikbaar is. We pasten ons aan en leerden dat het op dat moment het nuttigst was om in ons hoofd te zitten. Maar door het verhaal van het lichaam te laten ontvouwen, ontstaat er ruimte voor een meer ‘hele’ zelf.

We bevoorrechten onze gedachten en geest, zonder de veiligheid te voelen om nieuwsgierig te zijn naar hun relatie met de rest van wie we zijn. Als we dit doen, voelen we ons uiteindelijk uit balans met ons Zelf, de gemeenschap en onze wereld.

Er zijn veel oefeningen om het gevoel van leren om in het lichaam te zijn en ervan te leren, te verlichten. Hier is er maar één!

Laat me weten hoe het voelt!

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren