Psychologische magie of psychologie? dl 2

Hoe werkt dat eigenlijk psychologie? 

 

Functionele analyse en klinisch belangrijk gedrag van de klant.

Zoals ik in een vorige post al zei over dit onderwerp (deel 1), is de tool die we gaan gebruiken de functionele analyse (AF). Dat is de centrale as van het theoretische model dat we hier presenteren. Dat is dus echt geen psychologische magie of therapeutische toverkracht.

Met deze tool kunnen we de juiste technieken ontwerpen en toepassen op het probleem van de klant. Dit alles nadat hij de functionaliteit van zijn gedrag heeft geanalyseerd  om de problemen die hem bij het consult brengen te verklaren.

Daarbij dienen we er voor te zorgen dat we geen contextuele variabelen verliezen.

Voordat we verder  gaan, ALLE psychologische functies moeten worden begrepen als gedrag;

“Doen”, zeggen”, voorstellen”, emoties hebben”, onthouden” en “denken”.

Het is niet de bedoeling om nu het debat in te gaan over de vraag of denken een stil praatje is. Zoals Marino Pérez zelf zegt of, integendeel, het cognitieve is anders dan de verbale.

Als eenmaal begrepen is dat ALLE gedrag dient begrepen te zijn, moet u het gedrag als interactie begrijpen.

Dat betekent, het heeft geen eigen extensie, maar het houdt een relationele eigenschap tussen twee variabelen.

Deze hele benadering is gebaseerd op de uitgangspunten van radicaal behaviorisme voorgesteld door Skinner, waar taal zou worden geanalyseerd als verbaal gedrag. 

Rekening houdend met het milieukarakter in de analyse van gedrag, pakt de therapeut de pathologische verschijnselen aan door een contextuele therapie.

Taal is en verwijst naar een zinvolle sociaal-culturele praktijk. In deze praktijk wordt de stoornis zelf gemaakt.

Dus, hoe verander je het probleemgedrag?

Therapeutische verandering vindt niet op onverklaarbare manier plaats.

Het is het gevolg van verbale interactie binnen de therapie dat therapeuten enkele klinisch belangrijke gedragingen waar beschouwen (CCR). Deze interactie vindt plaats in een natuurlijke context. 

Met andere woorden, de problematische gedragingen of psychische problemen verschijnen op dezelfde manier waarop ze verschijnen in de externe omgeving.

Daardoor kan de klant het probleem ook gaan zien en toestaan dat de therapeut handelt. Door dit leerproces ontstaat rechtstreeks een bevorderende generalisatie.

De verandering komt door leerprocessen die ons in staat stellen om het probleemgedrag te veranderen in meer adaptieve gedrag.

Belangrijk punt: alles wat eerder is geformuleerd, helpt niet veel zonder de ontwikkeling van een goede therapeutische relatie en is dus geen psychologische magie.

De therapeutische relatie zal de sleutel zijn tot het produceren van de verandering.

Bevordering van de processen van leren en generalisatie van wijzigingen in externe contexten van de probleemstelling.

De therapeut smeet de therapeutische relatie door interactie in de therapie. Tot slot wil ik benadrukken dat de meeste psychologische modellen het therapeutische proces baseren op een verbale interactie tussen therapeut en cliënt en niet op een soort psychologische magie.

Maar in principe zou ook een non-verbale die mogelijkheid geven zoals in creatieve therapieën (muziek, dans, schilder, bio-energetica enz.)

Het belang van CCR’s (klinisch belangrijke gedragingen) en functionele analyse.

Binnen deze interactie geven psychologen klinisch belangrijke gedragingen aan en ze wijzigen deze door deze interactie. Dus niet door een soort psychologische magie.

Het verschil is of de therapeut op de hoogte is van deze processen of in staat is om de CRC’s te identificeren De leerprocessen zijn onafhankelijk van of we ons ervan bewust zijn of niet.

Onafhankelijk of ze een provocatie krijgen of geven door “geïnfundeerde wetenschap” ontstaat er een leerproces.

Een psycholoog met een goede theoretische basis zal uiteraard de CCR bevorderen.

En daarom kun je ernaar handelen in de gewenste richting. Integendeel, als we hier niet vertrouwd mee zijn, kunnen we sleutels spelen en ons geluk beproeven. Later zullen de leerprocessen plaatsvinden.

Door je bewust te zijn van deze processen, kun je controle hebben over wat er in de therapie gebeurt. En in staat zijn om onze cliënten effectieve therapie te bieden.

Een gebrek aan empathie.
Veel modellen en soorten therapieën wijzen niet op psychologische magie.

Om af te sluiten, het verschijnen van zoveel modellen en soorten therapieën is te rechtvaardigen, omdat het lijkt op en theoretiseert over gedrag in topografische (formele) termen in plaats van functionele. >

Daarom bieden ze, geconfronteerd met hetzelfde “pathologische verschijnsel”, afhankelijk van het model, verschillende “oplossingen”. Toch zijn sommige meer geldig dan andere.

Daarom wordt een fenomenologische benadering van de pathologische benadering overwogen.

Men legt de nadruk nu meer op het individu — context — interactie. 

Er is nu ook meer aandacht voor de functionaliteit van het probleemgedrag van klanten bij psychologen. Om al deze redenen is functionele analyse zo belangrijk. Dit is veel wetenschappelijker dan de psychologische magie of therapeutische toverkunst van één specifiek individu.

Echt bruikbare suggesties.

 

Gezonde zelfliefde Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen

‘Gezonde zelfliefde’ is een door Hans Knibbe ontwikkelde werkvorm om de liefde die in ieder mens besloten ligt vrij te maken. Deze werkvorm leert ons ontspannen en weer aanwezig te zijn bij de lege plekken in onszelf.

Hierdoor ontwikkelen we compassie voor onszelf en voor anderen. Niet door te streven maar juist door vertrouwend te rusten in jezelf, kan de liefde en helderheid van je aard toegang tot jou krijgen.

Zo creëer je een goed uitgangspunt om passende antwoorden te vinden op de uitdagingen die het leven ons iedere dag stelt. Gezonde zelfliefde is niet vanzelfsprekend.

Onze westerse leefstijl en de emotionele tekorten uit onze jeugd maken dat we wegkijken van onszelf en vervulling zoeken in iets buiten ons. Deze zoekende houding zet zich door in onze omgang met geliefden.

Dat is het te bespeuren op het werk en in de psychologische of spirituele ontwikkeling die we doormaken. In esssentie blijven we zo blijven we van onszelf verwijderd.

Gezonde zelfliefde is daarom geen luxe, maar een noodzaak. Dit boek biedt een schat aan inzichten en praktische methoden om deze kunst te ontwikkelen.

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

auteurs :

Eileen Tang, Nicole Vliegen, Patrick Meurs

Ouders melden kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) aan in de hulpverlening omdat ze moeilijk in de omgang zijn.

Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien.

Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met slechts kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen.

Van kwetsuur naar litteken
meer info

Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt.

Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip én professionele kennis.

Dit boek wil daartoe bijdragen.

In het boek bekijkt men hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken.

Daarna nemen ze de lezer mee in de therapieruimte. Daar sta je om na  te denken bij de processen van verandering. Hopelijk zul je daardoor groei kunnen stimuleren.  Op die manier maak je meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk.

Links om meer te lezen

Je hebt ook de mogelijkheid voor online therapie (Engelstalig).

Zonder online programma is het heel moeilijk te realiseren om een snelle transformatie naar herstel en bloei te hebben, maar niet als je begrip hebt van de werkwijze, die vind je in de gelinkte teksten als je zoekt op werkwijze en heel veel werkt aan je zelf-liefde tekort.

Zeker in de beginperiode om je stabiliteit te herverzekeren.
Het is een noodzaak om systematisch te werken aan je zelf-liefde tekort, zodat het negatieve in je leven stopt en kan transformeren.

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Op 26 en 27 september organiseert Melanie Tonia Evans het “You Can Thrive After Narcissistic Abuse evenement”. Dit is een live online Première Global Healing workshop voor iedereen die lijdt aan misbruik van een echtgenoot, partner, familielid, vriend, baas, collega of ander individu.

Deze gebeurtenis is belangrijk voor u, ongeacht uw geslacht of leeftijd. Hoe lang geleden u gescheiden bent van deze persoon speelt geen rol. Zelfs als ze nog steeds in je leven zijn ben je welkom.

Klik voor meer info

Hier is een samenvatting van wat Melanie behandelt tijdens de komende workshop:

🔮 Hoe word je glashelder en krijg je klaarheid als de persoon waarmee je te maken hebt je narcistisch misbruikt.

✅ De #1 factor die bepaalt of ze in staat zijn om te veranderen.

!?️ Hoe herken je de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken in JOU die je een doelwit maken voor narcisten. Hoe je in de toekomst kunt stoppen met het aantrekken van misbruikers.

💻 De 6 redenen waarom de meeste mensen niet herstellen van misbruik.

Dit zal u niet meer gebeuren na deze workshop!

⚖ Hoe kun je omgaan met een narcist in moeilijke situaties zoals co-ouderschap, voogdij gevechten, echtscheiding en andere juridische / zakelijke deals.

⚕ Hoe te genezen van trauma symptomen zoals C-PTSS, angst, depressie en fibromyalgie en leven vrij van hen eens en voor altijd.

Deze gebeurtenis is niet alleen bedoeld om u te helpen los te komen en te genezen van elke misbruiksituatie. Dit healing event leert u ook hoe u een nieuw en bloeiend leven kunt creëren die giftige mensen niet langer kunnen beïnvloeden.

Als je dit soort relaties hebt meegemaakt, kan ik je sterk aanbevelen om deel te nemen aan een hele dag “healing event”.

Laat Melanie je leren hoe je kunt verschuiven van een slachtoffer van misbruik naar een bloeier na misbruik op een manier die gemakkelijk te begrijpen en onmiddellijk van toepassing is op je leven.

Ik ken Melanie’s werk en wat ze zal delen is de meest geavanceerde en impactvolle informatie over genezing van giftige en beledigende relaties.

Het is Melanie’s diepe begrip van het trauma toegebracht door narcisten die haar passie om zo veel mogelijk mensen te helpen om te genezen aanwakkert. En Melanie’s wijsheid en genezingsprocessen hebben zoveel mensen geholpen hun leven te herstellen en voorbij het overleven naar een echt bloeiend leven te gaan.

Dit is een zeldzame kans voor u om rechtstreeks te leren van een vertrouwde collega die een bekende misbruik herstel expert is.

Klik hier om uw ticket voor deze baanbrekende misbruikherstel gebeurtenis veilig te stellen.

PLUS zo veel meer …

PS Ik heb gezien dat Melanie ook een aantal spannende bonussen heeft voor u ook! Na aankoop van uw ticket krijgt u direct toegang tot het volgende:

De 50 Traits of a Narcissist Checklist zodat u kunt achterhalen of u te maken hebt met een narcist.

Plus een exclusieve 35 minuten durende videotraining genaamd “The 6 Mistakes That People Make When Recovering From Abuse”. Dit biedt een uitstekend startpunt voor je genezingsreis.

Klik hier om je ticket te reserveren en om alle speciale bonussen te ontvangen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een implicatie dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq
Engelstalig NARP programma
Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Doe een eenmalige donatie

Doe een maandelijkse donatie

Doe een jaarlijkse donatie

Kies een bedrag

$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00

Of voer een aangepast bedrag in

$
——

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Je bijdrage wordt gewaardeerd.

Geef een reactie, vraag of antwoord.