Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
psychologische magie

Psychologische magie of psychologie? deel 2

Hoe werkt dat eigenlijk psychologie? 

Functionele analyse en klinisch belangrijk gedrag van de klant.

Zoals ik in een vorige post al zei over dit onderwerp (deel 1), is de tool die we gaan gebruiken de functionele analyse (AF). Dat is de centrale as van het theoretische model dat we hier presenteren. Dat is dus echt geen psychologische magie of therapeutische toverkracht.

Met deze tool kunnen we de juiste technieken ontwerpen en toepassen op het probleem van de klant. Dit alles nadat hij de functionaliteit van zijn gedrag heeft geanalyseerd  om de problemen die hem bij het consult brengen te verklaren.

Daarbij dienen we er voor te zorgen dat we geen contextuele variabelen verliezen.

Voordat we verder  gaan, ALLE psychologische functies moeten worden begrepen als gedrag;

“Doen”, “zeggen”, “voorstellen”, “emoties hebben”, “onthouden” en “denken”.

Het is niet de bedoeling om nu het debat in te gaan over de vraag of denken een stil praatje is. Zoals Marino Pérez zelf zegt of, integendeel, het cognitieve is anders dan de verbale.

Als eenmaal begrepen is dat ALLE gedrag dient begrepen te zijn, moet je het gedrag als interactie begrijpen.

Dat betekent, het heeft geen eigen extensie, maar het houdt een relationele eigenschap tussen twee variabelen.

Deze hele benadering is gebaseerd op de uitgangspunten van radicaal behaviorisme voorgesteld door Skinner, waar taal zou worden geanalyseerd als verbaal gedrag. 

Rekening houdend met het milieukarakter in de analyse van gedrag, pakt de therapeut de pathologische verschijnselen aan door een contextuele therapie.

Taal is en verwijst naar een zinvolle sociaal-culturele praktijk. In deze praktijk wordt de stoornis zelf gemaakt.

psychologische magie
https://narcisme.blog/wat-heeft-het-trauma-in-de-kindertijd-met-narcisme-te-maken/

Dus, hoe verander je het probleemgedrag?

Therapeutische verandering vindt niet op onverklaarbare manier plaats.

Het is het gevolg van verbale interactie binnen de therapie dat therapeuten enkele klinisch belangrijke gedragingen waar beschouwen (CCR). Deze interactie vindt plaats in een natuurlijke context. 

Met andere woorden, de problematische gedragingen of psychische problemen verschijnen op dezelfde manier waarop ze verschijnen in de externe omgeving.

Daardoor kan de klant het probleem ook gaan zien en toestaan dat de therapeut handelt. Door dit leerproces ontstaat rechtstreeks een bevorderende generalisatie.

De verandering komt door leerprocessen die ons in staat stellen om het probleemgedrag te veranderen in meer adaptieve gedrag.

Belangrijk punt: alles wat eerder is geformuleerd, helpt niet veel zonder de ontwikkeling van een goede therapeutische relatie en is dus geen psychologische magie.

De therapeutische relatie zal de sleutel zijn tot het produceren van de verandering.

Bevordering van de processen van leren en generalisatie van wijzigingen in externe contexten van de probleemstelling.

De therapeut smeet de therapeutische relatie door interactie in de therapie. Tot slot wil ik benadrukken dat de meeste psychologische modellen het therapeutische proces baseren op een verbale interactie tussen therapeut en cliënt en niet op een soort psychologische magie.

Maar in principe zou ook een non-verbale die mogelijkheid geven zoals in creatieve therapieën (muziek, dans, schilder, bio-energetica enz.)

Het belang van CCR’s (klinisch belangrijke gedragingen) en functionele analyse.

Binnen deze interactie geven psychologen klinisch belangrijke gedragingen aan en ze wijzigen deze door deze interactie. Dus niet door een soort psychologische magie.

Het verschil is of de therapeut op de hoogte is van deze processen of in staat is om de CRC’s te identificeren De leerprocessen zijn onafhankelijk van of we ons ervan bewust zijn of niet.

Onafhankelijk of ze een provocatie krijgen of geven door “geïnfundeerde wetenschap” ontstaat er een leerproces.

Een psycholoog met een goede theoretische basis zal uiteraard de CCR bevorderen.

En daarom kun je ernaar handelen in de gewenste richting. Integendeel, als we hier niet vertrouwd mee zijn, kunnen we sleutels spelen en ons geluk beproeven. Later zullen de leerprocessen plaatsvinden.

Door je bewust te zijn van deze processen, kun je controle hebben over wat er in de therapie gebeurt. En in staat zijn om onze cliënten effectieve therapie te bieden.

Een gebrek aan empathie.
Veel modellen en soorten therapieën wijzen niet op psychologische magie.

Om af te sluiten, het verschijnen van zoveel modellen en soorten therapieën is te rechtvaardigen, omdat het lijkt op en theoretiseert over gedrag in topografische (formele) termen in plaats van functionele. >

Daarom bieden ze, geconfronteerd met hetzelfde “pathologische verschijnsel”, afhankelijk van het model, verschillende “oplossingen”. Toch zijn sommige meer geldig dan andere.

Daarom wordt een fenomenologische benadering van de pathologische benadering overwogen.

Men legt de nadruk nu meer op het individu — context — interactie. 

Er is nu ook meer aandacht voor de functionaliteit van het probleemgedrag van klanten bij psychologen. Om al deze redenen is functionele analyse zo belangrijk. Dit is veel wetenschappelijker dan de psychologische magie of therapeutische toverkunst van één specifiek individu.

Echt bruikbare suggesties.

Gezonde zelfliefde Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen

‘Gezonde zelfliefde’ is een door Hans Knibbe ontwikkelde werkvorm om de liefde die in ieder mens besloten ligt vrij te maken. Deze werkvorm leert ons ontspannen en weer aanwezig te zijn bij de lege plekken in onszelf.

Hierdoor ontwikkelen we compassie voor onszelf en voor anderen. Niet door te streven maar juist door vertrouwend te rusten in jezelf, kan de liefde en helderheid van je aard toegang tot jou krijgen.

Zo creëer je een goed uitgangspunt om passende antwoorden te vinden op de uitdagingen die het leven ons iedere dag stelt. Gezonde zelfliefde is niet vanzelfsprekend.

Onze westerse leefstijl en de emotionele tekorten uit onze jeugd maken dat we wegkijken van onszelf en vervulling zoeken in iets buiten ons. Deze zoekende houding zet zich door in onze omgang met geliefden.

Dat is het te bespeuren op het werk en in de psychologische of spirituele ontwikkeling die we doormaken. In esssentie blijven we zo blijven we van onszelf verwijderd.

Gezonde zelfliefde is daarom geen luxe, maar een noodzaak. Dit boek biedt een schat aan inzichten en praktische methoden om deze kunst te ontwikkelen.

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

auteurs :

Eileen Tang, Nicole Vliegen, Patrick Meurs

Ouders melden kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) aan in de hulpverlening omdat ze moeilijk in de omgang zijn.

Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien.

Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met slechts kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen.

Van kwetsuur naar litteken
meer info

Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt.

Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip én professionele kennis.

Dit boek wil daartoe bijdragen.

In het boek bekijkt men hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken.

Daarna nemen ze de lezer mee in de therapieruimte. Daar sta je om na  te denken bij de processen van verandering. Hopelijk zul je daardoor groei kunnen stimuleren.  Op die manier maak je meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk.

Engelstalig NARP programma

Je hebt ook de mogelijkheid voor online therapie (Engelstalig).

Zonder online programma is het heel moeilijk om een snelle transformatie naar herstel en bloei te hebben, maar niet als je begrip hebt van de werkwijze. Die vind je in de gelinkte teksten als je zoekt op werkwijze en heel veel werkt aan je” zelf-liefde tekort”.

Zeker in de beginperiode om je stabiliteit te herverzekeren.
Het is een noodzaak om systematisch te werken aan je zelf-liefde tekort, zodat het negatieve in je leven stopt en kan transformeren. Links vind je in het menu of met de zoekfunctie.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees