Seksuele objectivering is aanraking op een manier die niet comfortabel is. +video

Definitie van seksuele objectivering:

Het bekijken van een ander individu in termen van seksuele bruikbaarheid of aantrekkelijkheid in plaats van het nastreven of onderhouden van een kwalitatief goede interpersoonlijke relatie met hen is seksuele objectivering en past in het kader van de-humanisatie.

Beschrijving van seksuele objectivering:

In essentie is seksuele objectivering  een specifiek type objectivering dat zich manifesteert over seksuele relaties. De de-humanisatie van Amy Winehouse is een ander type objectivering.

Het komt voor wanneer een persoon – inclusief mensen met persoonlijkheidsstoornissen – de gevoelens, persoonlijke behoeften of waardigheid van een ander negeren.

In plaats daarvan gaan ze zich exclusief, ongepast of overdreven concentreren op hoe het doelwit kan worden gebruikt in termen van hun eigen seksuele verlangen of bevrediging.

Het is een van de belangrijkste elementen van veel vormen van huiselijk geweld. Daarbij is het ook een van de belangrijkste oorzaken van misdrijven zoals verkrachting, kindermishandeling, kinderpornografie en seksuele intimidatie.

Hoe seksuele objectivering eruit ziet?

Een man doet fysiek pijn aan zijn vrouw en berispt haar vervolgens, zonder zich te verzoenen, maar verwacht wel geslachtsgemeenschap voor het slapen gaan.

Een individu dreigt zijn partner pijn te doen of te straffen als hij geen seks met hem heeft of seksuele diensten verleent.

Een baas intimideert seksueel een ondergeschikte of verzoekt seksuele gunsten van hen.

Een persoon heeft seks met een vriend voor wie ze geen zorg of respect heeft.

Een familielid houdt zich bezig met verkrachting of incest.

Een ouder besteedt overdreven aandacht aan de seksualiteit van hun kind.

Wat is het verband tussen seksverslaving en narcisme?

Hoe het voelt seksuele objectivering?

De slachtoffers van seksuele objectivering kunnen zich vernederd, verwoest, verward voelen. In ernstige gevallen voelen ze zich getraumatiseerd. Slachtoffers van verkrachting en incest kunnen last hebben van een reeks psychische problemen. Een van de gevolgen kan een posttraumatische stressstoornis, depressie, angst en eetstoornissen zijn.

In mildere gevallen treedt verwarring en innerlijke onrust op.  Als onderdeel van jouw seksuele objectivering  zul je je misschien dankbaar zijn dat de persoon zich tot je aangetrokken voelt.

Je komt misschien in de verleiding om te denken dat je ongeschikte aandacht kunt behandelen, of dat je net zo goed kunt geven als je krijgt.  De klassieke ‘geen touwtjes’ of geen binding relatie.

Maar op basis van objectivering bezig zijn is geen recept voor een happy-ever-after-einde. De bevrediging en het zelfvertrouwen zijn vaak van korte duur. In het algemeen is er het gebrek aan toewijding, respect en zorg voor jou.

Uiteindelijk zal blijken, en dat is het moment waarop je je gebruikt, goedkoop, afgedankt en misbruikt zal voelen, word je gedumpt voor iemand anders.

Vanzelfsprekend word je vertrouwen rond potentieel echt liefhebbende partners daarbij geschokt. Het bevestigt je gebrek aan zelfliefde als je jezelf neerlegt bij het idee dat “dit misschien het beste is dat ik kan verwachten”.

Hoe om te gaan met seksuele objectivering?

Seksuele objectivering is een vorm van aanranding en kan ook verkrachting omvatten. Dit is een ernstig misdrijf. De overgrote meerderheid van dergelijke verkrachtingen en seksuele aanvallen vindt plaats in de handen van naaste familieleden, partners en vrienden.

Als dit je overkomt, kan het moeilijk voor je zijn om helder na te denken. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. Meestal kun je hulp  krijgen van een zorgzame persoon van buiten de situatie die je kan helpen om dingen objectiever in te zien.

Als het een geval is van seksueel geweld is het belangrijk om je aan te melden aan een crisiscentrum voor huiselijk geweld of bij de politie.

Wat we weten uit de ervaring  is dat elke vorm van huiselijke geweldpleging of seksueel misbruik meestal doorgaat en vaak escaleert in plaats van te stoppen na een tijdje. Het is van vitaal belang om hulp, ondersteuning en begeleiding te krijgen, en ook van vitaal belang om dit te melden.

Wat je niet moet doen in het geval van seksuele objectivering?

Zwijg niet over de situatie. Blijf niet in de kamer met een narcist die je aanraakt op een manier waarop je je niet comfortabel voelt. Vertel niet tegen jezelf dat het er niet toe doet of dat je het aankan. Vergeld niet of probeer de persoon die misbruik van u maakt niet te kwetsen. Geef jezelf niet de schuld of neem geen verantwoordelijkheid voor de manier waarop een ander zich tegenover jou gedraagt.

Vergeet het niet of neem niet aan dat het voorbij is als het misbruik stopt. De meeste misbruikpatronen zijn cyclisch en de meeste misbruikers zijn vriendelijk, vrijgevig en charmant tussen daden van misbruik of agressie.

Nee: daarop zijn geen uitzonderingen. Ook logica lost het niet op.

Vertel jezelf niet dat het geen aanranding is, omdat je getrouwd bent of in een romantische relatie met de andere persoon bent. Je moet dit ook niet minimaliseren, omdat je bij een eerdere gelegenheid hebt toegestemd. Nee, nee, en daar zijn geen uitzonderingen op.

Blijf niet om het te bespreken of om te  proberen je misbruiker te beschamen. Probeer ook niet om de schuldgevoelens uit te schakelen bij de dader om je goed te behandelen. Handelingen van misbruik zijn onlogisch en zijn vaak het product van psychische stoornissen. Logica lost het niet op.

Wat moeten we doen bij seksuele objectivering?

Vooreerst dient u snel, kalm en zonder drama de kamer, het huis en het gezelschap van iedereen die u blootstelt aan ongewenst seksueel contact te verlaten. Ga onmiddellijk op zoek naar ondersteuning van iemand die om je geeft en die verstand heeft van persoonlijkheidsstoornissen.

Breng uw kinderen, huisdieren en waardevolle spullen ook naar een veilige plek. Praat met anderen die in uw situatie zijn geweest.

Bel wanneer nodig de hotline voor huiselijk geweld verkrachting of kindermisbruik of bel de politie.

Heb je vragen? Laat ze ons weten. We antwoorden graag.

We hopen dat deze post over onoverwinnelijk worden je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Angst en verlies aan eigenwaarde door objectificatie.

Trauma en traumazorg in Europa

Nu is het moment om je realiteit te weven!

Logica lukt niet. Jezelf met licht vullen voor een zielstransformatie wel!

Vormen van seksueel misbruik door een narcist(e).


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees