Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoe gevaarlijk is een obsessie met gezonde levensstijl?

Een obsessie met gezonde levensstijl kan gevaarlijk zijn voor je fysieke en mentale gezondheid. Het kan leiden tot een eetstoornis genaamd orthorexia, wat betekent dat je zo gefixeerd bent op gezond eten dat je veel voedingsmiddelen vermijdt en te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt1. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je lichaam, zoals bloedarmoede, botontkalking, haaruitval, spierzwakte, hormonale verstoringen en hartproblemen2.

Een obsessie met gezonde levensstijl kan ook je mentale gezondheid schaden. Je kunt last krijgen van angst, schuldgevoel, depressie, eenzaamheid en een laag zelfbeeld2. Je kunt ook sociaal geïsoleerd raken, omdat je moeite hebt om te genieten van etentjes, feestjes of andere activiteiten waarbij eten of drinken betrokken is1. Je kunt ook een negatieve houding ontwikkelen ten opzichte van mensen die anders eten of leven dan jij3.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen gezond leven en genieten van het leven. Gezond leven betekent niet dat je nooit iets lekkers mag eten of dat je elke dag moet sporten. Het betekent dat je goed voor jezelf zorgt, maar ook ruimte laat voor plezier, ontspanning en variatie. Gezond leven is geen obsessie, maar een keuze die je maakt om je goed te voelen4.

Als je denkt dat je een obsessie hebt met gezonde levensstijl, of dat je symptomen hebt van orthorexia, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld praten met je huisarts, een diëtist, een psycholoog of een vertrouwenspersoon. Zij kunnen je helpen om je relatie met eten en je lichaam te verbeteren. Je hoeft het niet alleen te doen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees