Traumatische jeugd kan tot sociale angst leiden.

Een van de meest voorkomende soorten angst is sociale angst, ook wel bekend als sociale fobie. Mensen die aan sociale angst lijden, zijn bang, bezorgd of voelen zich anderszins ongemakkelijk in sociale situaties. Soms is het zichtbaar merkbaar terwijl het soms onopgemerkt voorbijgaat aan iedereen, zelfs voor de persoon die eraan lijdt.

Gedragsvormen van sociale angst

Enkele symptomen van sociale angst zijn, maar zijn niet beperkt tot:

  • Vermijden van sociale interacties
  • Isolatie
  • Angst voor spreken in het openbaar / plankenkoorts
  • Faalangst
  • Angst voor aandacht

Meer concrete voorbeelden van deze symptomen kunnen zijn: je ongemakkelijk voelen bij het ontmoeten van nieuwe mensen, in de klas zitten en ervoor kiezen om de vraag niet te beantwoorden, zelfs als je het antwoord weet, worstelen met een presentatie of het vermijden van sociale bijeenkomsten en omgevingen waar mensen in het algemeen zijn. Sommige mensen hebben agorafobie en zijn bang om hun huis te verlaten.

Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Veel sociaal angstige mensen raken meer gestrest wanneer ze omgaan met een autoriteitsfiguur of wanneer ze worden bekeken of geëvalueerd. 

Velen zijn bang om in het middelpunt van de belangstelling te staan ​​of om überhaupt enige aandacht te trekken. Sommigen ervaren zelfs paniekaanvallen wanneer ze zich in een menigte of een afgesloten ruimte bevinden waar veel mensen bij betrokken zijn (kerk, bus, winkel, winkelcentrum, metrostation).

Veel mensen die aan sociale angst lijden, voelen zich verzwakt wanneer ze proberen zeer regelmatige, dagelijkse taken uit te voeren, zoals naar een bank gaan, praten, eten bestellen of telefoneren. 

Afgeleid door sociale angst

Ze worstelen ook met het gevoel “mistig”, verstrooid en afgeleid te zijn wanneer ze met anderen omgaan, omdat ze constant worden afgeleid door wat anderen van hen denken en hoe ze op de “juiste” manier met anderen om kunnen gaan. 

Ze vermijden oogcontact of beginnen te stotteren, of hebben problemen met het ordenen van hun gedachten, of horen niet wat de ander zegt.

Je kunt er meer over lezen in mijn vorige artikel getiteld  5 gewone dingen waar sociaal angstige mensen mee worstelen.

Psychologische en emotionele symptomen van sociale angst

Er zijn twee hoofdtypen mensen die aan sociale angst lijden.

Het eerste type zijn meestal degenen van wie wordt gezegd dat ze een lage eigenwaarde, een laag zelfbeeld en veel zelftwijfel hebben. Ze worstelen met chronische schaamte- en schuldgevoelens. Bovendien zijn ze geneigd mensen te behagen en conflicten te vermijden. Ze zijn overdreven gevoelig voor de meningen, evaluaties en oordelen van andere mensen.

Het tweede type wordt vaak niet eens beschouwd als bang voor mensen omdat ze zelfverzekerd, extravert, welbespraakt en zelfs charismatisch lijken (het narcistische type). 

Maar als je openlijk met ze praat of als je ze zorgvuldiger observeert, is het duidelijk dat ze echt geven om wat anderen van ze denken. Ze voelen zich erg onzeker, ze houden niet echt van interactie met mensen, enzovoort.

Ze dragen een masker als verdedigingsmechanisme tegen alle onopgeloste en vaak niet-geïdentificeerde onzekerheden. 

Dus terwijl de eerste categorie mensen de neiging heeft ermee om te gaan door meer vermijdend en onderdanig te zijn, zijn degenen uit de tweede categorie agressiever en asociaal. Ze kunnen anderen naar beneden halen, macht en status zoeken, zichzelf constant proberen te bewijzen, enz.

De oorsprong van en het mechanisme achter sociale angst

Sociale angst ontwikkelt zich voor het grootste deel als een aanpassing aan stressvolle en kwetsende sociale kinderomgevingen.

Als een kind klein is, bestaat hun hele wereld uit hun primaire verzorgers (moeder, vader, familieleden, andere gezagsdragers). Deze wereld breidt zich langzaam uit naarmate ze ouder worden, maar hoe mensen sociale interacties begrijpen, staat vast. Met andere woorden, de voorbeelden waaraan we als kinderen worden blootgesteld, creëren blauwdrukken voor onze toekomstige relaties .

Helaas zijn de meesten, zo niet allemaal, als kind tot op zekere hoogte getraumatiseerd. De mate waarin we gekwetst zijn, is de mate waarin we interpersoonlijke problemen zullen hebben. Een van de meest voorkomende interpersoonlijke problemen is inderdaad sociale angst.

Kindertrauma

Gekwetste en mishandelde kinderen groeien op tot volwassenen die zich teleurgesteld, wantrouwend, overdreven betrouwbaar, verbitterd, boos, aanhankelijk, gestrest, gevoelloos of emotioneel niet beschikbaar voelen in relaties en interacties met anderen. 

Ze zijn geprogrammeerd om zich zo te voelen door de manier waarop ze werden behandeld toen ze klein, hulpeloos, beïnvloedbaar en afhankelijk waren. Goedkeuring en validatie waren toen van noodzakelijk belang.

Zoals geschreven staat in het boek Human Development and Trauma:

Door kindertrauma worden kinderen banger voor de wereld. Wanneer de eerste en belangrijkste banden van een kind instabiel zijn, is het normaal en wordt het verwacht dat ze dit gebrek aan gevoel van veiligheid en zekerheid op volwassen leeftijd op anderen zullen overdragen.

Onopgeloste pijn die voortkomt uit vroege relaties kan ons de rest van ons leven achtervolgen. Vroege pijn en pijn kunnen ons programmeren om te voelen en te geloven dat mensen over het algemeen gevaarlijk zijn. 

Ze zullen ons pijn doen, ons uitlachen. Bovendien zullen ze ons gebruiken en misbruiken, ons straffen, ons haten, ons dood willen, of ons zelfs vermoorden. Het kan worden opgevat als een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSD of C-PTSD). De trigger bestaat hier uit mensen en sociale situaties omdat ze in het verleden een grote bron van pijn waren.

Samenvatting en laatste woorden

De meeste mensen, en misschien zelfs iedereen, hebben last van symptomen van sociale angst. Sommige vormen zijn ernstiger, zoals isolatie of paniekaanvallen, terwijl andere meer ‘normaal’ zijn, zoals angst om in het openbaar te spreken of gespannenheid bij het praten met iemand. En hoewel sommige van de symptomen ‘normaal’ lijken, kunnen zelfs de mildere symptomen het dagelijks leven van een persoon moeilijk maken, omdat bij de meeste dingen die we doen, mensen betrokken zijn.

Het omgaan met sociale angst kost veel energie en voelt extreem uitputtend. Daarom worstelen sociaal angstige mensen ook vaak met depressies. Het kan erg slopend zijn om ermee te leven. Maar het is inderdaad mogelijk om het te overwinnen of er beter mee om te leren gaan.

In conclusie

Dit is wat ik echt wil dat je weet. Dat het gek is om iedereen te helpen, uit te zoeken hoe anderen in elkaar steken, ze te analyseren en alles te internaliseren. Dat is echt hard bezig zijn. In plaats van aan het innerlijke werk aan de enige persoon waar je aan kunt werken, dat ben jij. Zo zal jezelf verschijnen in je integriteit en je eerlijkheid. Dan zal niemand je energie stelen omdat je het niet toestaat.

Als we dit niet doen: Je laat mensen je energie opzuigen en je observeert het misschien en bent er boos over, maar je komt niet opdagen. En dan groei je niet, je mist de kansen van je persoonlijkheid en het vermogen om narcistisch en energievampierbestendig te zijn.

Als we het niet doen kunnen we niet om echte mensen in ons leven geven. Je verkijkt daardoor de kans om op te staan ​​en jezelf te ontmoeten op een hoger relatieniveau.

Jij bent belangrijk

Dus nogmaals, het komt altijd bij je terug. Narcisten en energievampieren zijn wat ze zijn, maar wat belangrijk is, is wie jij bent.

Oké, het gaat over genezen en aan jezelf werken en je naar een hoger niveau tillen. Dit is de reden waarom ik zo’n fan ben van het Narcistisch Misbruik Herstel Programma, dat NARP noemt, wat een A-klasse programma is om dit om te draaien. Narp dringt diep in je doordringt om je onbewuste en gebroken overtuigingen te vinden, zodat je kunt verschijnen in de best mogelijke manier. Maar als je geen English begrijpt vind je hier op narcisme.blog de “groeitaken” in het menu.

Het gaat er dus om een ​​solide, volwassen, krachtige volwassene in je eigen lichaam te worden door het innerlijk werk te doen. Dan zul je versteld staan ​​hoe gemakkelijk je giftige mensen kunt wegspoelen die proberen je ziel te zuigen. En je gaat je afstemmen op en het genereren van een leven en relaties met mensen die je echt zullen koesteren. Ze zullen je dan vreugde en ware vervulling brengen.

Groeitaken

Dus om meer te weten te komen over groeitaken en meer over dit diepere innerlijke werk, kun je naar het menu gaan.

Ik hoop dat dit je echt heeft geholpen en je richting en moed heeft gegeven om te weten dat je jezelf kunt beschermen tegen energievampiers. Het is eigenlijk eenvoudig als je weet hoe. Ik kijk uit naar je vragen en je opmerkingen hieronder, omdat ik weet dat jullie dit allemaal hebben meegemaakt zoals ik het zelf heb gedaan en laten we echt aan de slag gaan, zodat we dat niet hoeven te doen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Wat heeft trauma in kindertijd met narcisme te maken?

In onze kleine wereld van ons leven voelen we als mensen schaamte!

Een narcist kun je begrijpen maar verdient geen begrip?

De grondslagen van een gezonde jeugd

Jagen en rennen zijn geen coping-mechanismen. Het zijn traumareacties

Cursus over zelfgenezing van familie kwetsuren.

Annemie Declercq? Mag ik me even voorstellen? Wie ben ik?

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees