Als het conflict verandert in beschuldigen, beschamen, bekritiseren of veroordelen, wees je er dan van bewust dat de veiligheid weg is en jullie allebei in de defensieve modus zullen gaan. Dat is niet hoe je tot oplossingen komt met communiceren tijdens een conflict. Dit is geen communicatie.
Als je vertelt hoe je je voelt, gebruik dan ‘ik’-uitspraken in plaats van ‘jij’-uitspraken.
Voorbeeld: “Ik voel me gekwetst of alsof ik geen prioriteit in je leven ben” in plaats van “je houdt nooit rekening met mij” of “je bent egoïstisch”.
Adem in en check-in met je zenuwstelsel. Kun je communiceren of heb je behoefte aan een pauze?
Gebruik geruststellende woorden om je partner te helpen zich tijdens het conflict om zich veilig te voelen door te zeggen “Ik hou van jou”, “Ik wil hierover praten omdat ik om ons geef.” “Ik wil echt weten wat je voelt.”
Oefen om de ander niet te vertellen hoe hij zich voelt of om een verhaal of uitleg aan zijn ervaring toe te kennen.
Vraag hen in plaats daarvan “Wat voel je?” ‘Waarom reageerde je zo?’
Concentreer je erop de ander niet te onderbreken of af te snijden. Hierdoor voelen ze zich gehoord en als je bewust kunt blijven en actief luisteren, kun je hun perspectief begrijpen.
Praat over hoe met conflicten is omgegaan in uw ouderlijk huis.
Als jij of je partner zijn opgegroeid in een gezin waar conflicten volledig vermeden werden of waar conflicten misbruik of verlating met zich meebrachten, zal het oefening en emotionele groei vergen om die patronen af te leren.
Vier kleine momenten van het navigeren door conflicten op een gezonde manier:
“Ik ben echt trots op hoe we daarmee zijn omgegaan.”
‘Ik waardeer echt hoe gegrond je was tijdens dat gesprek.’
“Bedankt dat je me een veilig gevoel hebt gegeven.”
Veel mensen zullen zeggen dat de meeste relaties eindigen vanwege geldproblemen of ontrouw.
De waarheid is: relaties eindigen vanwege communicatieproblemen.
Mensen kunnen ongelooflijk veel liefde tussen hen hebben, maar als ze niet weten hoe ze moeten communiceren wat ze nodig hebben of wat ze voelen, zal de relatie uiteindelijk disfunctionele patronen vertonen. Deze patronen zullen wrok opwekken.
Er zijn maar weinig volwassenen gemodelleerd hoe ze duidelijk kunnen communiceren.
Velen van ons zijn opgegroeid in gezinnen waar volwassenen elkaar regelmatig schamen, veroordelen, beschuldigden of bekritiseerden. Of we zijn opgegroeid met het vermijden van conflicten. Soms leidden conflicten ertoe dat het huwelijk van een ouder eindigde.
Onbewust leren we dat een conflict “slecht” is en ertoe kan leiden dat iemand ons verlaat. Je zult weten dat dit een deel van je verleden is als je door een conflict in paniek raakt, wordt afgesloten of in de onmiddellijke angst om iemand te verliezen.
Communiceren tijdens een conflict is op zich niet slecht, want conflicten zijn op zich niet slecht.
Conflict is een onderdeel van alle relaties – of mens zijn. Als we goede communicatieve vaardigheden leren, kan een conflict zelfs een diepere emotionele band tussen mensen creëren.

Goede communicatie tijdens conflict bestaat uit:
Luister volledig naar de perspectieven van hun partner zonder ze af te snijden, hun eigen standpunt in te dammen of de realiteit van hun partner te ontkennen.
Blijf geaard terwijl ze hun problemen uiten.
Vraag (of beoordeel) of de andere persoon in de juiste emotionele toestand is om het conflict te bespreken
Blijf nieuwsgierig naar de ervaringen van hun partners
Weet wanneer hun zenuwstelsel overbelast is + neem pauzes
Spreek alleen voor zichzelf “ik voelde” in plaats van “je deed x” of “je voelde x”
Zorg ervoor dat de ander zich tijdens het conflict veilig voelt (niet agressief worden, schreeuwen, dingen dichtslaan, de ander beledigen of beschamen).
Zorg ervoor dat je nog steeds probeert om gemeenschappelijke grond te vinden’ in plaats van het onveilige gevoel ‘je gelijk moeten hebben. Ga in plaats van elkaar te begrijpen’ zone.
Het is zo belangrijk dat we het doel voor ogen houden: onze conflicten oplossen in plaats van in de aanvalsmodus te gaan.
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren