Gevoelig aan verwachtingen van anderen. Prooi van een narcist.

De definitie van Alice Miller voor een begaafd kind is het kind dat eens uit de baarmoeder buitengewoon gevoelig is aan de verwachtingen van anderen.

Het kind spiegelt zich enorm aan de verwachtingen van anderen. Het kind internaliseert deze verwachtingen. Zo’n kind wordt al vroeg een behager. Hij of zij gaat vaak door het leven terwijl hij of zij afstand doet van zijn of haar eigen behoeften.

Hij of zij probeert om niemand teleur te stellen.

Vaak, echter, als zo’n kind uitgroeit tot een volwassene ontstaan er klachten.

Al  vroege in de mid-life of zelfs in haar of zijn  jaren dertig of vroege jaren veertig, klaagt hij of zij:

“Ik heb mijn hele leven geleefd voor anderen. Ik heb nooit echt mijn eigen keuzes kunnen maken. Eerst, waren het mijn ouders waarvoor ik alles deed om hen te behagen, of hen niet teleur te stellen. Ze geven hun vakantiegeld af en de ouders besteden het aan de opvoeding van een ander kind dat daardoor meer mag.

Toen kwamen er de leraren, de sportcoaches, de kerk, de schoolvereniging, de jeugdbeweging, de collega’s, de beroepsorganisatie.

emotioneel afhankelijke partner
Handbook Narcissism Recovery

Niemand kan hen iets misvragen.

Voor hen is het altijd een kwestie van het loslaten van wat ze willen om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Niet hun wensen zijn hun hoofddoel. Dat is ook geen altruïsme want ze helpen mensen die van hen profiteren.

Emotioneel afhankelijke partner.

Hetzelfde ding gebeurt in hun huwelijk. Ze kiezen al snel een emotioneel afhankelijke partner waarvoor ze alles regelen. Mogelijks vallen ze ten prooi aan een narcist. Een narcist zal snel door hebben dat je aan deze persoon weinig kunt mis vragen.

Ook perverse types kunnen interesse tonen om deze personen te manipuleren.

Eens ze de persoon in hun web hebben, hopen ze wellicht heel ver te gaan in het stellen van hun ziekelijke verwachtingen. Gezien deze persoon zijn of haar behoeften altijd heeft opgeofferd gaat de perverse narcist ervan uit dat zijn of haar partner ook dan niet teleur zal stellen.

Timide persoon.

Het huwelijk maakt  hen ook niet in staat om dingen te doen alleen voor henzelf. Als ze niet uitbreken offeren ze hun leven op aan andermans verwachtingen. Daardoor worden ze een timide persoon.

Het zijn  goede en deugdzame personen. Dit zichzelf offeren komt niet zozeer door keuze, maar door plichtsbewustzijn en zwakte. Ze werden zwak gemaakt door de zondebok rol die ze innamen.

Gebrek aan lef.

Zelfs in het midden van het leven zijn ze nog een kind, niet echt deugdzaam maar met gebrek aan lef. Als je toch door een perverse narcist in een relatie gemanipuleerd wordt, kunt u zelfs al had je voorafgaand aan die relatie wel lef en sterkte volledig uitgezogen worden.

Als je bijkomende suggesties, vragen of oplossingen hebt dan hou ik er echt van om die te horen in de commentaren of als het meer persoonlijk is, contacteer me.

Harde lessen voor pleegouders!

Wat maakt ons gevoelig voor een narcist?

8 dingen om je emotioneel stabieler te maken

Trauma en traumazorg in Europa

Kinderen in een narcistische scheiding: hoe ermee praten. Deel 1

Gevoelig voor de narcist? Afhankelijk van uw zelfliefde?

8 emotioneel afhankelijke eigenschappen om een narcist aan te trekken!


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees