Generatiepijn die zich in het volwassen leven herhaalt

Generatiepijn die zich in het volwassen leven herhaalt

Generatiestrauma’s zijn patronen van pijn, onvoldane behoeften, gehechtheidstrauma, toxiciteit, vluchtigheid, “jagen” op relaties, “rennen” voor kwetsbaarheid, uithalen, projectie, rationalisatie, regressie en vele andere kernwonden die door een oudere generatie worden aangeleerd (d.w.z. ouders of verzorgers en familieleden), en geleerd door een jongere generatie (kinderen).

generatiepijn
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Wat ons in de kindertijd wordt geleerd, is niet altijd bewust.

Als kinderen absorberen we de verschillende patronen en gewoonten die we onze verzorgers of ouders zien doen.
We leren plaatsvervangend hoe dingen worden “verondersteld” op basis van hoe onze ouders of verzorgers reageren, of dingen herhalen vanwege hun eigen niet-genezen kernwonden.
Als volwassenen raken deze patronen vaak emotioneel diepgeworteld en werken zich uit op de automatische piloot.
We eindigen ermee als afleiding, of gewoonten, vaak zonder ons bewust te zijn, totdat we merken dat we onszelf weer saboteren.
Dit kan spelen in hoe we reageren op stress in het leven – als moeder of vader schreeuwde, beschaamd werd of haar kinderen de schuld gaf van haar/zijn pijn, dan kunnen de kinderen dit internaliseren als iets wat “fout” bij hen is.
Of, als een zus relaties ‘najaagde’ om te voorkomen dat ze alleen zou zijn, of ze ‘vluchtte weg’ als ze emotioneel kwetsbaar was, kan een kind dit leren als wat ze ‘zou moeten doen’ om te voorkomen dat ze zich in de steek gelaten of eenzaam voelen.

In hun volwassen leven herhaalt generatiepijn zich meestal op een van de twee specifieke manieren:

A. De rol van slachtoffer tot slachtoffer — ze projecteren nu hun eigen pijn op hun kinderen, of bevinden zich in een patroon van relaties om te voorkomen dat ze alleen zijn.
B. De rol van slachtoffer uit de kindertijd tot volwassen slachtoffer — ze blijven hun eigen gevoelens van waardeloosheid, zelfhaat of gebrek aan zelfidentiteit bestendigen door hun keuzes en relaties.
In plaats van onszelf te schamen, omdat we merken dat we dit patroon hebben, komen kracht en genezing voort uit het herkennen van de patronen en het maken van gezonde veranderingen om ze te overwinnen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Lees meer