Categorieën
Nederland België Nederlandstalig ouderschap pleegzorg Recent

Het gedrag van een kind is hun manier van communiceren! Stem van een kind

“Gun je kind verwerkingstijd.”

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog Kinderen zeggen het misschien niet letterlijk als ze verveeld zijn of juist te veel moeten verwerken, maar je kunt het dus zeker wel zien aan hun gedrag als je het wilt zien, en even je eigen doelstellingen opzij kunt zetten.

Als je ervan uitgaat dat een kind geen mening heeft en dat je er alles kunt instoppen zoals in een taart dan ga je dit compleet verkeerd interpreteren.

“Ze verbaliseren hun gevoelens meestal nog niet, maar het gedrag is hun manier van communiceren. Als je daar dan niet op inspeelt en je de grens van je kind overschrijdt met overstimulering, of het zijn relaties ontneemt, zijn structuur kapot maakt kan je kind je daardoor uiteindelijk willen vermijden. Of ze kunnen het gevoel krijgen te moeten overpresteren”, aldus Pont. Ze kunnen natuurlijk ook volledig bevriezen waardoor ze een terugval hebben.

Misschien zijn soms al die feestdagen en bezoeken voor sommige kinderen iets te veel, zeker als ze dan nog moeten presteren op sportkampen en als alles nieuw is!

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren