Categorieën
Complex trauma Nederland België Nederlandstalig Recent

Pijn bij kinderen wordt herhaald in volwassen gedrag

Wanneer je realiteit als kind ongehoord of genegeerd wordt en daardoor pijn hebt ervaren, bepaalt het hoe je de wereld als volwassene bekijkt.

Ik praat hier vaak over en spreek vaak met anderen over hoe vroege levenservaringen vorm geven aan hoe we de wereld zien door volwassen ogen. Een veelvoorkomende factor is wanneer kinderen worden aangevallen, genegeerd, gepest of verwend – en hoe – dit van invloed is op keuzes, gewoonten en relaties in het volwassen leven.

Het korte antwoord: absoluut wel …

Pijn bij kinderen wordt herhaald in volwassen gedrag tenzij het wordt aangepakt, verwerkt en veranderd.

Het heeft invloed op hoe je over jezelf denkt, hoe waardig aan liefde en acceptatie je gelooft dat je bent, en hoe wat in de kindertijd werd geserveerd extra hulp krijgt op volwassen leeftijd.

Met andere woorden, als uw behoeften als kind niet werden vervuld kunt u als volwassene op zoek gaan naar onbevredigende relaties.

Als je emotionele behoeften als kind werden genegeerd, voel je je misschien het meest “comfortabel” in oppervlakkige volwassen relaties.

De geleerde liefde die met pijn overeenkomt zal opnieuw spelen totdat die mentaliteit wordt uitgedaagd, zodat je je waarde kunt herkennen.

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren