gaslichting gaslichting

Weet je wat het Gaslichten van de narcistische persoonlijkheid is in actie?

Je gevoelens, je percepties en je herinneringen lijken verstikt binnenin. Ook vraag je je af of je echt gek wordt.  Je voelt je neurotisch, hypergevoelig en je hebt een overweldigend gevoel van vervreemding. Wat is er mis met jou? Zou dat gaslichten kunnen zijn?

Ik zou je willen voorstellen de hele website te lezen! Hoewel je misschien niet elke sectie op jouw leven kunt toe te passen, krijg je inzicht in de concepten in elk onderdeel.

Narcisme kan in stukken worden verdeeld, maar het past zeker als één grote afbeelding bij elkaar, dus je zult het allemaal willen lezen. Maar dat gaat niet in één keer. Begin dan met aandacht zonder gespannen te zijn. Daarna kun je altijd de zoekfunctie gebruiken om gaslichten verder uit te diepen.

Gaslichten beschrijft 2 acties.

Ten eerste is gaslichten het maken dat een andere persoon dat hij of zij gek lijkt, en ten tweede kan door de actie van gaslichten het slachtoffer zo gediscrediteerd worden dat de anderen wel moeten denken dat het slachtoffer gek is.

De Film Gaslight.

De term komt van het toneelstuk 1944 film Gaslight met in de hoofdrollen Charles Boyer en Ingrid Bergman. In deze film, het teken van Charles Boyer, doet dienst als een elementaire agressor. Wat hij doet, is het gas licht in het huis willekeurig manipuleren vanuit de zolder.

Wanneer het Ingrid Bergman, zijn vrouw, dit meldt, reageert hij alsof haar perceptie verkeerd is. Omdat ze geen verklaring heeft en omdat zijn manier ervan overtuigend is, begint ze te twijfelen aan zichzelf. Het is niet nodig om opzettelijk het milieu te manipuleren van een ander persoon om te gaslichten. (hoewel dit gebeurt).

Gaslichten gebeurt meestal wanneer een overlevende iets ziet of zegt over de primaire agressor dat hij niet wil toegeven.

Wanneer de overlevenden dit ter sprake brengt, ontkent de belangrijkste agressor wat de overlevende met zijn eigen ogen heeft waargenomen. Dit is meer dan alleen het oneens zijn door toon en insinuaties.

Dikwijls wordt, zelfs ronduit, de percepties  van de ander gelabeld als onwaarschijnlijke of gek. Omdat de informatie onvolledig is, en een oprechte persoon bereid is te overwegen dat hij of zij fout is, begint de overlevende te twijfelen aan zichzelf.

De directe agressor zal ook deze gedragingen van hem benadrukken en vergroten dat hij wel degelijk juist is. Ook omdat de voornaamste agressor eigenlijk weet wat er gaande is, zal er een zekerheid van doen uit stralen, dit, hoewel het een leugen is.

Het is nog steeds compleet overtuigend voor een buitenstaander. In een korte tijd kan de twijfel zo groeien tot het punt waarop de overlevende twijfelt aan haar gezond verstand.

Een verborgen dubbelleven.

In relatie met iemand met een verborgen dubbelleven is ook gaslichten verwerkt. Omdat de onmiddellijke agressor een tegengestelde afbeelding naar de rest van de wereld heeft, weet de overlevende dat hij of zij niet zal worden geloofd.

Dit kan worden versterkt als de eerste agressor het geheime gedrag aan de overlevende pronkt.  Als het slachtoffer zich laat provoceren door dit pronken en ze over dat gedrag aan anderen anderen vertelt dat het da ‘over-the-top’ wordt en dus als een fantasie zal klinken.

Anderen zullen ongelovige zelfs afstand nemen van het slachtoffer. De jonge patiëntes van Sigmund Freud, die hun seksueel misbruik beschreven ervaarden dat bij hem.

De beschrijvingen leek dus in tegenstelling tot het publieke imago van de mannen verantwoordelijk dat Freud uiteindelijk besloot dat het fantasie was. Vervolgens ging hij dat aan die jonge vrouwen vertellen. Dat betekent, hij vertelde hen dat zij gek waren!

De greep om de realiteit te doen verliezen.

Als dit op de een of andere manier vertrouwd klinkt, ben je waarschijnlijk de vorm van psychologisch misbruik tegengekomen die we “Gaslighting” noemen. In essentie beschrijft het vormen van manipulatie die zijn ontworpen om het slachtoffer zijn greep op de waarheid te doen verliezen of hun waarneming van de werkelijkheid te betwijfelen.

Hoe ziet gaslichten – gaslighting eruit?

Een familielid dat iets van je steelt, probeert je ervan te overtuigen dat het van hen is. Een persoon handelt dreigend en beschuldigt je vervolgens van misbruik als je reageert op zelfverdediging. Een echtgenoot probeert je ervan te overtuigen dat je iets hebt gezegd of gedaan waarvan je weet dat het fout is.

Hoe het voelt het als je wordt gegaslicht?

Gaslicht kan een angstaanjagende ervaring zijn. Het kan je snel in de verdediging storten. Je gaat proberen je eigen acties of gedragingen te rechtvaardigen – toen je begon door het dubieuze gedrag van iemand anders uit te dagen.

De bedrieglijke verzinsels van een gaslichtfabrikant kunnen zo overtuigend gepresenteerd worden. Met zo’n overtuigende fabrikant begin je jezelf en je eigen herinneringen en oordeel in vraag te stellen.

Je zou kunnen gaan vrezen dat andere mensen – die de waarheid niet kennen – ervan overtuigd kunnen worden sommige verstoringen te geloven.

Wat je niet moet doen als je geconfronteerd wordt met gaslichting?

Stel intelligentie niet gelijk aan personage – alleen maar, omdat iemand ringen om je heen kan draaien in een ruzie, wil nog niet zeggen dat ze gelijk hebben.

Verspil geen tijd met proberen iemand te overtuigen die al een besluit over jou heeft genomen dat ze moeten opnieuw overwegen.

Maak geen ruzie met iemand die de feiten verzint.

Wacht tot ze weer in de realiteit zijn voordat je ze in een discussie betrekt en doe het op jouw voorwaarden – niet die van hen. Sta jezelf niet toe om geïsoleerd te worden van anderen, tegen ons eigen oordeel in. Sta erop dat je recht heeft op jouw eigen vrienden en familie.

Geef jezelf niet de schuld voor wat de ander voelt of hoe hij zich gedraagt.

Zoek niet naar manieren om jezelf te veranderen om een ​​andere persoon te proberen te repareren. Zoals de mantra zegt: “Je hebt het niet veroorzaakt, je kunt het niet genezen en je hebt er geen controle over.” Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen woorden en daden.

Blijf niet in de kamer als de situatie fysiek, verbaal of emotioneel ongezond of onveilig wordt.

Ga niet alleen of houd waar je bent een geheim.

Wat moet je doen als je wordt gegaslicht?

Herinner jezelf eraan dat je niet de schuld hebt voor het gedrag van de ander.

Maak jezelf los van je verantwoordelijk voelen voor hoe een narcist zich voelt, zich gedraagt ​​of denkt.

Richt je aandacht op je eigen gedrag en je eigen denkpatronen. Gooi de ongezonde weg en leer wat gezond voor jezelf is en volg het – het maakt niet uit welke reactie je krijgt van de persoon met de persoonlijkheidsstoornis.

Praat erover! Praat met vertrouwde vrienden en familie over waar je mee te maken hebt.

Als je ooit geconfronteerd wordt met geweld of misbruik, haal jezelf en eventuele kinderen dan meteen de kamer uit en roep om hulp. Meld alle gewelddaden, bedreigingen met geweld of zelfbeschadiging onmiddellijk aan de politie.

Handhaven van uw gezonde levensstijl en gedachtegoed. Je hebt ze nodig. Leg zo nodig zachtjes, maar vast aan je geliefde uit dat je doet wat je voor jezelf moet doen en sluit dan het gesprek.

Heb je voorbeelden van gaslichten dat je hebt meegemaakt? Laat ze ons weten in de commentaren.  Ik weet het omarmen van de realiteit is een harde pil om te slikken, maar het zal je toestaan opnieuw te leven. Dat is onmisbaar, om je op weg te helpen naar jouw herstel.


door

Reacties

2 reacties op “Weet je wat het Gaslichten van de narcistische persoonlijkheid is in actie?”

 1. C avatar
  C

  Jou overtuigend in een mail beschuldigen dat je de hele familie inclusief je eigen kind! ongelukkig maakt. Dat jij je daarom moet vermannen en hulp moet zoeken. En als gevolg, hoe verrassend, de hele familie gelooft deze wijze vrouw met haar overtuigingskracht en vergevingsgezindheid. Behalve je eigen kind! Ze herhalen haar wijze woorden en dat alleen maar omdat ze het beste voor jou wensen. Terwijl ze beter weten aangezien ze zelf ook regelmatig zijn geschoffeerd door deze psychopast. Je kan dit niemand uitleggen zonder dat jij in twijfel wordt getrokken. Ik baal als een stekker dat ik geen kwaadaardig psychopaat ben.

 2. Bob avatar
  Bob

  Gaslighting komt voort uit de vroege jeugd.

  Ontwikkelingspathologie.
  Het begint bij verticale splijting dat is van 0-3 jaar. Dan wordt het primitieve afweermechanisme aangeleerd.

  CONFLICTPATHOLOGIE.
  Na de 3 jaar wordt het horizontale splijting, maar ook wordt dan het convergerende afweermechanisme aangeleerd dat uit verdringing voort komt.

  DAMMEN & SCHAKEN

  Ik heb in mijn jeugd leren dammen, maar heb leren schaken na mijn 20ste. Als ik ga schaken weet ik hoe ik mijn pionnen kan verplaatsen, maar strategisch vooruit denken met dat spel kan ik niet.

  Als ik ga schaken zal ik altijd verliezen, omdat ik de strategieën niet ken. Ik kan mijzelf net veilig stellen, maar dat is de rede dat ik dat spel verlies.

  Is iemand opgegroeid met schaken dan heeft die duizenden potjes gespeeld waar eindeloze strategieën in zitten.

  Ben je opgegroeid in een gezin met broertjes en zusjes dan kun je rivaliseren onderling met elkaar met dat spel. Dat is een normale ontwikkeling ook zo.

  DEZE SITUATIE IN ANDERE CONTEXT

  Ben je opgegroeid met broertjes en zusjes en je ouders hebben een gedesorganiseerde hechting is er structurele onveiligheid in het gezin.

  Aantrekken en afstoten komen patronen uit voort. Daar worden het primitieve & convergerende afweermechanisme gebruikt.

  De kinderen nemen die verdediging mechanisme over, maar rivaliseren ook onder elkaar. Dit begint na de 3 jaar. Dat is de conflictspathologie alleen worden de verdedigingsmechanisme ingezet als een aanval.

  Met het gebruik van het primitieve & convergerende afweermechanisme dat is aangeleerd kunnen eindeloze strategieën worden gebruikt om zo je broertjes en zusjes uit te kunnen spelen op angst en stress.

  Dat is een fysiologisch spel dat de productie van de hormonen beïnvloed waaruit een emotionele reactie voort komt.

  De eerste die de emoties uit heeft dan verloren, want deze emoties zijn dan ongeremt. De ouder zal ingrijpen om rust in de tent te krijgen. Dus het kind dat de emoties toont zal worden afgestraft.

  Dit zal een hele leven lang gebruikt worden als de kinderen thuis wonen, maar ook als de rest van het leven uit huis. Ze zijn daar zwaar in gespecialiseerd.

  CONTEXT RELATIE COPINGMECHANISME.

  Iemand die veilig is opgegroeid die kent die afweermechanisme niet, maar het is een manier om te gaan met angst en stress. Dat noemen ze een copingmechanisme, maar afweer is een inadequate manier van probleem oplossen.

  Het zijn overlevingsmechanismes met eindeloos overlevingsstrategiën die functioneren als conflict-hantering & stress-hantering dus het gebruik ervan ontlaadt tegelijk de stress die opbouwd.

  Afweer is een manier dat niet oplossingsgericht is op situaties. Daarin tegen ze brengen een hoop stress aan in de relatie en de omgeving.

  Het heeft geen zin om die afweermechanisme aan te leren om ook te gebruiken in gesprekken. Dat komt door het DAMMEN & SCHAKEN verhaal.

  Dat ga je altijd verliezen door dat de stress de overhand krijgt.

  Het is wel belangrijk om ze te kennen zodat je ze kunt herkennen. Dan weet je eerder wat er speelt in een gesprek, in plaats van dat je in de verleiding komt om iets uit te spreken.

  Dat is namelijk onmogelijk als mensen het primitieve en convergerende afweermechanisme gebruikt.

  Dat is gericht om zoveel mogelijk stress op te bouwen met gevolg dat de cortisol je geest en lichaam aan tast.

  Door cortisol gaan

  Zal het immuunsysteem je lichaam aanvallen zodat je uit die situatie gaat.
  Begint bij zenuw hoest. En vervolgens met heel de klachten van bijnier-uitputting.

  (De klachten lijst zijn 2 A4tjes die ga ik niet helemaal intypen.)

  Luister je niet naar je lichaam dan gebeurt er dit met de hersenen.

  De hersenen krimpen.
  De HHB-as raakt uit balans.
  Het Limbische Systeem raakt uit balans.

  Dat is wat C-PTSS veroorzaakt!

  GASLIGHTING is een combinatie van;

  FUNDAMENTELE DENKFOUTEN.
  (irrationele manier van denken)

  PRIMITIEVE AFWEERMECHANISME.

  CONVERGERENDE AFWEERMECHANISME.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees