Weet je wat het Gaslichten van de narcistische persoonlijkheid is in actie?

Je gevoelens, je percepties en je herinneringen lijken verstikt binnenin. Ook vraag je je af of je echt gek wordt.  Je voelt je neurotisch, hypergevoelig en je hebt een overweldigend gevoel van vervreemding. Wat is er mis met jou? Zou dat gaslichten zijn.

Ik zou u willen voorstellen de hele website te lezen! Hoewel u misschien niet elke sectie op uw leven kunt toe te passen, krijgt u inzicht in de concepten in elk onderdeel.

Narcisme kan in stukken worden verdeeld, maar het past zeker als één grote afbeelding bij elkaar, dus je zult het allemaal willen lezen. Maar dat gaat niet in één keer. Begin dan met aandacht zonder gespannen te zijn. Daarna kunt u altijd de zoekfunctie gebruiken om gaslichten verder uit te diepen.

Gaslichten beschrijft  2 acties.

Ten eerste is gaslichten het maken dat een andere persoon dat hij of zij gek lijkt, en ten tweede kan door de actie van gaslichten het slachtoffer zo gediscrediteerd worden dat de anderen wel moeten denken dat het slachtoffer gek is.

De Film Gaslight.

De term komt van het toneelstuk 1944 film Gaslight met in de hoofdrollen Charles Boyer en Ingrid Bergman. In deze film, het teken van Charles Boyer, doet dienst als een elementaire agressor. Wat hij doet, is het gas licht in het huis willekeurig manipuleren vanuit de zolder.

Wanneer het Ingrid Bergman, zijn vrouw, dit meldt, reageert hij alsof haar perceptie verkeerd is. Omdat ze geen verklaring heeft en omdat zijn manier ervan overtuigend is, begint ze te twijfelen aan zichzelf. Het is niet nodig om opzettelijk het milieu te manipuleren van een ander persoon om te gaslichten. (hoewel dit gebeurt).

Gaslichten gebeurt meestal wanneer een overlevende iets ziet of zegt over de primaire agressor dat hij niet wil toegeven.

Wanneer de overlevenden dit ter sprake brengt, ontkent de belangrijkste agressor wat de overlevende met zijn eigen ogen heeft waargenomen. Dit is meer dan alleen  het oneens zijn door toon en insinuaties.

Dikwijls wordt, zelfs ronduit, de percepties  van de ander gelabeld als onwaarschijnlijke of gek. Omdat de informatie onvolledig is, en een oprechte persoon bereid is te overwegen dat hij of zij fout is, begint de overlevende te twijfelen aan zichzelf.

De directe agressor zal ook deze gedragingen van hem benadrukken en vergroten dat hij wel degelijk juist is. Ook omdat de voornaamste agressor eigenlijk weet wat er gaande is, zal er een zekerheid van doen uit stralen, die, hoewel het een leugen is.

Het is nog steeds compleet overtuigend voor een buitenstaander. In een korte tijd kan de twijfel zo groeien tot het punt waarop de overlevende twijfelt aan haar gezond verstand.

Een verborgen dubbelleven.

In relatie met iemand met een verborgen dubbelleven is ook gaslichten verwerkt. Omdat de onmiddellijke agressor een tegengestelde afbeelding naar de rest van de wereld heeft, weet de overlevende dat hij of zij niet zal worden geloofd.

Dit kan worden versterkt als de eerste agressor het geheime gedrag aan de overlevende pronkt.  Als het slachtoffer zich laat provoceren door dit pronken en ze over dat gedrag aan anderen anderen vertelt dat het da ‘over-the-top’ wordt en dus als een fantasie zal klinken.

Anderen zullen ongelovige zelfs afstand nemen van het slachtoffer. De jonge patiëntes van Sigmund Freud, die hun seksueel misbruik beschreven ervaarden dat bij hem.

De beschrijvingen leek dus in tegenstelling tot het publieke imago van de mannen verantwoordelijk dat Freud uiteindelijk besloot dat het fantasie was. Vervolgens ging hij dat aan die jonge vrouwen vertellen. Dat betekent, hij vertelde hen dat zij gek waren!

De greep om de realiteit te doen verliezen.

Als dit op de een of andere manier vertrouwd klinkt, ben je waarschijnlijk de vorm van psychologisch misbruik tegengekomen die we Gaslighting noemen. In essentie beschrijft het vormen van manipulatie die zijn ontworpen om het slachtoffer zijn greep op de waarheid te doen verliezen of hun waarneming van de werkelijkheid te betwijfelen.

Hoe ziet gaslichten eruit?

Een familielid dat iets van je steelt, probeert je ervan te overtuigen dat het van hen is.

Een persoon handelt dreigend en beschuldigt je vervolgens van misbruik als je reageert op zelfverdediging.

Een echtgenoot probeert je ervan te overtuigen dat je iets hebt gezegd of gedaan waarvan je weet dat het fout is.

Hoe het voelt het als je wordt gegaslicht?

Gaslicht kan een angstaanjagende ervaring zijn. Het kan je snel in de verdediging storten. Je gaat proberen je eigen acties of gedragingen te rechtvaardigen – toen je begon door het dubieuze gedrag van iemand anders uit te dagen.

De bedrieglijke verzinsels van een gaslichtfabrikant kunnen zo overtuigend gepresenteerd worden. Met zo’n overtuigende fabrikant begin je jezelf en je eigen herinneringen en oordeel in vraag te stellen.

Je zou kunnen gaan vrezen dat andere mensen – die de waarheid niet kennen – ervan overtuigd kunnen worden sommige verstoringen te geloven.

Wat je niet moet doen als je geconfronteerd wordt met gaslichting?

Stel intelligentie niet gelijk aan personage – alleen maar, omdat iemand ringen om je heen kan draaien in een ruzie, wil nog niet zeggen dat ze gelijk hebben.

Verspil geen tijd met proberen iemand te overtuigen die al een besluit over jou heeft genomen dat ze moeten opnieuw overwegen.

Maak geen ruzie met iemand die de feiten verzint.

Wacht tot ze weer in de realiteit zijn voordat je ze in een discussie betrekt en doe het op uw voorwaarden – niet die van hen.

Sta jezelf niet toe om geïsoleerd te worden van anderen, tegen ons eigen oordeel in.

Sta erop dat u recht heeft op uw eigen vrienden en familie.

Geef jezelf niet de schuld voor wat de ander voelt of hoe hij zich gedraagt.

Zoek niet naar manieren om jezelf te veranderen om een ​​andere persoon te proberen te repareren. Zoals de mantra zegt: “Je hebt het niet veroorzaakt, je kunt het niet genezen en je hebt er geen controle over.”

Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen woorden en daden.

Blijf niet in de kamer als de situatie fysiek, verbaal of emotioneel ongezond of onveilig wordt.

Ga niet alleen of houd wat je bent een geheim.

Wat moet je doen als je wordt gegaslicht?

Herinner jezelf eraan dat je niet de schuld hebt voor het gedrag van de ander.

Maak jezelf los van je verantwoordelijk voelen voor hoe een narcist zich voelt, zich gedraagt ​​of denkt.

Richt je aandacht op je eigen gedrag en je eigen denkpatronen. Gooi de ongezonde weg en leer wat gezond voor jezelf is en volg het – het maakt niet uit welke reactie je krijgt van de persoon met de persoonlijkheidsstoornis.

Praat erover! Praat met vertrouwde vrienden en familie over waar je mee te maken hebt.

Als je ooit geconfronteerd wordt met geweld of misbruik, haal jezelf en eventuele kinderen dan meteen de kamer uit en roep om hulp. Meld alle gewelddaden, bedreigingen met geweld of zelfbeschadiging onmiddellijk aan de politie.

Handhaven van uw gezonde levensstijl en gedachtegoed. Je hebt ze nodig. Leg zo nodig zachtjes, maar vast aan je geliefde uit dat je doet wat je voor jezelf moet doen en sluit dan het gesprek.

Hebt u voorbeelden van gaslichten dat je hebt meegemaakt? Laat ze ons weten in de commentaren.  Ik weet het omarmen van de realiteit is een harde pil om te slikken, maar het zal je toestaan opnieuw te leven. Dat is onmisbaar, om u op weg te helpen naar uw herstel.

Liefs xx

 

Aanverwante boeken.

De herontdekking van het ware zelf een zoektocht naar emotionele harmonie

De herontdekking van het ware zelf een zoektocht naar emotionele harmonie.

Kracht in strijd met paniek - Over veerkracht in een leven met angst

Kracht in strijd met paniek – Over veerkracht in een leven met angst.

Destructieve relaties op de schop EBOOK Tooltip psychopathie herkennen en hanteren

Destructieve relaties op de schop. Psychopathie herkennen en hanteren.

Boek voorbij het narcisme van Mjon van Oers

Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk.

Denk wat je wilt, doe wat je droomt EBOOK Tooltip Op weg naar een waardevol leve

Denk wat je wilt, doe wat je droomt .Op weg naar een waardevol leven.

Voor Dummies - Cognitieve gedragstherapie op het werk voor dummies

Voor Dummies – Cognitieve gedragstherapie op het werk voor dummies.

 

1 Feedback on “Weet je wat het Gaslichten van de narcistische persoonlijkheid is in actie?”

  1. Jou overtuigend in een mail beschuldigen dat je de hele familie inclusief je eigen kind! ongelukkig maakt. Dat jij je daarom moet vermannen en hulp moet zoeken. En als gevolg, hoe verrassend, de hele familie gelooft deze wijze vrouw met haar overtuigingskracht en vergevingsgezindheid. Behalve je eigen kind! Ze herhalen haar wijze woorden en dat alleen maar omdat ze het beste voor jou wensen. Terwijl ze beter weten aangezien ze zelf ook regelmatig zijn geschoffeerd door deze psychopast. Je kan dit niemand uitleggen zonder dat jij in twijfel wordt getrokken. Ik baal als een stekker dat ik geen kwaadaardig psychopaat ben.

Geef een reactie, vraag of antwoord.