Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Laat je niet ondermijnen door een narcist die steeds vergelijkt.

Tot in alle details, overal en altijd.

Wat ik in gesprekken met personen van narcisten verneem, is dat de narcist zijn uiterste best deed om hen te definiëren tot in alle details. (analyseren) Met deze tips in dit artikel laat je niet ondermijnen door een narcist.

Het is niet alleen dat hij of zij probeert hen te beledigen af en toe, maar dat hij of zij voortdurend hun karakter, persoonlijkheid, lichaam, ziel, hart, moederschap – vaderschap probeert te belasteren.

De narcisten probeerden hen af te schilderen als een slecht mens, zodat hij of zij de controle over hen kon houden en zelfs nog meer reden vinden om hen verder te beledigen.

Het is een echte uitputtingsslag, een soort gijzeling om macht te kunnen uitoefenen. De ene na de andere provocatie om hen uit onevenwicht te brengen.

Laat je niet ondermijnen door een narcist.
Hoe na misbruik door een narcist worden wat je ooit hebt gedroomd?

Een narcistisch patroon overal en altijd: de leeftijd maakt niet uit.

Het is dus niet de kwestie dat jij dat alleen meemaakt. Het is een patroon dat narcisten steeds herhalen, het maakt niet uit hoe oud, en het maakt niet uit in welk werelddeel ze leven.

Het is een algemeen patroon van narcisten, kan het is dan ook niet dat jij de schuldige bent, hoe zeer je je ook zo voelt. Het is net die schuld dat zij injecteren.

In werkelijkheid hebben hun beschuldigingen niets te maken met hun partners, maar alles met hen zelf.

Het is duidelijk dat hun pogingen om te kwetsen over het algemeen  werkt, en dat is een reden waarom ik slachtoffers van narcisten uitnodig voor chat of telefoongesprek, zodat hun leed wordt erkend. Er is iets meer privacy dan op een forum.

Maar de vernietiging van je zelfbeeld omwille van zijn beledigingen en verwijten hoeft niet steeds te lukken. Meestal als je nog kunt helder denken, want uiteraard krijg je niet de kans om rustig te slapen in de buurt van een narcist, weet je gewoon dat dat niet correct is wat er over jou wordt gezegd.

De schade wordt natuurlijk groter wanneer familie, vrienden, rechters, instanties daarin meestappen. Maar uiteraard een leugen blijft een leugen.

Je bent immers geen monster.

Velen hadden echter de neiging om in de verdediging te gaan. Maar het kan de narcist eigenlijk niets schelen hoe je bent. Ze zien de pijn niet die ze je op emotioneel vlak toe kunnen brengen, immers het middel wettigt hun doel.

Hoe kun je immers bewijzen dat je geen dikke kont hebt? ‘t is altijd in vergelijking met iemand anders hé. Er is daar geen objectieve standaard voor. Als de narcist je een nerd noemt, dan bedoelt hij dat jouw intelligentie onaantrekkelijk is.

Als de narcist zegt “je bent gek” dan betekent dat dat hij je het kwalijk neemt dat je hem betrapt hebt op leugens. “Dikke kont” betekent dan: ik zal je gevoel van eigenwaarde vernietigen.

Koel en liefdeloos kun je de schuld krijgen, omdat je ten einde raad bent door zijn mind-spelletjes.

Plezier maken betekent uitgaan met een oude vriendin van hem.

Dergelijke verwijten naar jou moet je niet meer aanvaarden.

Op een bepaald moment ga je een fysieke afkeer voelen van diegenen die je nog beledigen.

Als je niet meer op een directe of passieve agressieve manier verwijten krijgt, kun je terug recupereren.

Je ontwikkelt een zero tolerance tegenover beledigingen, omdat vroegere relaties je zozeer met beledigingen doorzeefd hebben.

Een opmerking als: Je gezicht is aan de verkeerde kant als we knuffelen …

Je hebt me gekwetst tijdens het diner, omdat je niet genoeg at.

Je vraagt niet hoe ik ben online, en ik ben ziek, maar het kan je inderdaad niet schelen. Je snapt het al, die kerel of trien is niet geschikt voor mij.

Hoe kan men een eerlijke relatie ontwikkelen met zo iemand?

Het kan toch niet dat je al die onbeduidende prullaria gedachten moet rechtvaardigen. Je weet toch ook dat dat aan je energie vreet. Dat aan uw energie vreten van narcisten dat is typisch. Ze zijn steeds creatief om iets anders uit te vinden. Want zo zijn ze!

Goede vrienden geven geen negatieve commentaar, welke beweging je ook maakt. Tegen iemand die over alles zeikt, moet je snel eerlijk zijn. Je kunt zeggen “ik kan niet opschieten met je”. Dat zal wel hard aankomen. Maar narcisten voelen niet, hoor.

Het kan niet goed zijn voor je geluk en gezond verstand als je toestaat dat een persoon op alle punten je vergelijkt met iemand anders.

Al die uitspraken zijn domme onzin. Als we daar blijven naar luisteren maakt dat dat we na verloopt van tijd onszelf verliezen en dat we onszelf bijna vernietigen.

Laat je niet ondermijnen door een narcist.
Laat je niet ondermijnen door een narcist.
Gevoelig voor de narcist? Vermijden dat het misbruik in de toekomst opnieuw gebeurt.

We moeten zorgen voor onszelf elke stap van de weg, meteen!

Als iemand probeert om ons slecht te doen voelen over onszelf, maakt het niet uit of het een narcist is of niet.  Of ze bewust dat doen of niet, we hoeven het niet te nemen en, als we de keuze hebben, moeten we niet blijven hangen om deel te nemen in destructieve spellen van een narcist.

Zelfs als ze zich op een leercurve in het grote schema van hun leven bevinden, hoeven we niet te aanvaarden om hun leraar of zondebok op onze eigen kosten te zijn!

Natuurlijk soms moeten we rond negatieve mensen blijven voor een tijdje, om redenen zoals familie en werk. Toch is het nodig om bewust te zijn van wat van ons is en wat dat niet is. En ook wat onze grens is en wat niet. We dienen die grens goed te bewaken.

Als ze hun vuil richten op ons, kunnen we weten dat het niet over ons gaat, en kunnen we op onze grond stevig staan zonder ons te moeten verdedigen of iets bewijzen.

We kunnen terugkijken op vroegere destructieve patronen en niet staan te springen om er opnieuw in te trappen. Gelukkig zijn deze narcistische “types” niet de meerderheid van de mensen (in mijn leven toch).

Er zijn mensen in mijn en uw wereld die zorgzaam en eerlijk zijn. Nu kan ik mezelf omringen met ondersteunende mensen die goede bedoelingen naar mij en anderen hebben, zelfs op Facebook.

Goede bedoelingen en goede verlangens.

Natuurlijk is er een plaats voor opbouwende kritiek, het leren, het maken van fouten, en behulpzaam ideeën onder vrienden en familie – dus het gaat niet om ego, verwachten dat anderen perfect, of altijd juist zijn.

Het gaat over bedoeling en het onderliggend verlangen naar vrede en jezelf kunnen zijn, wat natuurlijk niet kan in de omgeving met een narcist. Een mens voor hem of haar is een object.

Wanneer je een kind was, droomde je misschien om brandweerman of verpleegster te worden, dokter in Afrika te zijn, of een schrijfster te worden.

En als je dat iemand vertelde, kregen ze telkens een glimlach en vroegen je wat voor job je wilde dan doen? En ze lachten en zeiden, misschien zou je niet beter kapitein van een schip worden of hulpboekhouder.

Laat je niet ondermijnen door een narcist.
Ben je hersteld van het emotioneel misbruik door een narcist?

Maar zul je luisteren naar de belangrijkste woorden in elke speech over persoonlijke groei?

Geef niet op. Geef nooit op. Diegenen die iets bereikt hebben in het leven hebben het niet opgegeven. Je hebt eigenlijk de responsabiliteit tegenover je leven, je kinderen om het ook niet op te geven, omdat dat de kern is van leven.

Je hoeft niet speciaal te worden, alhoewel je nu meer mensenkennis hebt dan de gemiddelde burger. Als je luistert naar één ieder die na een zware tegenslag uiteindelijk geluk heeft gekregen zul je te horen krijgen dat er tijden in het leven zijn waar je echt neervalt en dat je denkt dat je niet de sterkte hebt om terug recht te krabbelen.

Je kunt dan proberen om 100 keer recht te komen en als je dan nog mislukt en je geeft op denk je dat je dan nog recht zal komen? Neen, natuurlijk niet.

Maar als je mislukt en je probeert opnieuw en opnieuw, voor zolang dat je blijft proberen is er een kans dat je zult slagen.

Zo is het ook met het leven na een narcist, waar je de gevolgen van PTSS ondervindt.  Het lukt je niet goed om je dag door te komen, je hebt ontzettend verdriet.

Maar je blijft proberen je te focussen op inzicht, creativiteit en vertrouwvolle relaties. Toch blijf je een tijd depressief en heb je het gevoel dat je een burn-out hebt.

Maar als je de dingen doet dat ik gezegd heb om je beter te voelen, zul je je dat op een bepaald moment lukken. Maar telkens als je het opgeeft kan je een terugval hebben van nog eens 6 maanden.

Onafhankelijk waarvan je nu de moeilijke tijd ondervindt, stop niet met strijden.

Het is een geheim om resultaat te hebben door niet op te geven. Iedereen die een grote verandering in zijn leven door maakt, gaat diep om zich weerbaar op te stellen. Ze gebruiken alle mogelijkheden om terug te vechten.

Niemand die na een narcistisch misbruik toch zijn leven weer op zijn pad kan zetten en zichzelf geworden is, heeft dat bereikt doordat hij of zij het opgaf.

Ze lazen artikelen over narcisme. Bovendien hielden ze een dagboek bij, om hun herinneringen op te schrijven. Op hetzelfde moment gingen ze op therapie. Ze werkten aan hun kennis en creativiteit. Ze zochten groepen op die hen kunnen bekrachtigen.

Sommigen liepen halve marathons en waren creatief met het schrijven over een onderwerp dat hen interesseerde.

Hoe onmogelijk ook hun situatie geworden was voor sommigen, ze bleven werken om hun kinderen een goede opvoeding te geven (en hun kinderen in balans te krijgen) dat is het tegengewicht vormen voor de narcistische dynamiek in het gezin, ondanks dat de kinderen het zeer moeilijk hadden tijdens het verblijf bij de narcist en veel van hun persoonlijkheid werd teniet gedaan.

Het is onmogelijk om vooruitgang te boeken als je het strijdtoneel verlaat, of als je in je bed blijft liggen. Maar je weet ook niet wat er gaat gebeuren als je blijft geloven in je doel en eraan werken. Dat wil niet zeggen dat je ondertussen niet mag mediteren, in stilte een wandeling maken.

Dat wil niet zeggen dat je geen ontspanningsoefening mag doen om de stress de baas te worden. Integendeel, in zo’n moeilijke periode zou je precies dubbel zoveel moeten ontspannen om ervoor te zorgen dat de adrenaline geen blijvende schade aan je gezondheid bezorgt.

Je weet dat je zoals elk mens kwetsbaar bent, en daar is niets verkeerds mee.

Je bent er niet de oorzaak van dat je moeder koel was, afwezig en dat je ongewenst was.

Dat doet pijn en je voelt je terecht daardoor gekwetst. Maar wanneer je je ogen opent, dan wil je een gelukkig leven bereiken.  180% zal het verschillen met het leven met een narcist. En omdat dit je doel is, geef je niet op.

Op een bepaald moment heb je zoveel meegemaakt dat je geen angst meer hebt. Dat je wil vechten voor je kinderen, voor vrede in je huis, voor onafhankelijkheid.

Je hebt je doelen vastgelegd, en een plan gemaakt. Het waarom houdt alle kracht in zich.Jij kunt een keuze maken. Je kunt beslissen. Wat er zal gebeuren, wie je zult zijn en hoe je het zult doen.

Als je dan beslist hebt dat genoeg genoeg is, en dat je de uitweg zal vrij maken, vanaf dat punt zal de realiteit als het ware niet meer in je weg gaan staan.

Je kan misschien nog gedurende 6 maanden moeilijkheden hebben.

Soms duurt het 3 jaar voor je je eigen kinderen terug ziet. Maar dan in alle wanhoop beslis je dat het genoeg is dat je zult vechten dat je er zult staan. Je beslist dat je je niet meer laat provoceren. Dat je niet meer de schuld op jou zal nemen.

Het is zeer gemakkelijk om nu met excuses af te komen, want wat je meemaakt, is verschrikkelijk. Je hebt bijvoorbeeld slagen gekregen, en daarom kun je niet gaan zwemmen. Een ander voorbeeld: heel weinig slaap, en daarom ga je niet gezond koken.

Stel dat je daarnet weer een smerige sms gekregen hebt, en daarom ga je niet studeren. Als je gaat doen wat gemakkelijk is, zoals nu lang in je bed blijven liggen, in de zetel zitten en uren naar televisie kijken, dan zal jouw leven moeilijk blijven.

Je kunt doen wat gemakkelijk is, en je verhaal tegenover zomaar iedereen vertellen.

Vooreerst zijn er een groot deel blij dat je in de problemen zit.

Een andere deel zegt dat het je fout is. Bovendien zullen weinigen je steunen, zeker niet in je familiekring.

Wat ook je omstandigheden zijn wanneer de narcist uit je leven is. Je mag blij zijn dat je nog leeft. Je zou kunnen klagen over je situatie en omstandigheden, maar zal dat iets helpen? Wanneer je er een gewoonte van maakt, zul je je depressief worden en je dromen opgeven.

Je kunt bitter zijn en boos, maar leidt dat er toe dat je iets onderneemt, zodat de narcisten minder macht hebben? Stuur je door zo’n gedrag een boodschap, zodat iemand kan gered worden?

Iedereen kan het om zitten te klagen over wat je hebt meegemaakt. Alleen trouwens mensen die gelijkaardige ervaringen hebben meegemaakt zullen je kunnen begrijpen.

Dat begrip vragen aan je vrienden en familie, is haast hopeloos, haast verloren tijd.

Maar tijd verliezen in die omstandigheden is gemakkelijk. En daardoor word je leven niet minder zwaar, maar nog harder.

Maar als je doet wat hard is, terug een leven opbouwen na het misbruik door een narcist, zoals je creativiteit ontwikkelen, je weerbaarheid ontwikkelen door bijvoorbeeld een gevechtssport te leren, studeren over narcisme, zodat je de aard van die stoornis begrijpt, relaxatieoefeningen doet en ademhalingsoefeningen, zodat het adrenalineniveau in je lichaam zakt …op psychotherapie gaan enz. …

Als je je confronteert met de realiteit waarin je terecht gekomen bent, dan zal het leven gemakkelijker worden als je steeds verder opnieuw aan je zelfbeeld en aan je visie werkt elke dag.

De situatie waarin je je bevindt inzien en accepteren dat dit nu de realiteit is waarvan je moet vertrekken i.p.v. over te klagen is zeer belangrijk.

Sta elke dag vroeg genoeg op, om een beetje te sporten, om goed te ontbijten, om te luisteren naar een motivatie video of het lezen van een bekrachtigend artikel zoals dit.

Kijk in de spiegel en vraag jezelf af: Waarom zie jij jezelf graag? Waarom heb jij voor jezelf respect?

Neem het leven bij zijn kraag, neem de volle verantwoordelijkheid. Zeg Ja tegen jezelf. En zeg dat je gaat doen wat je weet wat je moet doen. En dat je bereid bent om te strijden tegen de negativiteit. Dat je zult NEEN zeggen als het neen is voor jouw persoonlijkheid en waarden.

Ik ben bereid te aanvaarden dat mensen met mij gaan lachen en naar mij gaan staren als ze de roddels van de narcist zullen verteld worden. Ik ben bereid om waar te maken wat ik als toekomst kan creëren zonder de narcist.

Eindelijk is het zover dat er geen leugenaars, belagers, dieven, verkrachters, misbruikers, oplichters in mijn leven zich hebben genesteld.

Het is nu tijd om 100% mezelf te zijn.

Want daarom is het mogelijk. Het is nodig wil ik op lange termijn slagen.

Het is misschien wel hard, om je leven in die omstandigheden in handen te nemen, maar het is het waard. Het betekent dat de narcist nooit zal slagen bij jou.

Je kunt beslissen om alles te doen wat nodig is om er te staan voor je kinderen. Om andere slachtoffers van narcisten te ondersteunen.

Om al de schade die deze stressvolle periode met zich heeft meegebracht te genezen en sterker te worden, emotioneel, mentaal, spiritueel en fysiek.

Er zijn zoveel personen die dat op een bepaald moment in hun leven hebben gedaan van alle leeftijden, van alle sociale klassen, en in verschillende culturen en landen.

Omdat het mogelijk is voor één iemand, kun je zeker zijn dat het ook mogelijk is voor jou. Als je dat blijft doen elke dag opnieuw aan je nieuwe doelen werken en inzicht krijgt in jezelf, en zoekt hoe je je wonden gaat genezen dan ga je er komen. Dan zal na een tijdje je leven nog nooit zo gemakkelijk geweest zijn.

Heb je vragen en zoek je ondersteuning dan kun je mij een persoonlijke boodschap sturen op Messenger en een vriendschapsverzoek aanvragen op Facebook.

de volledige verantwoordelijkheid nemen is verbazingwekkend

Ik hoop dat dit artikel veel stof tot nadenken voor je is geweest en je heeft geholpen om je naar binnen te keren om de enige persoon te helen die je kunt genezen. Je kunt je leven zelf helen. Laat je niet ondermijnen door een narcist.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees