Empathische projectie en destructieve dynamiek

Empathische projectie en destructieve dynamiek

Je hebt vast wel eens gehoord van narcistische projectie. Het gebeurt wanneer narcisten hun eigen problemen, giftige emoties en wandaden op jou overdragen. Ze beschuldigen je bijvoorbeeld van flirten met een collega terwijl ze in feite zelf een affaire hebben. Of ze bekritiseren je omdat je lui bent en de afwas niet doet, ook al ben je de hele middag bezig geweest met het schoonmaken van het huis. Narcistische projectie is onmiskenbaar pijnlijk en frustrerend, maar het is niet het enige disfunctionele patroon in narcistische relaties. Er is ook nog het spiegelbeeld hiervan nml. de empathische projectie.

Veel partners projecteren onbewust gevoelens van empathie, liefde, geduld en mededogen op de narcist, zelfs als “dat allemaal” niet bestaat.

Empathische projectie komt voort uit een diepe plaats van goede bedoelingen, maar creëert uiteindelijk een destructieve dynamiek. Hier is hoe het allemaal werkt.

Tekenen en symptomen van empathische projectie

Als je je identificeert als een empathisch persoon, weet je waarschijnlijk hoe het is om je overweldigd te voelen door je niveau van empathie. Je voelt je emoties intens en diepgaand. Je neemt de gevoelens van anderen over, zelfs als je zou willen dat je dat niet deed.

Maar het zijn niet alleen empaten die zich bezighouden met empathische projectie. Bijna iedereen die nauw verwant is met een narcist, of het nu een partner, kind of vriend is, gebruikt vaak empathische projectie om hun relatie te rechtvaardigen en om te gaan met het misbruik.

Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen van empathische projectie.

1 – Je gelooft dat je de narcist moet redden

Je geeft om de narcist en je ziet het goede in hem dat niemand anders ziet. Daarnaast geloof je ook dat ze zichzelf kunnen hervormen. Mensen kunnen immers veranderen, toch?

En dus excuseer je hun afschuwelijke gedrag en ga je ervan uit dat het jouw rechtvaardige plicht is om hen te helpen te veranderen. Het is jouw taak om ze te redden van hun eigen lijden. Het is jouw verantwoordelijkheid om hen de liefde te tonen die jij denkt dat ze verdienen.

Dit is een klassiek geval van empathische projectie. Ten eerste ga je ervan uit dat de narcist zichzelf wil repareren. Dat is over het algemeen niet waar. Je gaat er ook van uit dat je de juiste persoon bent voor deze schijnbaar onmogelijke taak.

2 – Je rationaliseert hun gedrag

Ze hebben een verschrikkelijke jeugd gehad! Hun moeder/vader is een narcist. Hun ex behandelde hen vreselijk. Ze worstelen met een verslaving!

Komen bovenstaande excuses je bekend voor? Hoewel er misschien een kern van waarheid achter zit, bestendigt het onvermurwbaar verdedigen van giftig gedrag het probleem alleen maar. Zelfs als de narcist een traumatische jeugd heeft gehad of zwaar is mishandeld, maakt dat hun huidige gedrag niet acceptabel.

Het rechtvaardigen houdt het alleen maar in leven. Zolang je dit patroon aanhoudt, blijf je de narcist versterken om je slecht te blijven behandelen.

3 – U blijft in de toekomst struikelen

Dus het gaat nu slecht. Dat kun je toegeven. Maar je houdt vast aan de hoop dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt. Als ze eenmaal stoppen met drinken of hun woede beheersen of besluiten dat ze klaar zijn om te trouwen, zullen de dingen op magische manier beter zijn. Als deze fantasieën waanvoorstellingen lijken, is dat omdat ze dat meestal zijn. Narcisten beloven je graag alles wat je wilt als ze zich bedreigd voelen. Ze kennen je zwakheden, en ze zullen ze uitbuiten om te proberen je toegewijd te houden.

Dus als alle chips op zijn, kun je verwachten dat ze plotseling “rondkomen” met de prachtige verlovingsring of beloven in therapie te gaan. Laat je niet misleiden. Ze zijn er niet echt in geïnteresseerd om te veranderen of je gelukkig te maken, ze zijn er alleen maar in geïnteresseerd om ervoor te zorgen dat je blijft. Als ze zich daarin veilig voelen, trekken ze het kleed weer recht onder je vandaan.

4 – Je gelooft dat ze niet langer een narcist zijn

Na een fase van intense en euforische liefdesbombardementen, kun je je diepbedroefd voelen als de narcist de relatie beëindigt. Ze waren je soulmate! Jullie twee zouden nog lang en gelukkig leven!

En nu kun je niet anders dan zieden van jaloezie en woede jegens hun nieuwe partner. Een deel van je gelooft misschien zelfs dat deze persoon de “betere, gezondere” versie van de narcist krijgt.

Trap niet in deze misvatting. Een narcist zal hard zijn best doen om je te laten geloven dat ze alleen op deze manier handelen vanwege jou. Daarna zullen ze er alles aan doen om u ervan te overtuigen dat u verantwoordelijk bent voor hun vreselijke behandeling.

Maar narcisme is een vaste persoonlijkheidsstoornis.

Dus zelfs als de narcist een deel van hun vreselijke gedrag kan verbergen wanneer ze iemand voor het eerst ontmoeten, is het slechts een kwestie van tijd voordat hun authentieke zelf naar boven komt. De waarheid over narcisten is – ze creëren en installeren trauma’s in je, zodat ze in je voortleven, zelfs als de relatie voorbij is.

Afsluiting krijgen van de narcist is niet mogelijk. Je kunt niet met ze onderhandelen. Je kunt ze niet laten boeten voor hun fouten. Dit zijn dingen die nooit gebeuren met narcisten, zelfs niet met het verstrijken van de tijd.

5 – Je blijft voor hun leugens vallen en negeert hun acties

Narcisten praten zo’n goed gesprek. Ze weten je precies te vertellen wat je wilt horen. En als het niet is wat je wilt horen, weten ze hoe ze elke situatie moeten manipuleren om het het gevoel te geven dat het helemaal jouw schuld is.

Als je te maken hebt met een narcist, moet je stoppen met luisteren naar wat ze zeggen. Het enige dat er echt toe doet, zijn hun acties. Hun acties onthullen de waarheid en vertellen je alles wat je moet weten over hoe ze om je geven.

In eerste instantie lijkt deze taak misschien onmogelijk. Als je worstelt met empathische projectie, verontschuldig je je natuurlijk voor hun acties omdat je zo gefocust bent op loze beloften, valse verontschuldigingen of grootse liefdesverklaringen. En als je ze aanspreekt over ongepast gedrag, zal de narcist reageren met meer lieve praatjes of complete narcistische woede – er is heel weinig tussenin.

Ongeacht hun reactie, vergis u niet. De narcist rekent erop dat je in hun betoverende betovering blijft. En ze zullen je alles vertellen wat je wilt horen om je dichtbij te houden. Zelfs als ze je uiteindelijk weggooien, is de narcist niet geïnteresseerd om je vrede te geven of je alleen te laten zonder je getraumatiseerd te houden. Dit is de reden waarom ze je over het algemeen stofzuigen zodra ze denken dat je er klaar voor bent om eindelijk verder te gaan zonder hen.

6 – Je wordt boos als anderen ze uitschelden

Misschien heb je vastgesteld dat de narcist je pijn doet of ongepast handelt, maar je raakt ontrafeld als iemand anders dat erkent. Waarom? Omdat het persoonlijk voelt! Het voelt alsof de andere persoon je vernedert vanwege je keuzes.

Bovendien hebben empathen de neiging om hun narcistische partners te beschermen. Nogmaals, dit komt vaak neer op het rationaliseren van narcistisch gedrag of de veronderstelling dat hun motieven inherent goed zijn. Daarom voel je je gefrustreerd wanneer anderen de narcist niet hetzelfde geduld of mededogen zullen geven.

Dus, als je het gevoel hebt dat je de narcist koste wat kost moet beschermen, vraag jezelf dan dit af:

Ben ik bang dat de narcist me pijn zal doen als ik dat niet doe? Wil ik onbewust geloven dat ik me het giftige gedrag van de narcist verbeeld? Ben ik bang voor hoe mensen me zullen beoordelen als ze de narcist echt begrepen?

Als je deze vragen met ja beantwoordt, activeer je de narcist. Helaas verwerp je ook je eigen realiteit en vervreemd je jezelf waarschijnlijk van anderen! Houd er rekening mee dat dit precies is wat de narcist wil.

Hoe te stoppen met het gebruik van empathische projectie?

Als je herkent dat je empathische projectie gebruikt, gefeliciteerd! De eerste stap is bewustwording, en je bent zeker niet alleen in je ervaringen.

Slachtoffers van emotionele mishandeling vertrouwen vaak op empathische projectie om hun verschrikkelijke omstandigheden het hoofd te bieden. De projectie zorgt er in zekere zin voor dat je je veilig en geaard voelt, zelfs als het leven volkomen chaotisch aanvoelt.

En toch, hoe meer je aan dit patroon deelneemt, hoe meer het zal voortduren. Narcisten stoppen niet met het kwetsen van mensen als ze eenmaal krijgen wat ze willen. Als er iets is, verdubbelen ze vaak hun inspanningen om ervoor te zorgen dat ze hun narcistische voorraad kunnen behouden.

empathische projectie
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Als je moeite hebt met empathische projectie, volgen hier enkele stappen die je kunt nemen om je gedrag te veranderen.

Herken en label het wanneer het gebeurt! Heb je de narcist weer verdedigd? Heb je beledigend gedrag over het hoofd gezien of tegen jezelf gezegd, dat is gewoon hoe ze zijn?

Het gebeurt! Het veranderen van je manier van denken kost tijd en moeite, maar groei vereist dat je jezelf verantwoordelijk houdt. Dat betekent dat je gevallen van empathische projectie moet identificeren en labelen wanneer je ze opmerkt. Als u dit doet, kunt u trends en triggers herkennen. Als je dan de pijn uit je lichaam verschuift dat het besef van het narcistische gedrag met zich meebrengt en vervangt door zelfmededogen dan ervaar je ruimte voor definitieve verandering.

Na verloop van tijd kun je anticiperen op wanneer je empathische projectie zou kunnen gebruiken. Maar in plaats van automatisch te handelen, heb je het inzicht en de keuze om anders te reageren.

Vermijd jezelf de schuld te geven

Het is gemakkelijk om in een zelfvernietigende val te trappen wanneer je besluit om problematisch gedrag te veranderen. Pas op dat u niet te lang in deze val blijft zitten. De narcist wil dat je je schuldig, onzeker en kwetsbaar voelt. Ze houden ervan als je op jezelf slaat – het neemt alle druk van hen af.

In plaats daarvan is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je een liefhebbend, medelevend persoon bent met een overvloed aan empathie. Je reageerde op een manier die je overleving probeerde te verzekeren.

Je wilde iemand het voordeel van de twijfel geven, en dat maakt jou een goed mens! Bovendien zouden de meeste mensen in uw situatie op vergelijkbare manieren reageren. Dus probeer jezelf niet de schuld te geven. Je kunt en zult groeien van deze ervaring.

De enige effectieve, gegarandeerde manier om een ​​einde te maken aan alle empathische projectie, is door volledig uit de relatie te stappen. Deze stap lijkt misschien dramatisch, maar het is noodzakelijk voor je genezing.

Inmiddels realiseer je je waarschijnlijk dat narcistische relaties het onmogelijk maken om van een echte connectie te genieten. Je hebt het tenslotte te druk met boos zijn, jezelf in twijfel trekken en proberen de narcist gelukkig te maken.

Het is geen manier om je leven te leven, en het is zeker geen manier om samen te leven met iemand anders!

Als je weet dat je de gruwelijke verslaving en verwoestende emotionele en spirituele besmetting van een narcist moet zuiveren, overweeg dan alsjeblieft de groeitaken die je vindt in het menu. Genezing is een proces dat een aantal werkelijk transformerende onthullingen en kansen kan openen wanneer we onszelf de kans geven om te herstellen en te bloeien.

Weet alsjeblieft dat hoe verlammend het ook voelt om eindelijk los te komen van misbruik, er een einde aan komt. Het lichaam en de geest weten hoe ze zichzelf kunnen helen als we de voorwaarden daarvoor scheppen. Mensen die de groeitaken stap voor stap toepassen schrijven me de hele tijd hoe hun leven ongelooflijk is veranderd door de stappen te volgen die voor hen zijn uitgestippeld. Ik ben altijd nederig en dankbaar als ik succesverhalen hoor van mensen die dachten dat hun leven voorbij was.

Dit kan ook voor jou. En het is mijn diepste wens dat je begint te genezen en het leven te leiden dat je verdient.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees