Hoe werkt de narcistische projectie om jou te manipuleren?

Hoe werkt de narcistische projectie om jou te manipuleren?

De meeste narcisten hebben over het algemeen heel weinig zelfbewustzijn.

Hun gevoel van eigenwaarde hangt zelfs af van hoe anderen hen waarnemen. Ze hebben de neiging fouten in zichzelf te ontkennen. Voor die fouten geven ze dan anderen de schuld. Dat noemen we narcistische projectie.

Meer over narcistische projectie in dit artikel. In de  gedachten van de narcistische persoon is het absoluut prima om één ding te zeggen en een ander te doen en te liegen.

narcistische projectie
De narcist zal je straks beschuldigen als het niet goed gaat.

Dat doen ze veel. Liegen, overdrijven en volkomen hypocriet zijn is normaal voor een narcist. Het is hun natuurlijke manier van zijn, zo ingeprent dat het automatisch is geworden.

Ze doen het zonder te voelen dat het op de één of andere manier fout is. Het hoort bij hun persoonlijkheid. We zien het als een zeer disfunctionele persoonlijkheid, terwijl ze het als perfect beschouwen. Projectie is dan ook hun manier om die persoonlijkheid in stand te houden.

Hypocrisie is de middelste naam van de narcist.

Wat ze zeggen en doen, wanneer niemand kijkt, is drastisch anders. Als ze in het bijzijn van anderen vertoeven zeggen en doen ze compleet anders. Omdat ze allemaal bezig zijn met het handhaven van hun valse persona, gebruiken ze narcistische projectie om de ongewenste eigenschappen in hun karakter te verwijderen.

Maar omdat ze het emotionele gelijkwaardig zijn aan een vijfjarige, verloochenen ze op magische manier de delen van zichzelf die een negatieve uitwerking hebben op hun persona’s.  Ze beschuldigen je van deze precieze handelingen waaraan ze schuldig zijn. Die flagrante onwaarheden zijn een typisch symptoom van hun stoornis.

Heb je ooit gemerkt hoe ze de gulste persoon beschuldigen van egoïstisch zijn? 

Of een verborgen agenda hebben achter hun vrijgevigheid?

De narcist beschuldigt de eerlijkste persoon dat hij een leugenaar is. Hij of zij beschuldigt zijn trouwe partner van vals spelen, ontrouw en vreemdgaan. De narcistische projectie is een  echte bekentenis. Ze onthullen wat de narcist schuldig aan is en / of gelooft over zichzelf.

Daarentegen gebruiken emotioneel gezonde mensen geen projectie wanneer ze in het defensief zijn. Wanneer ze hun toevlucht nemen tot het toewijzen van personages, lijken hun opmerkingen meer op de waarheid. Niet de regelrechte leugens die de narcistische projectie kenmerken.

Bewuste mensen stemmen af ​​met hun gedachten en gevoelens en hoe anderen zich ook voelen. Ze voelen een verbinding met anderen en kunnen zich inleven in en overwegingen maken voordat ze spreken of handelen om geen schade aan anderen te richten.

Bovendien willen ze een zuiver geweten en zich op hun gemak voelen, zodat ze zeker weten wat ze willen zeggen of doen, vlak voordat ze spreken of handelen en als dat niet het geval is, doen ze niets.

Met andere woorden, geestelijk gezonde mensen zorgen ervoor dat hun woorden overeenkomen met hun acties.

Als iemand bijvoorbeeld iets tegen hen heeft gezegd waardoor ze zich ongemakkelijk voelen in plaats van onmiddellijk te reageren, zullen ze zichzelf afvragen waarom ze zich zo voelen en misschien proberen dingen te zien vanuit het perspectief van de ander.

Op die manier overwegen ze een betere reactie die op waarheid is gesteund. Als hun gevoel niet overeenstemt met hun waarden gaan ze zichzelf veranderen.

Sowieso voelt de narcist zich superieur. Hij kan dus zonder enig gewetensprobleem projecteren waaraan hij zichzelf schuldig maakt.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees