Categorieën
Recent zelfzorg

Een oefening in de natuur om in het lichaam te komen als je je overweldigd voelt.

Een overweldigd gevoel kan sporadisch voorkomen, maar ook kun je hier vaker last van hebben. Het is dan belangrijk om dit te herkennen zodat je meer stress, overspannenheid of zelfs een burn-out kunt voorkomen.

Kortom, als je een overweldigd gevoel hebt, neem je vaak teveel hooi op je vork. Herken een overweldigd gevoel meteen en zorg ervoor dat het weer verdwijnt. Jouw innerlijke rust weer vinden heeft nu prioriteit.

Als je hoogsensitief bent of als je jezelf herkent in perfectionisme, heb je meestal meer kans op een overweldigd gevoel. Zo kun je je zorgen maken en piekeren. Daarnaast kunnen we moeite hebben met controle loslaten.

Deze oefening kun je ook doen terwijl je aan het wandelen bent in de natuur. Voor sommigen helpt het als ze kunnen schrijven over hun gevoel.

We weten dat de natuur goed voor ons is, maar beginnen pas te begrijpen waarom.

Dat komt doordat natuurlijke omgevingen ons rustiger en minder angstig maken. Begrijpen waarom is belangrijk voor psychologen.

De vliegvisser, of vissersvrouw, ervaart de omgeving van de forel door in het water te lopen. Er is een betekenisvolle verbinding die de bloeddruk verlaagt en fysiologische en psychologische rust veroorzaakt. Hoewel degenen die niet vissen vaak moeite hebben om deze ervaring te begrijpen, overkomt het iedereen tot op zekere hoogte wanneer ze stadsgebouwen, bestrating en verkeer achter zich laten. Onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan groene plaatsen de bloeddruk tijdelijk verlaagde.

Er zijn tal van redenen waarom dit kan gebeuren.

Het visuele systeem

De ene heeft betrekking op de werking van het visuele systeem. Verschillende kleuren kunnen onze stemming beïnvloeden. Kleuren met een langere golflengte, zoals rood, zijn opwindend, terwijl kleuren met een kortere golflengte, zoals groen en blauw, kalmerend werken.

In het verleden werden instellingen groen geschilderd in de veronderstelling dat dit een rustgevende kleur is. Onderzoekers ontdekten dat roze eigenlijk een meer rustgevende kleur is dan groen, wat ertoe leidde dat het werd gebruikt in cellen.

Het overwicht van groene tinten in veel natuurlijke landschappen zou ons kunnen kalmeren, simpelweg vanwege de manier waarop ons visuele systeem werkt.

Hoewel dit zeker mogelijk is, is het op zich geen bevredigende verklaring, omdat het niet ingaat op de vraag waarom groen rustgevender zou kunnen zijn dan de kleur van bestrating of asfalt.

Een meer aannemelijke mogelijkheid is dat natuurlijke landschappen rustgevend zijn omdat ze positieve associaties hebben met prettige ervaringen. Ze vertegenwoordigen ontsnapping aan lawaai en drukte.

Associaties met vrijetijdsbesteding

Deze mogelijkheid wordt versterkt door het feit dat natuurlijke omgevingen vaak worden geassocieerd met positieve ervaringen in het dagelijks leven. Tijdens onze vrije tijd kunnen we veel tijd buitenshuis doorbrengen, of het nu gaat om een ​​barbecue in de achtertuin, een wandeling in het bos of een vakantie in een kalme en vredige natuurlijke omgeving.

Elk van deze ervaringen zal waarschijnlijk natuurlijke landschappen combineren met gelegenheden die rust en ontspanning bieden. Als dat zo is, is het natuurlijke landschap de geconditioneerde stimulus in een Pavloviaans experiment. Omdat het vaak wordt geassocieerd met kalmte, roept het een ontspanningsreactie op, samen met een verlaging van de bloeddruk en fysiologische opwinding.

Deze conclusie is redelijk, maar het is onwaarschijnlijk dat de estheten en kunstenaars onder ons tevreden zullen zijn die beweren dat groene landschappen unieke, aangename vormen van schoonheid bieden die onze stemming om esthetische redenen verbeteren, terwijl gebouwde stedelijke omgevingen vaak hard en onaangenaam lijken.

Esthetische overweging van natuurlijke versus kunstmatige scènes

Het feit dat natuurlijke landschappen voor rust en ontspanning zorgen, zou een weerspiegeling kunnen zijn van het feit dat steden worden geassocieerd met drukte, met werken, met tijdnood, met lawaai en met chaos. Estheten zouden echter beweren dat natuurlijke landschappen intrinsiek aangenaam zijn en veel meer bieden dan alleen de afwezigheid van onaangename ervaringen en connotaties. (Sommige evolutionaire psychologen zouden beweren dat we rustiger zijn omdat we omgevingen ervaren die meer in overeenstemming zijn met die van onze voorouders, maar dergelijke opvattingen zijn speculatief en lijden aan een gebrek aan plausibele wetenschappelijke mechanismen).

Druk je hand tegen je borst.
Adem dan 4 keer in en adem 8 keer uit door de mond terwijl je aaaaaaaaa zegt.
Tik met één arm tegelijk van je hand naar je borst en 2 x terug naar beneden.
Als het resoneert, herhaal dan de oefening 3 – 5 keer.
Deze oefening is een uitstekende ondersteuning van het autonome zenuwstelsel om u te helpen uit een staat van overweldiging te komen.

Het helpt je om in het lichaam te bewegen wanneer je het gevoel hebt dat je in je hoofd zoemt/spiraalt/herkauwt/catastrofereert.

Als deze oefening resoneert, herhaal het dan 2-3X en je kunt dit 3-5 X per dag doen

Hoe kan de nervus vagus op natuurlijke wijze worden gestimuleerd?

Wat als je niet systematisch werkt aan je zelfliefde tekort? Deel 2

Narcistische kwetsbaarheid is bodem voor racisme.Deel 2

Trauma en traumazorg in Europa

Dagelijkse tai chi & chi gong beweging om terug te keren naar je lichaam!

Essential oil stimulates your limbic system

Narcistische kwetsbaarheid is bodem voor racisme. Deel 1

3 methodes zodat de narcist je met rust laat. Deel 1 video

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren