Een oefening in de natuur om in het lichaam te komen als je  overweldigd bent.

Een oefening in de natuur om in het lichaam te komen als je overweldigd bent.

Een overweldigd gevoel kan sporadisch voorkomen, maar ook kun je hier vaker last van hebben. Het is dan belangrijk om dit te herkennen zodat je meer stress, overspannenheid of zelfs een burn-out kunt voorkomen.

Kortom, als je een overweldigd gevoel hebt, neem je vaak teveel hooi op je vork. Herken een overweldigd gevoel meteen en zorg ervoor dat het weer verdwijnt. Je innerlijke rust weer vinden heeft nu voorrang.

Als je hoogsensitief bent of als je jezelf herkent in perfectionisme, heb je meestal meer kans op een overweldigd gevoel. Zo kun je je zorgen maken en piekeren. Daarnaast kunnen we moeite hebben met controle loslaten.

Deze oefening kun je ook doen, terwijl je aan het wandelen bent in de natuur. Voor sommigen helpt het als ze kunnen schrijven over hun gevoel.

We weten dat de natuur goed voor ons is, maar beginnen pas te begrijpen waarom.

Dat komt doordat natuurlijke omgevingen ons rustiger en minder angstig maken. Begrijpen waarom is belangrijk voor psychologen.

De vliegvisser ervaart de forelomgeving door in het water te lopen, waardoor er een betekenisvolle verbinding ontstaat die de bloeddruk verlaagt en fysiologische en psychologische rust veroorzaakt. Alhoewel degenen die niet vissen vaak moeite hebben om deze ervaring te begrijpen, overkomt het iedereen tot op zekere hoogte wanneer ze stadsgebouwen, bestrating en verkeer achter zich laten.

Onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan groene plaatsen de bloeddruk tijdelijk verlaagde. Er zijn veel redenen waarom dit gebeurt.

Het visuele systeem

De bloeddruk verlagen is het gevolg van het visuele systeem. Kleuren doen onze stemming veranderen. Kleuren met een langere golflengte, zoals rood, zijn opwindend, terwijl kleuren met een kortere golflengte, zoals groen en blauw, kalmeren.

In het verleden werden instellingen groen geschilderd in de veronderstelling dat dit een rustgevende kleur is. Onderzoekers ontdekten dat roze eigenlijk een meer rustgevende kleur is dan groen, wat ertoe leidde dat het werd gebruikt in cellen.

Het overwicht van groene tinten in veel natuurlijke landschappen zou ons kunnen kalmeren, simpelweg vanwege de manier waarop ons visuele systeem werkt.

Alhoewel dit zeker mogelijk is, is het op zich geen bevredigende verklaring, omdat het niet ingaat op de vraag waarom groen rustgevender zou kunnen zijn dan de kleur van bestrating of asfalt.

Een meer aannemelijke mogelijkheid is dat natuurlijke landschappen rustgevend zijn, omdat ze positieve associaties hebben met prettige ervaringen. Ze vertegenwoordigen ontsnapping aan lawaai en drukte.

Associaties met vrijetijdsbesteding

Dit komt doordat natuurlijke plekken vaak aan goede ervaringen in het dagelijks leven worden gekoppeld. Tijdens onze vrije tijd kunnen we veel tijd buitenshuis doorbrengen, of het nu gaat om een barbecue in de achtertuin, een wandeling in het bos of een vakantie in een rustige en vredige natuurlijke omgeving.

Ervaringen die natuurlijke landschappen en rustige, ontspannende gelegenheden bieden, zullen waarschijnlijk de conditioner stimulus zijn in een Pavloviaans experiment. Natuurlijke landschappen worden vaak geassocieerd met kalmte, dus roepen ze een ontspanningsreactie op, evenals een verlaging van de bloeddruk en fysiologische opwinding.

Deze conclusie is redelijk, maar het is onwaarschijnlijk dat de estheten en kunstenaars onder ons tevreden zullen zijn die beweren dat groene landschappen unieke, aangename vormen van schoonheid bieden die onze stemming om esthetische redenen verbeteren, terwijl gebouwde stedelijke omgevingen vaak hard en onaangenaam lijken.

Esthetische overweging van natuurlijke versus kunstmatige scènes

Het feit dat natuurlijke landschappen voor rust en ontspanning zorgen, zou een weerspiegeling kunnen zijn van het feit dat steden worden geassocieerd met drukte, met werken, met tijdnood, met lawaai en met chaos. 

Estheten zouden echter beweren dat natuurlijke landschappen intrinsiek aangenaam zijn en veel meer bieden dan alleen de afwezigheid van onaangename ervaringen en connotaties. 

Sommige evolutionaire psychologen zouden beweren dat we rustiger zijn omdat we omgevingen ervaren die meer in overeenstemming zijn met die van onze voorouders, maar dergelijke opvattingen zijn speculatief en lijden aan een gebrek aan plausibele wetenschappelijke mechanismen.

Oefening om overweldigd zijn tegen te gaan

Druk je hand tegen je borst.
Adem dan 4 keer in en adem 8 keer uit door de mond terwijl je aaaaaaaaa zegt.
Tik met één arm tegelijk van je hand naar je borst en 2 x terug naar beneden.
Als het resoneert, herhaal dan de oefening 3 – 5 keer.
Deze oefening is een uitstekende ondersteuning van het autonome zenuwstelsel om u te helpen uit een staat van overweldiging te komen.

Het helpt je om in het lichaam te bewegen wanneer je het gevoel hebt dat je in je hoofd zoemt/spiraalt/herkauwt/catastrofereert.

Als deze oefening resoneert, herhaal het dan 2-3X en je kunt dit 3-5 X per dag doen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees