Categorieën
Begrippen Narcisme Nederland België Nederlandstalig Recent trauma

Wat is trauma-binding?

Trauma-binding is meer dan een psychologische term die men gebruikt om te beschrijven waarom we in giftige en emotioneel beledigende relaties blijven.

Trauma-binding is een zieke, sinistere kracht die je tot in je kern vernietigt. Je zit vast in het midden van een zielsverpletterende situatie waarin je voelt dat er geen ontsnapping mogelijk is. Ondertussen verafschuw je jezelf omdat je blijft. ⁣⁠

Trauma-binding is een herhaald trauma veroorzaakt doordat een individu met narcistische kenmerken je morele waarden, overtuigingen en liefde voor een andere persoon op de proef stelt. Hij of zij gebruikt je liefde tegen je als een wapen, terwijl je je afvraagt ​​hoe je mogelijk nog in de relatie kunt zijn. ⁣⁠

Trauma-binding is de realiteit dat je een monster naast je hebt. Ondertussen klamp jij je wanhopig vast aan de fantasie van wie ze ooit waren. ⁣⁠ ⁣⁠

Dan gebeurt het. Je raakt gewend aan het trauma en stopt met proberen te vertrekken. Daarbij ontwikkel je aangeleerde hulpeloosheid. Je legt jezelf neer bij een leven van ellende. Elke omstandigheid in je leven ziet als een bewijs dat je het net zo goed niet eens kunt proberen.

Maar hoe verlammend trauma-binding ook aanvoelt, er is een uitweg. Een uitweg is de groeitaken doen die je vindt op #narcismeblog. Je vindt een groeitaak als je zoekt met de zoekfunctie of in het menu.

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren